Astăzi vorbim despre un subiect mai plăcut, și anume despre Massively Multiplayer Online Role-Playing Game. Sau MMORPG, așa cum ne vom raporta la acest termen în articol. Într-o încercare de traducere îm română – joc de rol online cu mulți jucători în masă.
Probabil mulți am jucat la un momentdat un astfel de joc. Sunt șanse destul de mari ca primul care îți trece acum în minte să fie Metin2. Deși numele spune deja multe despre articolul de azi, hai să află totuși mai mult. Vomvorbi astfel despre cum au influențat aceste jocuri web-ul pe care îl știm noi, așa cum este el în acest moment!

Ce înseamnă MMORPG?
Un MMORPG este un joc care combină aspecte ale unui joc video de rol și ale unui joc online cu mulți jucători în masă. Un joc de rol este un gen de joc video în care jucătorul controlează acțiunile unui personaj.
La fel ca în jocurile de rol, jucătorul își asumă rolul unui personaj și preia controlul asupra acțiunilor acelui personaj. Totul are loc adesea într-o lume fantastică.
MMORPG-urile se deosebesc de alte jocuri de rol online prin numărul de jucători care pot interacționa și prin lumea jocului. Mai exact, această lume continuă să existe și să evolueze în timp ce jucătorul este offline.
De la primele MMORPG-uri… la cele mai recente
MMORPG este un termen inventat de Richard Garriott. Înainte de acest termen și de altele înrudite, aceste jocuri erau în general numite MUD-uri grafice. MUD vine de la multi-user dungeon, o lume virtuală multiplayer în timp real, de obicei bazată pe un anume scenariu.
Istoria MMORPG-urilor se trage direct din genul MUD. MMORPG-urile pot fi considerate ca având rădăcini în primele jocuri cu mai mulți utilizatori, cum ar fi Mazewar (1974) și MUD1 (1978).
În 1985 au fost lansate Island of Kesmai pe CompuServe și Habitat al Lucasfilm. Primul RPG multi-utilizator complet grafic a fost Neverwinter Nights. Acesta a fost livrat prin America Online în 1991 și a fost susținut personal de președintele AOL, Steve Case.
Alte RPG-uri online grafice brevetate timpurii includ trei de pe The Sierra Network: The Shadow of Yserbius în 1992, The Fates of Twinion în 1993 și The Ruins of Cawdor în 1995.
MMORPG la final de secol 20
În 1995, restricțiile NSFNET au fost ridicate, deschizând internetul pentru dezvoltatorii de jocuri. Acest lucru a permis apariția primelor jocuri cu adevărat „masive”.
În cele din urmă, MMORPG-urile, așa cum sunt definite astăzi, au început cu Meridian 59 în 1996. Jocul a fost inovator atât prin amploarea sa, cât și prin faptul că oferea grafică 3D, The Realm Online apărând aproape simultan. Ultima Online, lansat în 1997, este adesea creditat ca fiind primul care a popularizat genul. Cu toate acestea, o atenție mai mare a fost atrasă de EverQuest și Asheron’s Call din 1999 în Occident și de Nexus din 1996: The Kingdom of the Winds în Coreea de Sud.
Succesul financiar al acestor titluri timpurii a asigurat concurența în acest gen. În 2008, pe piața MMORPG-urilor, World of Warcraft al Blizzard Entertainment domina ca fiind cel mai cunoscut. Însă nu singur, ci alături de alte titluri precum Final Fantasy XIV și Guild Wars 2. Există o piață suplimentară pentru MMORPG-urile free-to-play, care sunt susținute de publicitate și achiziții de obiecte din joc. Acest model free-to-play este deosebit de comun în Coreea de Sud, cum ar fi MapleStory, Rohan: Blood Feud, Atlantica Online și Lost Ark.
