Portofel digital – Web-ul în 100 de pași

Portofel digital

În zilele noastre, probabil toți am auzit de temenul „portofel digital”. Îl putem avea mereu la îndemnână, fiind chiar în telefonul nostru. Și chiar dacă nu folosești un portofel digital, plăți cu telefonul probabil deja ai realizat. Dar cine l-a inventat? Cum și când a apărut? Care sunt avantajele și dezavantajele acestuia? La aceste întrebări vom răspunde în articolul de astăzi!

Portofel digital

Ce este portofelul digital?

Un portofel digital sau electronic este un dispozitiv electronic, un serviciu online sau un program software. Acesta permite unei părți să facă tranzacții electronice cu o altă parte, schimbând unități monetare digitale pentru bunuri și servicii.

Poate include achiziționarea de articole fie online, fie fizic, folosind plata mobilă sau folosind un computer personal. Banii pot fi depuși în portofelul digital înainte de orice tranzacție. Mai mult, contul bancar al unei persoane poate fi legat de portofelul digital. De asemenea, utilizatorii pot avea permisul de conducere, cardul de sănătate, cardurile de fidelitate, etc stocate în portofel. Datele de identificare pot fi transmise fără fir la terminalul unui comerciant prin intermediul NFC.

Portofelele digitale sunt realizate nu doar pentru tranzacții financiare, ci și pentru a autentifica acreditările titularului. De exemplu, un portofel digital ar putea verifica vârsta cumpărătorului la magazin atunci când cumpără alcool. Sistemul a câștigat deja popularitate în Japonia, unde portofelele digitale sunt cunoscute sub numele de “portofele mobile”.

Un portofel de criptomonede este un portofel digital în care sunt stocate cheile private pentru criptomonede precum bitcoin.

Tehnologie unui portofel digital

Acesta are atât o componentă software, cât și una informatică. Sistemele de plată electronică sigure reprezintă o problemă importantă. Software-ul asigură securitatea și criptarea informațiilor personale și a tranzacției propriu-zise. În mod obișnuit, portofelele digitale sunt stocate pe partea clientului. De asemenea, sunt ușor de întreținut și sunt pe deplin compatibile cu majoritatea site-urilor de comerț electronic.

Un portofel digital pe server este cel pe care o organizație îl creează pentru și despre tine și îl menține pe serverele sale. Ele câștigă popularitate în rândul marilor comercianți cu amănuntul. Acest lucru se datorează securității, eficienței și utilității suplimentare pe care le oferă utilizatorului final. Astfel, sporește satisfacția acestuia în ceea ce privește achiziția globală. Componenta informațională este o bază de date cu informații introduse de utilizator. Aceste informații constau în adresa de expediere, adresa de facturare, metodele de plată  și alte informații.

Portofelele digitale sunt compuse atât din dispozitive, cât și din sisteme de portofel digital. Există dispozitive de portofel digital dedicate, cum ar fi portofelul biometric de la Dunhill, un dispozitiv fizic care conține numerar și carduri împreună cu o conexiune mobilă Bluetooth. În prezent, există în continuare explorări pentru smartphone-uri cu capacități de portofel digital NFC. De exemplu, smartphone-urile care utilizează sistemele de operare Android de la Google și iOS de la Apple pentru a alimenta portofele precum Google Pay și Apple Pay.

Utilizarea unui portofel digital

Acestea sunt utilizate mai frecvent în țările asiatice. Unul din cinci consumatori din Asia utilizează în prezent un portofel digital, ceea ce reprezintă o creștere de două ori mai mare decât în urmă cu doi ani. Un sondaj MasterCard privind cumpărăturile mobile realizat în rândul a 8500 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, pe 14 piețe, a arătat că 45% dintre utilizatorii din China, 36,7% dintre utilizatorii din India și 23,3% dintre utilizatorii din Singapore sunt cei mai mari adepți ai portofelelor digitale. Sondajul a fost realizat între octombrie și decembrie 2015.

O analiză suplimentară a arătat că 48,5% dintre consumatorii din aceste regiuni au făcut achiziții cu ajutorul smartphone-urilor. Consumatorii indieni conduc detașat. 76,4% dintre ei folosesc un smartphone pentru a face o achiziție. O creștere drastică de 29,3% față de anul precedent. Acest lucru a inspirat companii precum Reliance și Amazon India să vină cu propriul lor portofel digital. Flipkart și-a introdus deja propriul portofel digital.

