Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, oricând. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care a făcut posibilă tranziția în mediul online a afacerilor fizice. Despre noi oamenii se spunea la un moment dat „n-ai Facebook, nu exiști”. Acum putem spune același lucru și despre orice business care nu se află încă pe Internet.

Ce înseamnă ecommerce?
Comerțul electronic sau e-commerce reprezintă cumpărarea și vânzarea de bunuri sau servicii pe internet. Cuprinde o mare varietate de date, sisteme și instrumente pentru cumpărătorii și vânzătorii online. De exemplu, cumpărături pe mobile și criptarea plăților online.
Multe întreprinderi prezente în online folosesc un magazin online și/sau o platformă pentru a desfășura activități de marketing și vânzări.
Potrivit unui studiu mai vechi al eMarketer, în 2022, se preconiza că vânzările globale ecommerce vor depăși pentru prima dată 5 trilioane de dolari. Acest lucru reprezintă mai mult de o cincime din totalul vânzărilor cu amănuntul. Iar până în 2025, cheltuielile totale vor depăși 7 trilioane de dolari, în ciuda încetinirii creșterii.
Pentru a înțelege pe deplin ecommerce-ul, hai să aruncăm o privire asupra istoriei, creșterii și impactului acestuia asupra lumii afacerilor. Vom discuta, de asemenea, câteva avantaje și dezavantaje ale comerțului electronic, precum și previziuni pentru viitor.
Dezvoltarea comerțului electronic
Ecommerce a parcurs un drum lung de la lansarea CompuServe în 1969. Impulsionat de schimbările tehnologice și de circumstanțele globale, comerțul electronic este în creștere. Și nu dă semne că se va opri prea curând.
Se preconizează că vânzările în magazinele online vor ajunge la 22% din vânzările globale cu amănuntul până în 2023, față de 14,1% în 2019. Se estimează și că, până în 2024, portofelele digitale vor reprezenta peste jumătate din volumul total al plăților în comerțul electronic.
Impactul comerțului electronic
Impactul ecommerce este foarte larg, extinzându-se de la întreprinderile mici la întreprinderile globale.
Marii comercianți cu amănuntul sunt obligați să vândă online
Pentru mulți comercianți cu amănuntul, creșterea ecommerce poate extinde raza de acțiune a mărcilor lor. De asemenea, poate avea un impact pozitiv asupra rezultatelor lor. Dar cei care au fost reticenți față de ecommerce sunt cei care se confruntă cu cele mai mari provocări.
În februarie 2019, vânzările online au depășit la limită, pentru prima dată, magazinele de mărfuri generale. Și de când costul de expediere nu mai există în cazul multor magazine mari, mai mulți consumatori preferă cumpărăturile online. Acest lucru înseamnă că retailerii mai mari nu au altă opțiune decât să se mute în lumea digitală.
Comerțul electronic ajută întreprinderile mici să vândă direct clienților
Pentru multe întreprinderi mici, adoptarea comerțului electronic poate fi un proces lent. Cu toate acestea, cei care îl îmbrățișează pot descoperi că li se pot deschide noi uși către noi oportunități.
Încet-încet, proprietarii de afaceri mici lansează magazine de comerț electronic și își diversifică ofertele. Astfel, ajung la mai mulți clienți și se adaptează mai bine celor care preferă cumpărăturile online.
Vânzările pe online cresc de la an la an, iar una din patru întreprinderi mici nu are încă un magazin online. Deci rămâne o oportunitate excelentă pentru antreprenori de a obține un avantaj competitiv și de a-și extinde afacerile online.
Companiile B2B încep să ofere experiențe de comandă online similare celor B2C
90% dintre clienții B2B se așteaptă la experiențe digitale de tip B2C. Companiile B2B trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăți experiențele clienților online. În așa fel vor ajunge din urmă companiile B2C.
Soluțiile de comerț electronic pot permite autoservirea și pot oferi platforme mai ușor de utilizat pentru compararea prețurilor. De asemenea, pot ajuta și brandurile B2B să mențină relațiile cu cumpărătorii.
Ascensiunea piețelor de comerț electronic
Piețele online au fost în creștere încă de la mijlocul anilor 1990, odată cu lansarea giganților pe care îi cunoaștem astăzi, precum Amazon, Alibaba și alții.
Amazon, în special, este cunoscut pentru strategia sa unică de creștere, care i-a ajutat să obțină o adopție în masă și vânzări record. Oferind o selecție largă și comoditate pentru clienți, au reușit să se extindă rapid prin inovație și optimizare în mișcare.
Dar Amazon nu face acest lucru de unul singur. În 2021, 56% din unitățile plătite de Amazon au fost vândute de vânzători terți (adică nu de Amazon).
