Meme – Web-ul în 100 de pași

GIF - Web-ul în 100 de pași

Data trecută am vorbit despre viral content, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești că printre exemple apărea și termenul de meme. Ei bine, meme-ul a devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol separat doar lui! Așadar, hai să descoperim împreună cum au apărut, care sunt cele mai virale din istoria lor dar și cum arată viitorul!

GIF - Web-ul în 100 de pași

Ce înseamnă meme?

Un meme este un element cultural care se răspândește pe internet, adesea prin intermediul platformelor de socializare. Inspirate de conceptul de meme propus de Richard Dawkins în 1972, pot lua diverse forme, cum ar fi imagini, videoclipuri, GIF-uri, etc. 

Termenul a fost propus oficial de Mike Godwin în 1993. Primele meme-uri includeau imagini și GIF-uri răspândite prin intermediul panourilor de mesaje, grupurilor Usenet și prin e-mail. Odată cu apariția platformelor de socializare, au devenit mai diverse și se pot răspândi mai rapid. 

Ele sunt considerate o parte importantă a culturii internetului. Acestea apar într-o serie de contexte (cum ar fi marketingul, finanțele, politica, mișcările sociale, religia și asistența medicală).

Caracteristicile meme-urilor

Două atribute centrale ale acestora sunt reproducerea creativă și intertextualitatea. Prima se referă la tendința unui meme popular de a deveni subiect de parodie și imitație. Mimarea se referă la reproducerea unui meme într-un cadru diferit de cel original. De exemplu, imitarea videoclipului viral “Charlie Bit My Finger” de către diverse persoane. Remixul folosește materialul original, dar îl modifică într-un anumit fel folosind manipularea bazată pe tehnologie (cum ar fi Photoshop).

Intertextualitatea poate fi demonstrată prin meme-uri care combină diferite subiecte sau aspecte ale culturii. De exemplu, afirmația politicianului american Mitt Romney privind expresia “dosare pline de femei” dintr-o dezbatere prezidențială din 2012 din SUA cu cântecul pop coreean “Gangnam Style”. S-a suprapus textul “dosarele mele pline de femei au explodat” pe un cadru din videoclipul lui Psy, autorul melodiei originale. Acest lucru dă un nou sens scenei din videoclipul muzical și îmbină aspecte politice și culturale ale celor două națiuni diferite.

Unele pot implica glume în cadrul comunităților online, care comunică cunoștințe culturale exclusive, necunoscute de utilizatorii generali. Prin aceasta, se poate construi o identitate colectivă de grup. Altele în schimb, au o relevanță culturală mai largă și pot fi înțelese chiar și de cei din afara subculturii pe care cineva o asociază cu meme-ul.

Evoluția și propagarea

Meme-urile de pe internet se propagă după un model similar cu cel al bolilor infecțioase, cum am mai spus și aici. Ele rămân la fel sau pot evolua în timp. Pot “suferi mutații” în ceea ce privește sensul lor, dar își pot păstra structura sau invers. Mutația poate avea loc din întâmplare sau prin mijloace deliberate, cum ar fi parodia.

Odată ce unul a fost propagat la un număr suficient de persoane, răspândirea continuă este inevitabilă. Un studiu realizat de Coscia a ajuns la o serie de concluzii cu privire la succesul propagării unui meme și la longevitatea acestuia. Acesta a constatat că meme-urile de pe internet concurează pentru a atrage atenția spectatorilor. Pot, de asemenea, să „colaboreze” între ele pentru a supraviețui mai mult.

Mai mult, în mod paradoxal, unul care este semnificativ mai popular decât media nu este de așteptat să supraviețuiască decât dacă este unic. Un meme care nu cunoaște un astfel de vârf continuă să fie folosit împreună cu alte meme-uri. Prin urmare, are o mai mare capacitate de supraviețuire.

Scriind pentru The Washington Post în 2013, Dominic Basulto a afirmat că, odată cu creșterea internetului și exploatarea lor de către industriile de marketing și publicitate, meme-urile au ajuns să își piardă valoarea inițială de fragmente culturale valoroase menite să dureze generații întregi și să transmită idei banale mai degrabă decât inteligente.