Securitatea unui portofel digital

Consumatorii nu sunt nevoiți să completeze formulare de comandă pe fiecare site atunci când achiziționează ceva, deoarece informațiile au fost deja stocate și se introduc automat.  Informațiile lor sunt criptate sau protejate de un cod software privat. Comercianții beneficiază de protecție împotriva fraudei, o primire mai rapidă a plăților, o scădere a costurilor de tranzacționare și diminuare a pierderilor cauzate de furt.

Portofelele digitale sunt disponibile gratuit pentru consumatori și sunt destul de ușor de obținut. Atunci când un consumator face o achiziție de pe un site, acesta introduce numele, informațiile de plată și de expediere în formularul propriu al comerciantului. La finalul achiziției, consumatorul este rugat să se înscrie pentru un portofel la alegere, introducând un nume de utilizator și o parolă pentru viitoarele achiziții. De asemenea, utilizatorii pot achiziționa portofele de pe site-ul unui vânzător de portofele.

Deși este gratuit pentru consumatori, vânzătorii taxează comercianții pentru portofele. Unii vânzători cer comercianților să le plătească un procent din fiecare achiziție reușită efectuată prin intermediul portofelelor lor. În alte cazuri, vânzătorii de portofele digitale procesează tranzacțiile dintre deținătorii de carduri și comercianții participanți și percep comercianților o taxă fixă.

Cum funcționează un portofel digital

În esență, portofelele digitale elimină necesitatea de a purta un portofel fizic. Acest lucru se datorează stocării informațiilor de plată ale unui consumator în mod sigur.

Portofelele digitale utilizează capacitățile wireless ale unui dispozitiv mobil, (Bluetooth, WiFi și semnalele magnetice) pentru a transmite în siguranță datele de plată de la dispozitiv la un punct de vânzare proiectat să citească datele și să se conecteze prin intermediul acestor semnale.

În prezent, tehnologiile utilizate de dispozitivele mobile și de portofelele digitale sunt:

Codurile QR. Codurile cu răspuns rapid sunt coduri de bare matriciale care stochează informații. Pentru a iniția plata, utilizezi camera foto a dispozitivului tău și sistemul de scanare al portofelului.

Near field communication (NFC). O tehnologie care permite conectarea și transferul de informații între două dispozitive inteligente cu ajutorul semnalelor electromagnetice. Pentru a se conecta, este necesar ca două dispozitive să fie apropiate unul de celălalt.

Transmisie magnetică securizată (MST). Aceeași tehnologie utilizată de cititoarele de carduri magnetice care îți citesc cardul atunci când îl treci printr-o fantă la un punct de vânzare. Telefonul generează acest câmp criptat pe care punctul de vânzare îl poate citi. Cu toate acestea Samsung a eliminat treptat o funcție MST pentru Samsung Pay pe telefoanele sale mobile Android.

Cum plătesc folosind un portofel digital?

Informațiile cardului pe care le-ai stocat în portofel și pe care alegi să le folosești pentru o tranzacție sunt transmise de la dispozitivul tău la terminalul punctului de vânzare, care este conectat la procesatorii de plăți. Apoi, prin intermediul procesatorilor, plata este direcționată prin rețelele de carduri de credit și bănci pentru a efectua o plată.

Deoarece criptomonedele au devenit parte a sistemului financiar, companii precum Bitpay au inventat carduri care permit să plătim cu criptomonede. Portofelele digitale precum Apple Pay și Google Pay ne permit să adăugăm un card de debit Bitpay. Cardul Bitpay convertește criptomoneda în dolari la valoarea curentă de piață, pe care portofelul o folosește apoi pentru a plăti achiziția.

Cele mai multe portofele încearcă să se distingă de concurenții lor prin diferite metode. De exemplu, serviciul de portofel digital al Google permite să adăugăm fonduri în portofel de pe telefon sau de pe dispozitiv. Apoi, putem cheltui acești bani în magazine și online la firmele care acceptă plățile Google.