Clienții fac cumpărături în mod diferit
Comerțul electronic revoluționează modul în care consumatorii moderni fac cumpărături. În prezent, știm că există cel puțin 2,14 miliarde de cumpărători digitali. Acest lucru reprezintă 27,6% din cei 7,74 miliarde de oameni din lume. Iar până în 2025, Statista estimează că vor exista 291,2 milioane de cumpărători online numai în SUA.
Social media le permit consumatorilor să partajeze cu ușurință produse pe care să le cumpere online
Cumpărătorii pot descoperi și pot fi influențați să achiziționeze produse sau servicii pe baza recomandărilor pe rețelele sociale precum Facebook, Instagram și Twitter.
Multe platforme de socializare oferă acum funcții de ecommerce, cum ar fi checkout în aplicație și butoane „Cumpără acum” care îi duc pe utilizatori direct pe pagina de produs.
Comerțul electronic global este în creștere rapidă
Platforma chineză de comerț electronic Taobao, este cea mai mare piață online, cu o valoare de piață brută (GMV) de 711 miliarde de dolari. Pentru context, Tmall și Amazon s-au clasat pe locurile doi și trei, cu 672 de miliarde dolari și, respectiv, 390 de miliarde dolari GMV în ceea ce privește valoarea de piață globală anuală a terților.
Cu atât de multe platforme de comerț electronic, piețe și soluții digitale disponibile, practic nu mai există limite pentru comercianții care doresc să vândă online. Acest lucru face mai ușor ca întreprinderile să se globalizeze.
Avantajele ecommerce
Comerțul electronic are multe avantaje diferite – de la cumpărături mai rapide până la capacitatea de a ajunge la un public larg 24/7.
Hai să analizăm în detaliu câteva dintre avantajele de top pe care le oferă comerțul electronic.
1. Achiziții mai rapide pentru clienți
Pentru clienți, comerțul electronic face posibilă cumpărarea de oriunde și oricând.
Astfel, cumpărătorii pot obține mai repede produsele pe care le doresc și de care au nevoie, fără a fi constrânși de orele de funcționare ale unui magazin fizic.
2. Companiile pot ajunge cu ușurință la noi clienți
Ecommerce facilitează, de asemenea, accesul companiilor la clienți noi, globali. Un magazin online nu este legat de o singură locație geografică. Acesta este deschis și disponibil pentru toți clienții care îl vizitează online.
Cu beneficiile suplimentare ale publicității pe rețelele sociale, ale marketingului prin e-mail și ale SEO, mărcile au potențialul de a se conecta cu audiențe țintă masive care sunt gata să cumpere.
3. Costuri operaționale mai mici
Fără a avea nevoie de o vitrină fizică (și de angajați care să o deservească), comercianții cu amănuntul de ecommerce pot lansa magazine cu costuri de operare minime. Iar cei care conduc o afacere de dropshipping pot chiar minimiza costurile de investiție inițială.
Pe măsură ce vânzările cresc, mărcile își pot extinde cu ușurință operațiunile fără a face investiții imobiliare majore sau a angaja o forță de muncă numeroasă – ceea ce înseamnă marje mai mari în general.
4. Experiențe personalizate
Cu ajutorul automatizării și al profilurilor bogate de clienți, putem oferi experiențe online extrem de personalizate pentru baza noastră de clienți de ecommerce.
Afișarea de produse relevante pe baza comportamentului de cumpărare din trecut, de exemplu, poate duce la o valoare medie a comenzii (AOV) mai mare și îl face pe cumpărător să simtă că îi înțelegem cu adevărat nevoile unice.
5. Accesul la noile tehnologii
Pe măsură ce ecosistemul de comerț electronic continuă să se maturizeze și să se îmbunătățească, afacerea ta va avea acces la cele mai noi tehnologii pentru a te ajuta să simplifici procesele de afaceri.
Cu o varietate de aplicații și integrări la îndemână, vei putea să îmbunătățești fluxurile de lucru, să îți execuți mai bine strategia de marketing și să îmbunătățești experiența generală de cumpărare.
Dezavantajele ecommerce
Deși comerțul electronic modern este astăzi din ce în ce mai flexibil, acesta are totuși dezavantajele sale.
1. Interacțiuni limitate cu clienții
Fără a fi față în față, poate fi mai greu să înțelegem dorințele, nevoile și preocupările clienților noștri.
Există în continuare modalități de a colecta aceste date (sondaje, interacțiuni cu serviciul de asistență pentru clienți etc.), dar ar putea necesita ceva mai multă muncă decât a vorbi cu cumpărătorii în persoană, zi de zi.
