The Drudge Report – Web-ul în 100 de pași

The Drudge Report este un site web de știri și agregator de conținut, fondat de jurnalistul american Matt Drudge. Lansat în 1995, acesta a devenit rapid o sursă importantă de știri, cunoscut pentru titlurile sale provocatoare și pentru dezvăluirile exclusive. Cu toate acestea, The Drudge Report a fost deseori subiectul controverselor, fiind acuzat de partizanat și de răspândirea unor informații discutabile. Hai să vedem împreună de ce reprezintă acest subiect interes pentru dezvoltarea web-ului!

The Drudge Report - Web-ul în 100 de pași (1)

Istoria The Drudge Report

Când Matt Drudge lucra la magazinul de cadouri de la CBS în 1994, a început să trimită bârfe din studio câtorva prieteni prin e-mail. I-a spus “Raportul Drudge”. Câțiva ani mai târziu, buletinul informativ s-a mutat pe web, unde avea să schimbe pentru totdeauna fața jurnalismului.

În timpul primului mandat de președinte al lui Bill Clinton (1993-1997), acesta a fost acuzat de hărțuire sexuală de fosta angajată a statului Paula Jones. Avocații acesteia au citat femeile cu care bănuiau că Clinton ar fi avut relații, una dintre aceste femei fiind Monica Lewinsky. Aceasta a negat aventura. Cu toate acestea, colega sa Linda Tripp avea înregistrate convorbiri cu Lewinsky în care recunoștea relația. Tripp a predat apoi casetele consilierului independent Kenneth Starr.

Reporterul Michael Isikoff a investigat povestea timp de peste un an. Newsweek urma să o publice sâmbătă, pe 17 ianuarie 1998. Cu câteva momente înainte ca revista să iasă la tipar, editorul a retras articolul. Acuzarea președintelui că a întreținut relații sexuale cu o stagiară în Biroul Oval era un subiect prea important. Era nevoie de timp pentru a reverifica faptele. Matt Drudge a aflat de scandal în acea seară și nu a avut astfel de rețineri. Povestea a apărut pe site-ul Drudge Report cu puțin timp înainte de miezul nopții.

Cum a schimbat povestea jurnalismul

Jurnalismul nu va mai fi niciodată la fel. Clinton a ignorat povestea până când Washington Post s-a ocupat de ea trei zile mai târziu. Atunci el a declarat în: “Nu am avut relații sexuale cu acea femeie”.

Nouă luni mai târziu, Raportul Starr a fost publicat pe internet. Pentru prima dată, dacă nu erai online, „pierdeai istoria”. Asta se întâmpla în 1998, cu șase ani înainte de blogging, cu șase ani înainte de Facebook și cu opt ani înainte de Twitter. O mulțime de oameni nu erau online. Acest lucru avea să se schimbe în curând. Traficul web s-a dublat peste noapte – 20 de milioane de oameni au citit raportul în 48 de ore.

Raportul Starr a condus la al doilea proces de punere sub acuzare din istorie a unui președinte american. Din fericire pentru Clinton, s-a decis că sexul oral nu face parte din definiția relațiilor sexuale, așa cum a fost definită de Curte, și nu a fost condamnat. Clinton a supraviețuit scandalului, dar Newsweek nu și-a revenit niciodată. Acum, revista nu mai există, în timp ce Drudge Report primește milioane de vizitatori în fiecare lună.

Impactul

The Drudge Report a avut un impact semnificativ asupra peisajului media, în special în ceea ce privește modul în care sunt prezentate știrile online. Printre contribuțiile sale se numără:

  1. Viteza și accesibilitatea știrilor. The Drudge Report a demonstrat cât de rapid pot fi distribuite știrile pe internet, permițând accesul instantaneu la informații de ultimă oră.
  2. Influențarea agendei media. Site-ul a fost adesea citat de alte publicații, influențând ce subiecte sunt abordate de media mainstream.
  3. Modelul de agregare a conținutului. The Drudge Report a popularizat modelul de agregare a conținutului, prezentând linkuri către articole de pe alte site-uri de știri. A devenit astfel un punct central pentru accesul la diverse surse de informație.

Controversele The Drudge Report

De-a lungul timpului, The Drudge Report a fost subiectul multor controverse:

  1. Partizanat politic. Criticii au acuzat site-ul de a favoriza anumite puncte de vedere politice, în special conservatoare, ceea ce a dus la acuzații de partizanat și de răspândire a unor narative părtinitoare.
  2. Fiabilitatea informațiilor. The Drudge Report a fost criticat pentru publicarea unor știri neverificate sau incomplete, ceea ce a pus la îndoială credibilitatea sa ca sursă de știri.
  3. Influențarea opiniei publice. Datorită popularității sale, The Drudge Report are capacitatea de a influența opinia publică, ceea ce a generat dezbateri privind responsabilitatea sa în diseminarea informațiilor.

Concluzie

The Drudge Report  a schimbat modul în care sunt consumate știrile online. Deși a fost lăudat pentru rapiditatea și accesibilitatea sa, a fost, de asemenea, des criicat. Indiferent de opiniile asupra acestuia, rămâne o parte importantă a peisajului media contemporan, reflectând atât puterea, cât și riscurile jurnalismului digital.

Acesta a fost articolul de astăzi! Dacă ți-a plăcut, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru pentru mai multe articole interesante, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași! De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram.

Distribuie:

Articole recente

Ai nevoie de ajutor cu website-ul tău?

Completează formularul de mai jos și te vom contacta curând.