Apple, pe de altă parte, a încheiat un parteneriat strategic cu Goldman Sachs pentru a emite carduri de credit Apple și pentru a-și extinde serviciile Apple Pay.

Majoritatea producătorilor de portofele digitale impun restricții de vârstă pentru tinerii utilizatori. De exemplu, dacă nu ai încă 18 ani, nu poți utiliza Apple Pay pentru a rambursa prietenii sau familia, deși poți cumpăra articole cu el.

Cash App este un pic mai ușor de utilizat pentru adolescenți. Sistemul de plată este disponibil pentru copii cu vârsta de 13 ani. Este una dintre puținele opțiuni mobile care permite unui tânăr să plătească pe altcineva sau să primească fonduri. 

Pro și contra portofelelor digitale

Avantaje:

  • Limitează expunerea informațiilor financiare și personale. Deținerea unui portofel digital sporește securitatea cardurilor de credit și a actelor de identitate.
  • Nu mai trebuie să ai grija unui portofel fizic și a cardurilor. Posedarea formelor de plată și a actelor de identitate în dispozitivul mobil înseamnă că poți căra mai puține lucruri, evitând astfel riscul de a pierde aceste obiecte.
  • Poate îmbunătăți accesul la servicii financiare în zonele insuficient deservite.  Disponibilitatea portofelelor digitale oferă persoanelor din zonele insuficient deservite mai multe opțiuni de plată și comerț.

Dezavantaje

  • Este posibil ca metoda de plată să nu fie acceptată peste tot.  Magazinele mai mici sau zonele mai puțin dezvoltate pot să nu accepte plata prin intermediul unui portofel digital.
  • Este posibil să nu funcționeze dacă Bluetooth sau WiFi nu sunt disponibile. Dacă o configurație de internet sau o rețea de puncte de vânzare electronice nu funcționează, este posibil să nu fie posibilă plata cu ajutorul unui portofel digital.
  • Nu este disponibil sau dacă dispozitivul nu este încărcat
  • Poate fi vulnerabil la furtul de identitate sau la fraudă în cazul în care dispozitivul mobil este furat și nu este protejat sau este piratat. Dacă ți se fură dispozitivul mobil și nu este protejat de o parolă sau de date biometrice, poți suferi de o utilizare infracțională a informațiilor. Același lucru se poate întâmpla și dacă portofelul tău este piratat.
 

Portofelele digitale nu necesită un cont bancar la o bancă cu o sucursală fizică. În schimb, îți poți plasa fondurile într-o bancă exclusiv online. Așadar, se oferă tuturor comunităților acces la servicii financiare, permițând o incluziune financiară mai largă.

Securitatea ar putea deveni o problemă dacă folosești un portofel digital de la un furnizor care nu a fost verificat. Dacă telefonul tău nu este protejat cu o parolă, riști să oferi altcuiva acces la finanțele tale în cazul în care îți pierzi telefonul. În plus, este posibil să existe întreprinderi locale la care faci cumpărături și care nu au încă un punct de vânzare care să accepte această tehnologie.

Am nevoie de un portofel digital?

Nu ai neapărat nevoie de un portofel digital. Cu toate acestea, acestea oferă o modalitate convenabilă de a plăti pentru cumpărături, deoarece nu trebuie să ai asupra ta carduri de credit și de debit; în schimb, aceste informații sunt stocate în cloud. Acest lucru sporește, de asemenea, securitatea cardurilor – nu îți poți pierde cardurile dacă nu le ai asupra ta.

Concluzia

Un portofel digital este un tip de aplicație pentru tranzacții financiare care rulează pe orice dispozitiv conectat. Acesta stochează în siguranță informațiile de plată și parolele tale. Portofelele mobile sunt o formă de portofel digital cel mai des utilizată pe dispozitive mobile. Unul dintre cele mai mari avantaje ale portofelelor digitale este că ne permit să plătim pentru lucruri fără carduri de credit sau de debit, odată ce introducem și stocăm cardul și informațiile bancare în platforma de plată mobilă.

Acesta a fost și articolul de astăzi. Pentru mai multe articole interesante, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași. De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram

Distribuie:

Articole recente

Ai nevoie de ajutor cu website-ul tău?

Completează formularul de mai jos și te vom contacta curând.