Indiferent dacă eşti un fotograf care lucrează pe cont propriu, ai un magazin de haine sau orice alt tip de afacere, un site este esențial pentru succesul companiei tale.

Ai nevoie de un site
Dacă vrei să îţi construiți un noul sau ai deja unul dar vrei să îl îmbunătăţeşti, iată 10 sfaturi ce te vor ajuta să îţi creşti afacerea rapid!
1. Alege un nume bun pentru domeniu
Numele de domeniu, cunoscut sau numele adresei, este important. Indicat e ca acesta să facă o impresie bună în scopuri de utilizare, precum și pentru optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO).
Iată câteva sfaturi pentru a găsi un nume de domeniu optim:
- Fă-l ușor de ortografiat
- Păstrează-l cât mai scurt posibil
- Foloseşte extensia de domeniu adecvată. Încearcă să fie întotdeauna un nume de domeniu .ro sau .com
- Evită numerele și cratimele
- Asigură-te că este uşor memorabil
- Căută-l pe Google pentru a vedea dacă există deja o adresă similară
- Verifică dacă prețul este corect
- Evită numele fără sens
- Crează un URL prietenos pentru SEO
2. Achiziționează o găzduire sigură și scalabilă pentru site, cu un suport tehnic bun
Un furnizor de găzduire de site-uri web este o companie care oferă tehnologia și serviciile necesare pentru ca un acesta să fie vizualizat pe internet.
Serviciile de găzduire pot costa între 3 și 30 euro pe lună, în funcție de tipul de tehnologie și de asistența pe care o alegi. De obicei, poți obține o reducere dacă achiziţionezi un plan anual, spre deosebire de un plan lunar.
Iată câteva sfaturi pentru alegerea unei companii de găzduire:
- Deși poţi obține un plan de găzduire pe un „server partajat” pentru un preţ minim, în mod normal te sfătuiesc să nu faci asta. Găzduirea partajată înseamnă că împarţi un server și resursele acestuia cu alți clienți, ceea ce poate face ca performanța website-ului să aibă de suferit.
- Un plan de găzduire pe un „server dedicat” este cea mai scumpă opțiune, dar ar oferi performanțe mai bune. Serverul este dedicat în întregime ţie.
- Compromisul ar fi un plan de găzduire de tip „server privat virtual” (VPS).
- Asigură-te că firma de găzduire are suport telefonic și/sau prin chat, astfel încât să poți fi ajutat rapid dacă ai o problemă. Asistența prin e-mail poate dura adesea prea mult.
- Trebuie să existe o interfață de server ușor de utilizat, cum ar fi cPanel.
- Verifică ce fel de securitate a serverului există. Vei dori să poți accesa serverul prin intermediul protocolului de transfer securizat de fișiere (SFTP). De asemenea, ar trebui să existe o metodă ușoară de instalare a certificatelor Secure Sockets Layer (SSL).
3. Afișează o descriere clară a afacerii tale
Este important ca oamenii să știe imediat cine eşti și cu ce te ocupi, astfel încât să nu se simtă confuzi atunci când vizitează site-ul tău. Asigură-te că bannerul principal de pe pagina de pornire și bannerele ulterioare sunt reprezentări vizuale ale serviciilor tale și.
În plus, asigură-te că atât meniul principal, cât și meniul de navigare din subsol au link-uri pentru pagina „Despre noi” ușor accesibile.
4. Implementează cel mai bun sistem de gestionare a conținutului
Un sistem de gestionare a conținutului (CMS) este un program software sau o aplicație care este utilizată pentru a crea și gestiona conținutul digital.
Iată câteva exemple:
- WordPress: Cel mai popular CMS din lume. Dispune de o comunitate de asistență vastă și activă și de multe plugin-uri utile pentru a extinde funcționalitatea. WordPress este, de asemenea, gratuit și relativ simplu de instalat. Trebuie remarcat, totuși, că cel mai mare punct slab al WordPress este securitatea – pentru că este atât de popular, hackerii îl vizează cel mai mult.
- Drupal: Un alt CMS popular. Acesta oferă multe dintre aceleași beneficii ca WordPress, inclusiv flexibilitate, ușurință în utilizare și o comunitate de suport mare. În special, este un CMS mai sigur decât WordPress; cu toate acestea, nu are la fel de multe opțiuni de pluginuri sau teme.