De asemenea, există și unele jocuri free-to-play, precum RuneScape și Tibia. Jocul este gratuit, dar ar trebui să plătești o taxă lunară pentru a avea acces la anumite caracteristici. Guild Wars și continuarea sa evită un anumit grad de concurență cu alte MMORPG-uri prin faptul că necesită doar achiziționarea inițială a jocului pentru a putea fi jucat.
Caracteristici comune ale MMORPG-urilor
Deși MMORPG-urile diferă uneori dramatic de predecesorii lor, multe dintre ele împărtășesc aceleași caracteristici de bază. Printre acestea se numără o formă de progresie a nivelului, interacțiune socială, cultură în joc, arhitectura sistemului, apartenența la un grup și personalizarea personajului.
Teme
Majoritatea MMORPG-urilor populare se bazează pe teme fantaziste. Adesea se desfășoară într-un univers în joc comparabil cu cel din Dungeons & Dragons. Unele folosesc teme hibride care fie fuzionează, fie înlocuiesc elementele fantasy cu cele din Science fiction, sabie și vrăjitorie, sau crime fiction. Alții extrag materiale tematice din benzile desenate americane, din ocultism și din alte genuri. Aceste elemente sunt adesea dezvoltate cu ajutorul unor sarcini și scenarii similare care implică misiuni sau monștri.
Interacțiunea socială
MMORPG-urile au aproape întotdeauna instrumente pentru a facilita comunicarea între jucători. Majoritatea MMOG-urilor necesită un anumit grad de lucru în echipă. Aceste sarcini necesită ca jucătorii să își asume roluri în cadrul grupului. De exemplu, protejarea altor jucători, „vindecarea” daunelor provocate sau atacarea dușmanilor.
MMORPG-urile au moderatori de joc (denumiți frecvent GM), care pot fi angajați plătiți sau voluntari neplătiți ce supravegheză jocul. Unii GM pot avea acces suplimentar la caracteristici și informații legate de joc care nu sunt disponibile pentru alți jucători.
Relațiile formate în MMORPG-uri pot fi adesea la fel de intense ca și relațiile formate între prieteni sau parteneri întâlniți în afara jocului. Mai mult, implică adesea elemente de colaborare și încredere între jucători.
Joc de rol
Majoritatea MMORPG-urilor oferă diferite tipuri de clase pe care jucătorii le pot alege. Dintre aceste clase, sunt jucători ce aleg să își joace personajele cu adevărat. Există resurse ale comunității, cum ar fi forumuri și ghiduri, în sprijinul acestui stil de joc.
De exemplu, dacă un jucător dorește să joace un rol de preot în lumea MMORPG-ului său, ar putea să cumpere un mantie de la magazinul jocului. De asemenea, ar trebuie să învețe abilitățile preoțești, procedând să vorbească, să acționeze și să interacționeze cu ceilalți așa cum ar face-o personajul lor.
Cultură
De-a lungul timpului, comunitatea MMORPG a dezvoltat o subcultură cu propriul argou și metafore, precum și o listă nescrisă de reguli sociale și tabuuri. Jucătorii vorbesc deseori de „grind” (un termen de argou pentru orice activitate repetitivă și consumatoare de timp într-un MMORPG). Sau despre „buffs” și „nerfs” (respectiv o îmbunătățire sau o reducere a unei anumite mecanici de joc).
La fel ca în toate culturile de acest gen, există reguli sociale pentru lucruri precum invitațiile de a se alătura unui grup de aventură, împărțirea corectă a comorilor și modul în care se așteaptă ca un jucător să se comporte atunci când este grupat cu alți jucători.
Efectele psihologice ale MMORPG-urilor
Se tot vorbește despre efectele pe care jocurile le au asupra noastră. Probabil că și tu atunci când era copil și te jucai non stop la calculator te dojeneau părinții. Dar cum afectează cu adevărat MMORPG-urile oameni?
