Pagini web, rețele de socializare, bloguri, e-mail, panouri de mesaje, bannere publicitare. În afară de HTML, un singur lucru este consecvent în toate – formatul de schimb grafic (GIF).
Are o vechime de 35 de ani. Este nepotrivit pentru fotografii. Nu are niciun sunet. Este inferior formatului PNG. Cu toate acestea, încă rezistă. De ce s-a dovedit atât de tenace? Pentru că se poate mișca, lol.
Pentru a-ţi da seama despre ce vorbim în articolul de astăzi, nici nu trebuie să te uiţi la numele acestuia. Tot ce tebuie să faci este să te uiţi la imaginea articolului şi ai o şansă din două să ghiceşti. Nu, nu vorbim despre meme-uri – ÎNCĂ – dar vorbim despre GIF-uri.
Ce înseamnă GIF?
Graphics Interchange Format (GIF) este un format de imagine bitmap care a fost dezvoltat de o echipă CompuServe condusă de informaticianul american Steve Wilhite. Acesta a fost lansat pe 15 iunie 1987. GIF-ul este utilizat la scară largă pe World Wide Web datorită suportului său mare și portabilității între aplicații și sisteme de operare.
GIF-urile suportă până la 8 biți pe pixel pentru fiecare imagine, permiţând să facă referire la 256 de culori distincte, alese dintr-o paletă de milioane de culori. De asemenea, suportă animații. Aceste limitări ale paletei fac ca GIF-ul să nu fie potrivit pentru reproducerea fotografiilor color și a altor imagini cu gradienți de culoare. Cu toate acestea, GIF-ul este perfect pentru imagini mai simple, cum ar fi grafice sau logo-uri cu zone de culoare solide.
Istoria GIF-ului
CompuServe a introdus GIF-ul a înlocuit formatul anterior, care era doar alb-negru. Formatul a devenit popular pentru că folosea compresia datelor Lempel-Ziv-Welch. Deoarece era mai eficient decât codificarea run-length folosită de PCX și MacPaint, imaginile mai mari puteau fi descărcate destul de repede, chiar și cu modemuri lente.
Versiunea originală s-a numit 87a. În 1989, CompuServe a lansat o versiune îmbunătățită, numită 89a, care venea cu îmbunătăţiri, precum:
1. suport pentru întârzieri ale animațiilor
2. culori de fundal transparente
3. stocarea metadatelor specifice aplicației
4. permiterea etichetelor de text ca text (fără a le încorpora în datele grafice). Cu toate acestea, deoarece există un control redus asupra fonturilor de afișare, această caracteristică este rareori utilizată. Cele două versiuni pot fi distinse prin observarea primilor șase octeți ai fișierului, care, atunci când sunt interpretați ca ASCII, se citesc “GIF87a”, respectiv “GIF89a”.
GIF-ul la final de secol 20
CompuServe a încurajat adoptarea acestui format prin furnizarea de utilitare de conversie descărcabile pentru multe calculatoare. Până în decembrie 1987, de exemplu, un utilizator de Apple IIGS putea vizualiza imagini create pe un Atari ST sau Commodore 64. GIF a fost unul dintre primele două formate de imagine utilizate în mod obișnuit pe site-urile web, celălalt fiind XBM alb-negru.
În septembrie 1995, Netscape Navigator 2.0 a adăugat posibilitatea ca GIF-urile animate să ruleze în buclă.
Deși GIF a fost dezvoltat de CompuServe, acesta folosea algoritmul de compresie Lempel-Ziv-Welch (LZW), patentat de Unisys în 1985. Controversele legate de acordul de licență dintre Unisys și CompuServe în 1994 au dus la dezvoltarea standardului Portable Network Graphics (PNG). În 2004, toate brevetele referitoare la compresia brevetată utilizată pentru GIF au expirat.
GIF-ul și caracteristicile sale
Caracteristica de a stoca mai multe imagini într-un singur fișier, însoțite de date de control, este utilizată pe scară largă pe Web pentru a produce animații simple.
Caracteristica opțională de întrepătrundere, care stochează liniile de scanare a imaginii în afara ordinii, astfel încât chiar și o imagine descărcată parțial să fie oarecum recognoscibilă, a contribuit la popularitatea formatului. Acest lucru se datora faptului că utilizatorul putea întrerupe descărcarea dacă nu era ceea ce dorea.
În mai 2015, Facebook a adăugat suport pentru GIF. În ianuarie 2018, Instagram a adăugat, de asemenea, stickere GIF la stories.
Terminologie
Ca substantiv, cuvântul GIF se găsește în edițiile mai noi ale multor dicționare. În 2012, aripa americană a Oxford University Press l-a recunoscut și ca verb. Definiția acestuia înseamnă “a crea un fișier GIF”. Lexicografii presei l-au votat cuvântul anului. Aceștia au afirmat că GIF-urile au evoluat și au devenit “un instrument cu aplicații serioase, inclusiv în domeniul cercetării și al jurnalismului”.
