Astăzi vorbim despre sistemele de gestionare a conținutului. La prima vedere, un subiect nu foarte interesant și poate chiar plictisitor. Însă te asigur că nu e cazul. Iar dacă și tu ai un blog sau un site, cu siguranță știi deja la ce mă refer, pentru că și tu ai folosești unul. Așadar, să începem!

Ce înseamnă sistem de gestionare a conținutului?
Un sistem de gestionare a conținutului, adesea abreviat CMS, este un software care ajută utilizatorii să creeze, să gestioneze și să modifice conținutul unui site web. Totul fără a fi nevoie de cunoștințe tehnice de specialitate.
Într-un limbaj mai simplu, un sistem de gestionare a conținutului este un instrument care te ajută să construiești un site web fără a fi nevoie să scrii tot codul de la zero.
În loc să vă îți construiești propriul sistem pentru a crea pagini web, a stoca imagini și alte funcții, acesta se ocupă de tot pentru tine. Astfel, te poți concentra pe alte aspecte ale site-ului tău.
Dincolo de site-urile web, poți găsi astfel de sisteme specifice altor activități – cum ar fi gestionarea documentelor.
Cum funcționează?
Pentru a îți face o idee despre cum funcționează, ne vom uita rapid la interfața WordPress (WordPress este un bun exemplu de sistem de gestionare a conținutului, pe care îl folosim și noi).
Să începem cu crearea de conținut. Fără un sistem de gestionare a conținutului, ar trebui să scrii un fișier HTML static și să îl încarci pe serverul tău (sună complicat, nu?).
Cu un sistem de gestionare a conținutului precum WordPress, poți pur și simplu să scrii conținutul într-o interfață care seamănă destul de mult cu Microsoft Word:
În mod similar, pentru a încărca și a gestiona conținut media, cum ar fi imaginile, poți pur și simplu să navighezi prin biblioteca media în loc să interacționați direct cu serverul tău web:
Totuși, sistemul de gestionare a conținutului nu este doar o interfață de gestionare back-end. De asemenea, face ca tot conținutul pe care îl creezi să apară pentru vizitatorii tăo exact așa cum dorești.
Ce alcătuiește un sistem de gestionare a conținutului?
La un nivel mai tehnic, un sistem de gestionare a conținutului este alcătuit din două părți de bază:
- o aplicație de gestionare a conținutului (CMA) – aceasta este partea care îți permite să adaugi și să gestionezi efectiv conținutul pe site-ul tău (așa cum ai văzut mai sus)
- o aplicație de furnizare a conținutului (CDA) – aceasta este partea din spate, procesul din spatele scenei care preia conținutul pe care îl indtroduci în CMA, îl stochează în mod corespunzător și îl face vizibil pentru vizitatorii tăi
Împreună, cele două sisteme facilitează întreținerea site-ului tău web.
Exemple populare
WordPress, pe care vi l-am arătat mai sus, este cel mai popular sistem de gestionare a conținutului. Deși există cu siguranță și alte sisteme de gestionare a conținutului, 43,2% dintre site-urile existente sunt realizate în WordPress.
Dincolo de software-ul WordPress, alte sisteme populare de gestionare a conținutului includ:
- Joomla
- Drupal
- Magento (pentru magazinele de comerț electronic)
- Squarespace
- Wix
- TYPO3
Există, de asemenea, o mulțime de alte sisteme de gestionare a conținutului mai puțin cunoscute, care se adresează întreprinderilor mari (dar cu prețuri mai mari).
Ce tipuri de site-uri web poți construi cu aceste sisteme de gestionare a conținutului?
Majoritatea sistemelor de gestionare a conținutului sunt destul de flexibile în zilele noastre. Deși există unele care se concentrează pe o anumită utilizare – cum ar fi Magento și eCommerce – majoritatea sistemelor populare de gestionare a conținutului pot fi utilizate pentru a crea, în esență, orice tip de site web.
De exemplu, poți utiliza WordPress pentru:
- site-uri web statice
- bloguri
- magazine de comerț electronic
- forumuri
- rețele sociale
- cursuri online
- portofolii
Care este cea mai bună platformă CMS?
Deoarece sunt atât de multe variante populare, este o întrebare la care nu putem avea un răspuns clar. „Câte bordeie, atâtea obiceie!”spune, cu tâlc, un proverb românesc.
Sigur, toată lumea are răspunsul său, dar este dificil să vii cu un argument pentru ca demonstra că un sistem de gestionare a conținutului este cel mai bun în 100% din situații.
Ceea ce putem face, totuși, este să ne întoarcem la cifre și să sugerăm că există un motiv pentru care WordPress are o cotă atât de dominantă pe piața sistemelor de gestionare a conținutului. Pentru majoritatea tipurilor de site-uri web, acesta oferă cea mai prietenoasă și flexibilă soluție.
Cum să construiești un site web
Ai o afacere și îți dorești să o expui și în online? Un site web este răspunsul! Pașii ar fi următorii:
1. achiziționezi găzduirea web și un nume de domeniu
2. instalezi sistemul de gestionare a conținutului ales pe serverul tău web
3. configurezi sistemul de gestionare a conținutului pentru a dicta modul în care arată și funcționează site-ul tău
4. începi să scrii conținut folosind interfața sistemului de gestionare a conținutului
Dar dacă nu ai timp sau totuși ți se pare prea complicat de realizat, noi suntem aici să te ajutăm! Îți realizăm rapid website-ul pentru ca tu și afacerea ta să vă bucurați de rezultate maxime!
Dacă ți-a plăcut articolul de astăzi, nu uita să arunci un ochi și peste blog-ul nostru, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași!
Mai mult, suntem prezenți și pe TikTok și pe Instagram, unde postăm zilnic! Te așteptăm!