Interacțiunile dintre jucătorii MMORPG-urilor sunt reale, chiar dacă mediile sunt virtuale. Așadar, psihologii și sociologii pot folosi MMORPG-urile ca instrumente de cercetare academică. S-a descoperit că multe persoane și-au extins gama emoțională prin explorarea numeroaselor roluri diferite (inclusiv identități de gen) pe care MMORPG-urile le permit unei persoane să le exploreze.
Peste 35.000 de jucători au fost intervievați în ultimii ani. Cercetătorii se concentrează adesea asupra aspectelor psihologice și sociologice ale acestor jocuri. Printre constatările recente se numără faptul că 15% dintre jucători devin lider de breaslă la un moment dat în joc. Însă majoritatea consideră, în general, că această sarcină este grea. Mai mult, jucătorii petrec o cantitate considerabilă de timp (adesea o treime din totalul investiției lor de timp) făcând lucruri care sunt exterioare jocului.
Studii asupra MMORPG-urilor
Mulți jucători declară că emoțiile pe care le resimt în timp ce joacă un MMORPG sunt foarte puternice. Atât de puternice, încât 8,7% dintre jucătorii de sex masculin și 23,2% dintre jucătorii de sex feminin dintr-un studiu statistic au avut o nuntă online.
Au existat numeroase discuții și evaluări ale diferitelor instituții academice cu privire la efectele pe termen lung. Multe agenții de știri au criticat jocurile video ca promovând tendințe violente în rândul jucătorilor săi și încurajând comportamente antisociale. În cele din urmă, acest lucru ar culmina cu clasificarea de către Organizația Mondială a Sănătății a utilizării excesive a jocurilor video drept „dependență tehnologică” în mai 2019.
Cercetarea bolilor
În World of Warcraft, o eroare temporară de proiectare a atras atenția psihologilor și epidemiologilor din America de Nord. Oboală intitulată „Corrupted Blood” a unui monstru a început să se răspândească în mod neintenționat și necontrolat în lumea mai largă a jocului. Centrele pentru controlul bolilor intenționau să folosească incidentul ca model de cercetare pentru a trasa atât evoluția unei boli, cât și potențialul răspuns uman la o infecție epidemică pe scară largă.
Din cauza eșecului Blizzard Entertainments de a ține evidența statistică a evenimentului, epidemia din 2005 nu va produce niciun rezultat. Cu toate acestea, centrele au continuat să își exprime interesul pentru utilizarea MMORPG-urilor pentru cercetarea bolilor.
Educație
A fost sugerat de către Springer Universität din Germania că MMORPG-urile încurajează și oferă oportunități de a studia și de a se perfecționa în teoria economică. Acestea oferă un mediu controlat pentru dezvoltarea naturală a practicilor economice între jucători, inclusiv profesii, comerț și servicii.
Cercetările au arătat că interacțiunea bazată pe joc ar putea reduce inhibiția. Mai mult, ar spori plăcerea și motivația învățării unei a doua limbi străine.
Aplicații terapeutice ale MMORPG-urilor
Divizia de autism și dizabilități de dezvoltare a publicat un raport semnificativ. Raportul detaliază valoarea MMORPG-urilor pentru tratamentul persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Acesta sugerează că indivizii cu tulburări din spectrul autist ar putea beneficia de MMORPG-uri prin faptul că li se oferă un spațiu pentru a-și dezvolta liber abilitățile sociale. Mai mult, ar putea să-și dezvolte și abilitățile de comunicare fără stresul unui contact față în față. Acest lucru, la rândul său, deschide noi căi pentru terapia socială pentru persoanele cu dizabilități de dezvoltare.
Concluzie
Așadar, după câte putem vedea, jocurile pe calculator au atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu toate acestea, dacă ne place să ne angajăm în astfel de activități, ar trebui să fim totuși cumpătați și să nu cădem pradă unei lumi virtuale care să o înlocuiască pe cea reală.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să arunci un ochi pe blog, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre. De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram! Pe data viitoare!