Pronunție
Pronunția primei litere a cuvântului GIF a fost disputată încă din anii 1990. Cele mai frecvente pronunții în limba engleză sunt /dʒɪf/ (cu un g moale ca în gin) și /ɡɪf/ (cu un g tare ca în gift). Creatorii formatului au pronunțat acronimul ca /dʒɪf/, cu un g moale. Wilhite a declarat că intenționa ca pronunția să facă în mod deliberat ecou la marca americană de unt de arahide Jif. Cu toate acestea, cuvântul este pronunțat pe scară largă ca /ɡɪf/, cu un g tare. Sondajele au arătat în general că această pronunție cu g tare este mai răspândită.
Ce spun dicționarele?
Dictionary.com citează ambele pronunții, indicând /dʒɪf/ ca fiind pronunția principală. Cambridge Dictionary of American English oferă doar pronunția cu g tare. Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary și Oxford Dictionaries citează ambele pronunții, dar o plasează pe cea cu g tare pe primul loc: /ɡɪf, dʒɪf/. Oxford American Dictionary precizează doar /dʒɪf/ în a doua ediție, dar a actualizat-o la /dʒɪf, ɡɪf/ în a treia ediție.
Dezacordul cu privire la pronunție a dus la dezbateri aprinse pe internet. Cu ocazia primirii unui premiu pentru întreaga carieră la ceremonia de decernare a premiilor Webby din 2013, Wilhite a respins public pronunția cu g tare. Discursul său a dus la peste 17.000 de postări pe Twitter și la zeci de articole de presă. Casa Albă și programul de televiziune Jeopardy! au intrat și ele în dezbatere în 2013.
În februarie 2020, The J.M. Smucker Company, proprietara mărcii Jif, a încheiat un parteneriat cu baza de date de imagini animate și motorul de căutare Giphy. Astfel, au lansat un borcan de unt de arahide în ediție limitată “Jif vs. GIF” (cu hashtag-ul #JIFvsGIF). Borcanul avea o etichetă care declara cu umor că pronunția cu g moale se referă exclusiv la untul de arahide, iar GIF se pronunță exclusiv cu g tare.
Utilizare
GIF-urile sunt potrivite pentru arta liniară cu margini ascuțite și un număr limitat de culori, cum ar fi logo-urile. Astfel, se profită de compresia fără pierderi a formatului, care favorizează zonele plane de culoare uniformă cu margini bine definite. Pot fi utilizate pentru animații mici și clipuri video de rezoluție redusă. De asemenea, se folosesc și ca reacții în mesageria online, pentru a transmite emoții și sentimente în loc să se folosească cuvinte. Ele sunt populare pe platformele de socializare, cum ar fi Tumblr, Facebook și Twitter.
Evoluția formatului este legată de viitorul internetului
În 1987, este foarte puțin probabil ca cineva să-și fi imaginat ce rol va juca GIF-ul în cultura modernă a internetului. Dar, pe măsură ce internetul a evoluat, GIF-ul a demonstrat o capacitate surprinzătoare de a evolua odată cu el. Această durabilitate, flexibilitate și – să recunoaștem – o notă de kitsch i-au permis să devină principalul furnizor de meme-uri și imagini în buclă pe internet.
Unde ne va duce GIF-ul de aici înainte? Istoria ar sugera că viitorul lui va depinde de modul în care evoluează internetul însuși. În special, Tumblr, Twitter și Reddit, actualii promotori ai culturii GIF, se străduiesc cu toții să atingă sustenabilitatea. Așa cum am văzut în cazul Vine, unele tipuri de artă pe internet nu pot supraviețui morții unei platforme care a dat naștere culturii care le înconjoară.
Va muri vreodată GIF-ul?
Dar GIF-ul pare să fie aici pentru a rămâne. Din punct de vedere tehnologic, este portabil și durabil. Poate mai important, este, de asemenea, expresiv și distractiv. A sărit de la o platformă la alta timp de trei decenii, fără să se oprească, și a rămas popular în rezoluțiile sale cele mai înalte și cele mai joase, fie că este animat sau cinematografic, ironic sau sincer.
Şi să fim serioşi, de câte ori nu folosim în mesaje pe WhatsApp sau Messenger GIF-uri? Cum altfel să ne exprimăm trăirile mai bine decât cu ajutorul lor sau al emoticoanelor? Viaţa noastră nu ar mai fi la fel cu siguranţă fără ele ️
Care este GIF-ul tău preferat? Lasă-l în comentarii! Dacă ţi-a plăcut articolul de astăzi, nu uita să arunci un ochi pe blog, pentru mai multe nouătăţi. Şi suntem prezenţi şi pe TikTok, şi pe Insta, aşa că ne poţi da un follow şi acolo! Pe data viitoare!