Astăzi vorbim despre un nou subiect din seria Web-ul în 100 de pași, și anume analiza web . Probabil ai deja idee despre ce înseamnă, cu atât mai mult dacă ai și tu un site la rândul tău. Dar nu te teme, chiar dacă nu ai habar despre ce vorbim, seria asta este pentru tine! Hai să descoperim împreună!

Ce înseamnă analiza web?
Analiza web se referă la măsurarea, colectarea, analizarea și raportarea datelor web pentru a înțelege și optimiza utilizarea web-ului. Analiza web nu este doar un proces de măsurare a traficului web, ci poate fi folosit ca instrument de cercetare a afacerilor și a pieței, precum și de evaluare și îmbunătățire a eficienței unui site web.
Aplicațiile de analiză web pot ajuta, de asemenea, companiile să măsoare rezultatele campaniilor de publicitate. Așadar, se poate estima modul în care se modifică traficul pe un site web după lansarea unei noi campanii publicitare. Analiza web oferă informații despre numărul de vizitatori ai unui site web și numărul de vizualizări ale oricărei pagini sau creează profiluri ale utilizatorilor. Mai mult, poate ajuta și la măsurarea tendințelor de trafic pe un site, ceea ce este util pentru cercetarea de piață.
Analiza web – etape de bază
Această etapă reprezintă colectarea datelor de bază, elementare.
În această etapă, de obicei, se crează rapoarte. Obiectivul acestei etape este de a lua datele și de a le conforma în informații, mai exact în metrici.
Această etapă se concentrează pe utilizarea rapoartelor și pe integrarea acestora în strategiile de afaceri, denumite indicatori cheie de performanță (KPI). De multe ori, KPI se ocupă de aspecte legate de conversie, dar nu întotdeauna.
Această etapă se referă la scopurile, obiectivele și standardele online pentru organizație sau afacere. Aceste strategii au ca scop creșterea veniturilor sau a cotei de piață sau economisirea cheltuielilor.
Testarea A/B este un experiment controlat cu două variante, în mediul online, cum ar fi dezvoltarea web. Scopul testării A/B este de a identifica și de a sugera modificări ale paginilor web care cresc sau maximizează efectul unui rezultat de interes testat statistic.
La ce folosește analiza web?
Analiza web te ajută să înțelegi prin ce canale ajung utilizatorii pe site-ul tău. De asemenea, poți vedea ce pagini sunt mai vizitate prin calcularea duratei medii de vizitare pe paginile site-ului tău și modul în care utilizatorii interacționează cu acestea – inclusiv paginile care îi determină pe utilizatori să plece.
Poți utiliza aceste informații pentru a optimiza paginile care nu performează cum ai vrea și pentru a le promova în continuare pe cele mai vizitate.
Cât de importantă este analiza web?
Site-ul tău web este probabil primul loc în care utilizatorii ajung pentru a afla mai multe despre afacerea ta.
Iată câteva motive pentru care analiza web contează:
1. Îți poți înțelege vizitatorii mai ușor
Instrumentele de analiză web dezvăluie detalii cheie despre vizitatorii site-ului tău – inclusiv timpul mediu petrecut pe pagină și dacă sunt utilizatori noi sau recurenți – și ce conținut atrage cel mai mult trafic. Cu aceste informații, vei afla mai multe despre ce părți ale site-ului îi interesează cel mai mult pe utilizatori și pe potențialii clienți.
2. Poți analiza conversiile
Conversiile pot însemna achiziții reale, înscrierea la newsletter sau completarea unui formular de contact pe site. Analiza web poate oferi informații despre numărul total al acestor conversii, cât ai câștigat din aceste conversii, procentul de conversii (numărul de conversii împărțit la numărul de sesiuni ale site-ului web) și rata de abandon. De asemenea, poți vedea „calea de conversie”, care arată cum s-au deplasat utilizatorii prin site înainte de a face conversia.
3. Pot îmbunătăți optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO)
Prin conectarea instrumentului tău de analiză web cu Google Search Console, poți urmări care sunt interogările de căutare care generează cel mai mult trafic pentru site-ul tău. Cu aceste date, vei știi ce tip de conținut să creezi. De asemenea, este posibil să configurezi urmărirea căutărilor pentru a ști ce caută utilizatorii pe site-ul tău. Aceste date de căutare te pot ajuta în continuare să generezi idei de conținut pentru site, mai ales dacă ai un blog.