- Joomla!: Un alt CMS popular este Joomla! Din start, acesta are capacități SEO, de securitate și multilingvistice mai bune decât WordPress; cu toate acestea, cu ajutorul câtorva plugin-uri, WordPress depășește capacitățile lui Joomla!
- Squarespace: Un serviciu la care te abonezi lunar sau anual și care face din crearea site-urilor web și a blogurilor o experiență ușoară de tip „drag and drop”. Dacă ai puține sau deloc cunoștințe tehnice și cauţi o modalitate rapidă și ușoară de a crea un site, Squarespace este o opțiune excelentă.
- Wix: Foarte asemănător cu Squarespace, dar este un pic mai ușor de utilizat. Wix este, de asemenea, un constructor de tip drag-and-drop – poți glisa și plasa liber elemente oriunde pe pagină. Are mult mai multe șabloane decât Squarespace din care poți alege, dar odată ce ai ales un șablon, trebuie să te ții de el sau vei fi nevoit să îţi reconstruiți complet site-ul.
5. Alege o platformă bună de e-commerce
Dacă intenționezi să vinzi bunuri sau servicii prin intermediul site-ului, vei avea nevoie de tehnologia potrivită.
Iată câteva platforme populare:
- WooCommerce: WooCommerce este una dintre cele mai populare platforme de comerț electronic din lume. La fel ca WordPress, există multe plugin-uri disponibile. Se atașează la WordPress, ceea ce o face extrem de flexibilă. Există multe teme gratuite și premium pre-construite pentru WooCommerce.
- Shopify: O platformă de comerț electronic bazată pe cloud care permite să creezi și să personalizezi un magazin online. Mai mult,poţi să gestionezi produsele, inventarul, plățile și expedierea.
- Shopify Plus: Este tot Shopify, dar cu un nivel mai ridicat de personalizare, mai multe conturi de personal și opțiuni de comerț electronic internațional. Toate acestea vin, evident, cu un cost de abonament mai mare.
- Business Squarespace: Percepe o taxă de tranzacție, dar aceasta poate fi ocolită prin actualizarea abonamentului la un magazin online de bază. Cu toate acestea, s-a observat că nu este la fel de ușor de utilizat ca Shopify.
- Wix: Are de fapt o extensie Shopify care este foarte ușor de utilizat. Va trebui să îţi actualizezi contul Wix și să te abonezi la Shopify pentru a o putea utiliza.
- GoDaddy Online Store: GoDaddy are o platformă de abonament autonomă de comerț electronic relativ nouă, care este relativ ușor de configurat și de utilizat. Sunt necesare foarte puține cunoștințe tehnice. Șabloanele sunt simple și curate, și oarecum personalizabile.
6. Crează o interfață de utilizator a site-ului web interesantă, memorabilă și atrăgătoare
Asigură-te că interfața site-ului lasă o impresie pozitivă care să conducă la rezultate. Poţi face acest lucru prin implementarea următoarelor sugestii:
- Foloseşte o grafică frumoasă și fonturi ușor de citit
- Cercetează concurența pentru a vedea cum și-au proiectat și optimizat site-urile web
- Verifică publicul țintă pentru a vedea ce își doreşte de la site-ul tău
- Rămâi în mod constant la brand pe tot parcursul proiectării site-ului
- Proiectează un sistem de navigare intuitiv care să permită utilizatorilor să ajungă rapid la paginile de care au nevoie
- Publică informații de contact ușor accesibile
- Încorporează call to actions (în special butoane „Cumpără acum”)
- Crează pagini care sunt standard pentru site-urile web pentru întreprinderi mici, cum ar fi:
1. Pagina principală
2. Despre noi
3. Produse/servicii
4. Sitemap (în scopuri SEO)
5. Echipa de conducere
6. Contactați-ne
7. Termeni de utilizare
8. Politica de confidențialitate
7. Site optimizat pentru motoarele de căutare
SEO este un set de practici pentru a te asigura că motoarele de căutare indexează și clasifică site-ul tău în mod corespunzător și apoi îl arată utilizatorilor. Odată ce site-ul este „târât” de motoarele de căutare, acesta concurează cu site-uri web care au un conținut similar. Cu cât designul și conținutul site-ului tău sunt mai bune, cu atât el va apărea mai sus în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare.