2. Defecțiunile tehnologice pot afecta capacitatea de a vinde
Dacă site-ul tău de ecommerce este lent, stricat sau indisponibil pentru clienți, acest lucru poate avea un impact asupra capacității tale de a face vânzări. Eșecurile tehnologice pot afecta relațiile cu clienții și pot avea un impact negativ asupra finanțelor tale.
3. Nu există posibilitatea de a testa sau de a încerca
Pentru clienții care doresc să pună mâna pe un produs (în special în domeniul bunurilor fizice, cum ar fi hainele, pantofii și produsele de înfrumusețare) înainte de a-l adăuga în coșul de cumpărături, experiența de comerț electronic poate fi limitativă.
Viitorul ecommerce
Potrivit Statista, se așteaptă ca veniturile din comerțul electronic să înregistreze o rată de creștere anuală de 14,56%, ceea ce va duce la un volum de piață estimat la 1 365,00 miliarde de dolari până în 2025 – ceea ce demonstrează că ecommerce nu este o tendință trecătoare.
În general, trebuie să ne amintim căecommerce-ul este încă destul de nou în imaginea de ansamblu a comerțului cu amănuntul. Viitorul oferă oportunități nesfârșite, dar succesul și continuarea sa vor depinde în mare măsură de preferințele cumpărătorilor în viitor.
Povestea ecommerce-ului
Pentru mulți, poate fi greu să-și amintească zilele în care cumpărăturile online nu erau o opțiune. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței sale acum, cumpărăturile online sunt un fenomen relativ nou.
În 1979, englezul Michael Aldrich a inventat un sistem care permitea consumatorilor să se conecteze electronic cu afacerile. El a făcut acest lucru conectând televizorul unui consumator la computerul unui comerciant cu amănuntul printr-o linie telefonică.
Invenția sa a fost unul dintre primele instrumente care a permis comunicarea interactivă, în masă. Dar a fost costisitoare și nu a prezentat interes pentru majoritatea companiilor până când internetul a devenit mai răspândit.
Până în 1982, s-a lansat prima companie de comerț electronic din lume. Boston Computer Exchange (BCE) a fost o piață online pentru ca oamenii să cumpere și să vândă computere uzate.
Lansarea BCE este anterioară apariției World Wide Web și, din această cauză, compania a funcționat pe un sistem de buletin dial-up.
La mijlocul anilor ’90, Internetul devenise un hub stabilit pentru comunicarea și conexiunea globală. În 1995, cel mai popular browser web la acea vreme, Netscape, avea aproximativ 10 milioane de utilizatori în întreaga lume.
În același an, Jeff Bezos a lansat Amazon, care la acea vreme funcționa ca o piață de cărți online. Compania a văzut semne timpurii de succes – în 30 de zile de la lansare, a fost livrat internațional în 45 de țări diferite.
Câțiva ani mai târziu, s-a născut un sistem de plată online numit Confinity – cunoscut acum ca PayPal.
E-Commerce După Anii 2000
În 2000, Google a introdus Google AdWords ca instrument de publicitate online pentru companii pentru a-și promova produsele. Acest lucru a inaugurat era publicității cu plata-per-clic.
Cinci ani mai târziu, Amazon a introdus pachetul său de abonament Prime, care oferea membrilor beneficii precum livrare rapidă gratuită și reduceri exclusive. Utilizatoriilor principali le-a fost (și încă le mai este) percepută o taxă anuală de membru.
În anii 2010, comerțul electronic a început să crească rapid. În 2010, pentru prima dată în istoria cumpărăturilor online, vânzările online din SUA în timpul Cyber Monday au depășit 1 miliard de dolari.
Lansarea Apple Pay în 2014 a făcut mai ușor pentru consumatori să plătească pentru produse direct de pe iPhone-urile lor.
În mijlocul pandemiei globale, companiile au fost forțate să-și închidă magazinele fizice, iar restricțiile de izolare au condus consumatorii în online. Până în mai 2020, vânzările de comerț electronic atinseseră 82,5 miliarde de dolari, o creștere de 77%.
În timp ce lumea a început să se revină la normal, se așteaptă că shopping-ul online va continua să crească și să-și extindă cota de piață.
Tu ce crezi? Este ecommerce-ul viitorul? Poate comerțul online să înlocuiască vreodată total cumpărăturile tradiționale, la magazinele fizice?
Dacă ți-a plăcut articolul de astăzi, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru, în special categoria Web-ul în 100 de pași, pentru alt știri din domeniul tehnologiei. De asemenea, ne găsești și pe Instagram, și pe TikTok, unde postăm zilnic!