4. Înțelege conținutul cu performanțe maxime
Instrumentele de analiză web te vor ajuta, de asemenea, să afli ce conținut are cele mai bune performanțe pe site-ul tău, astfel încât să te poți concentra pe tipurile de conținut care funcționează și, de asemenea, să folosești aceste informații pentru a aduce îmbunătățiri produsului sau serviciului oferit.
5. Înțelege și optimizează sursele de recomandare
Analizele web îți vor spune care sunt sursele tale de referință principale, astfel încât să știi pe ce canale să te concentrezi. Dacă 80% din trafic vine de pe Instagram, va trebui să investești în reclame pe Instagram.
Exemple de măsurători de urmărit cu ajutorul analizei web
Parametrii de performanță a site-ului web variază de la o companie la alta, în funcție de obiectivele pe care le au pentru site-ul lor. Iată câteva exemple de KPI pe care întreprinderile ar trebui să ia în considerare urmărirea ca parte a practicii lor de analiză web.
1. Vizite pe pagină / sesiuni
Vizitele și sesiunile de pagină se referă la traficul către o pagină web într-o anumită perioadă de timp. Cu cât sunt mai multe vizite, cu atât mai mult site-ul se face remarcat.
2. Sursa de trafic
Instrumentele de analiză web permit monitorizarea cu ușurință a surselor de trafic și ajută la ajustarea strategiei de marketing în consecință. De exemplu, dacă observi mult trafic de la campaniile de e-mail, poți realiza mai multe campanii de e-mail pentru a crește traficul.
3. Rata totală de conversie a site-ului web
Rata totală de conversie a site-ului web se referă la procentul de persoane care finalizează o acțiune sau un obiectiv de importanță critică pe site-ul tău web. O conversie poate fi o achiziție sau atunci când cineva se înscrie în lista ta de e-mail, în funcție de ceea ce definești tu ca fiind o conversie.
4. Rata de respingere
Rata de respingere se referă la numărul de persoane care vizitează doar o singură pagină de pe site-ul tău web și apoi părăsesc site-ul.
Interpretarea ratei de respingere este o artă. Un bounce rate ridicat poate fi atât negativ, cât și pozitiv pentru afacerea ta. Pe de-o parte, poate fi un semn negativ, deoarece arată că oamenii nu interacționează cu alte pagini de pe site, ceea ce ar putea semnala un angajament scăzut în rândul vizitatorilor. Pe de altă parte, dacă aceștia petrec timp de calitate pe o singură pagină, ar putea indica faptul că utilizatorii obțin toate informațiile de care au nevoie, ceea ce ar putea fi un semn pozitiv. De aceea, trebuie să investighezi mai mult ratele de respingere pentru a înțelege ce ar putea însemna.
5. Rata vizitelor repetate
Rata de vizitare repetată îți spune câți oameni vizitează site-ul în mod regulat sau repetat. Acesta este publicul tău principal, deoarece este format din vizitatorii site-ului web pe care ai reușit să îi reții. De obicei, o rată de vizitare repetată de 30% este ideală. Orice procent mai mic de 20% arată că site-ul nu este suficient de atractiv.
6. Vizitatori unici lunari
Vizitatorii unici lunari se referă la numărul de vizitatori care vizitează site-ul pentru prima dată în fiecare lună.
Această măsură arată cât de eficient este site-ul în atragerea de noi vizitatori în fiecare lună, ceea ce este important pentru creșterea afacerii tale. În mod ideal, un site web sănătos va arăta un flux constant de vizitatori noi pe site.
7. Rata de abandonare a coșului de cumpărături
Dacă ai un magazin online, te va interesa și asta. Rata de abandonare a coșului de cumpărături arată câți oameni părăsesc coșul de cumpărături fără a face efectiv o achiziție. Acest număr ar trebui să fie cât mai mic posibil. De asemenea, printre alți indicatori relevanți pentru comerțul electronic se numără valoarea medie a comenzilor și numărul mediu de produse vândute.
Instrumente de analiză web
Există o gamă întreagă de instrumente pe care le poți utiliza pentru web analytics. De exemplu:
- Adobe Analytics
- Amplitude
- Contentsquare
- Crazy Egg
- fullstory
- Glassbox
- Google Analytics
- Heap
- Hotjar
- Mixpanel
- Pendo
Noi folosim momentan Google Analytics și câteva plug-ins de WordPress, ce considerăm că ne ajută!
Și… acesta a fost articolul de astăzi. Fie că ai un business prezent în online, fie că ești doar curios și vrei să afli despre lumea web-ului cât mai multe, sper că articolul despre Web Analytics te-a ajutat. Nu uita să arunci un ochi pe blog pentru mai multe noutăți dar și pe TikTok și Instagram, pentru postări zilnice. Pe data viitoare!