SEO include în principal următoarele practici:
- Cercetarea și implementarea cuvintelor cheie
- Codul optim al site-ului web
- Viteza de încărcare rapidă
- Siguranța și instalarea unui certificat SSL
- Un site prietenos pentru mobil
- Existența unor backlink-uri de înaltă calitate care duc către site-ul tău
- Existența a numeroase recenzii pozitive online (Google, Yelp, Facebook etc.)
- Folosirea de linkuri interne pe tot parcursul site-ului tău pentru ca oamenii să continue să facă clic și să citească
- Utilizarea rețelelor sociale pentru a crea linkuri către site-ul tău
SEO este un proces continuu extrem de important, care poate face diferența între a apărea pe prima pagină de rezultate ale motoarelor de căutare sau pe pagina 300.
8. Crează și publică în mod regulat conținut de calitate
Atât cantitatea, cât și prospețimea conținutului sunt importante pentru motoarele de căutare, așa că este important să creezi un plan pentru a publica articole de blog. Dacă doreşti să te poziționezi bine în rezultatele motoarelor de căutare și să încurajezi oamenii să revină la site-ul tău din nou și din nou, va trebui să îţi actualizezi site-ul cu conținut nou și relevant cât mai frecvent posibil.
O altă formă excelentă de conținut pe care să o publici pe site sunt testimonialele. Solicitarea de recenzii de la clienții și apoi publicarea lor este o modalitate excelentă de a posta conținut proaspăt.
9. Instalează instrumente pentru administratori
Foloseşte datele vitale pentru a te ajuta să analizezi traficul și performanța site-ului prin instalarea Google Analytics și Google Search Console (ambele, de preferință, prin intermediul Google Tag Manager), precum și a Bing Webmaster Tools. Aceste instrumente pot fi utilizate pentru a urmări următoarele tipuri de informații:
- Vizitatorii zilnici, săptămânali și lunari
- Numărul de vizualizări pe fiecare pagină a site-ului
- „Bounce rate” – procentul de utilizatori care vin pe site-ul tău și pleacă după ce au vizionat doar o pagină (algoritmii Google acordă poziții mai bune site-urilor web care au un bounce rate scăzut, pe baza teoriei că vizitatorii petrec mai mult timp pe site și îl consideră valoros).
- Timpul mediu petrecut pe site de către vizitatori
- Erori de crawling (erori pe care motoarele de căutare le-au găsit pe site-ul tău în timpul parcurgerii conținutului acestuia)
- Legături rupte pe site
- Cuvinte-cheie care conduc utilizatorii către site
- Legăturile de backlink către site
- Timpul de descărcare a paginii web
- Alte informații care te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti SEO
10. Implementează un plan de întreținere pentru site
Iată câteva sfaturi pentru a crea un plan de întreținere a site-ului web pentru întreprinderile mici:
- Verifică datele din Webmaster Tools cel puțin o dată pe lună și solicită ca orice eroare vitală să fie trimisă prin e-mail
- Foloseşte datele de trafic pentru a afla mai multe despre publicul tău
- Utilizează datele de performanță pentru a optimiza și a remedia erorile
- Asigură-te că toate programele software sunt întotdeauna actualizate
- Utilizează „split testing” pentru a vedea dacă anumite variante ale site-ului ajută performanța; de exemplu, dacă vinzi un produs, poţi avea două versiuni ale unei anumite pagini de destinație cu imagini și formulări diferite – split testing permite să vezi care versiune are o rată de conversie mai mare
- Publică continuu conținut de calitate şi fii atent la SEO
- Găseşte modalități în trend și eficiente de a comercializa în online
- Permite utilizatorilor site-ului web să ofere feedback
- Continuă să îţi verifici concurența din când în când
- Asigură-te că site-ul tău este salvat în mai multe moduri
Acum cu siguranţă ştii cum să faci un site web profi
După cum îţi poţi da seama după ce ai citit acest articol, crearea unui site web excelent pentru o mică afacere poate să nu fie la fel de simplă cum ai crezut la început. Cu toate acestea, dacă urmezi pașii stabiliți în acest articol, mica ta afacere va avea o șansă excelentă de a reuși pe piața online.
Dacă ţi-a plăcut articolul de azi, nu uita să arunci un ochi şi pe blog-ul nostru pentru mai multe articole despre web!