Istorie

Originile și primele meme-uri

Cuvântul a fost inventat de Richard Dawkins în cartea sa din 1976, Gena egoistă.  Acesta încerca să explice modul în care aspectele culturii se reproduc, suferă mutații și evoluează. Emoticoanele se numără printre primele exemple, în special smiley face “:-)” introdus de Scott Fahlman în 1982.

Meme-urile de pe internet s-au dezvoltat ca și concept la mijlocul și sfârșitul anilor 1990. Printre exemplele din această perioadă se numără Dancing Baby și Hampster Dance. Meme-urile din această perioadă s-au răspândit în principal prin intermediul panourilor de mesaje, grupurilor Usenet și prin e-mail. În general, au durat mai mult timp decât cele moderne. Pe măsură ce internetul a evoluat, la fel au făcut și meme-urile.

Lolcats își are originea pe site-ul de forumuri de imagini 4chan. După lansarea YouTube, au apărut meme-uri video, cum ar fi rickrolling și videoclipuri virale precum “Gangnam Style” și Harlem shake. Apariția social media a contribuit la răspândirea meme-urilor, în special a GIF-urilor. Crearea de site-uri web generatoare de meme-uri a făcut ca producția acestora să fie mai accesibilă.

În zilele noastre…

“Dank memes” reprezintă un fenomen mai recent, referindu-se la acelea care sunt deliberat ciudate. Au caracteristici precum culori suprasaturate, umor grosolan și sunete prea puternice (denumite “ear rape”). Termenul “dank”, care se referă la locuri reci și umede, a fost adaptat ca o modalitate de a descrie meme-urile ca fiind “noi” sau “cool”.

Termenul poate fi folosit și pentru a descrie meme-uri care au devenit suprautilizate și învechite. Atat de învechite până la punctul în care, în mod paradoxal, au redevenit amuzante. Fenomenul meme-urilor “dank” a dat naștere unei subculturi numite “piața meme”. Aceasta satirizează Wall Street și aplică jargonul asociat meme-urilor de pe internet. Începută inițial pe Reddit sub numele de /r/MemeEconomy, utilizatorii “cumpără” sau “vând” în glumă acțiuni ale unui meme reflectând opinia asupra potențialului său de popularitate.

Alte tipuri de meme-uri

Meme-urile “deep-fried” se referă la cele care au fost distorsionate și trecute prin mai multe filtre și/sau straturi de compresie cu pierderi. Un exemplu este meme-ul “E”, o imagine a YouTuberului Markiplier photoshopată pe Lord Farquaad din filmul Shrek. Aceasta a fost photoshopată la rândul ei într-o scenă din audierea omului de afaceri Mark Zuckerberg în Congres.  

Multe altele moderne se folosesc de teme umoristic absurde și chiar suprarealiste. Printre exemplele primelor se numără “they did surgery on a grape“, un videoclip care prezintă un sistem chirurgical Da Vinci care efectuează o operație de testare pe un strugure. Dar și “moth meme“, o fotografie de prim-plan a unei molii. Meme-urile suprarealiste încorporează straturi de ironie pentru a le face unice și fără sens, adesea ca mijloc de evadare din cultura meme mainstream.

După succesul aplicației Vine, a apărut un format de meme-uri sub forma unor videoclipuri scurte. Un exemplu este “What’s Nine Plus Ten“, un videoclip Vine care înfățișează un copil care oferă cu umor răspunsul incorect la o problemă de matematică. După închiderea aplicației Vine în 2016, înlocuitorul de facto a devenit rețeaua socială chineză TikTok. Cred că deja toți știm ce înseamna TikTok… Aceasta utilizează în mod similar formatul video scurt. Platforma a devenit extrem de populară și este sursa unor meme-uri precum dansul “Renegade“.

Cele mai cunoscute exemple

  1. “Distracted Boyfriend” – o fotografie care prezintă un băiat care se uită după o fată în timp ce iubita sa îl privește dezaprobator. Această imagine a devenit virală pe internet, devenind un simbol al infidelității. A fost folosită în multe moduri diferite, de la glume amuzante la discuții serioase despre relații și fidelitate.
  2. “Mocking SpongeBob” – o imagine cu SpongeBob care face o față ciudată, folosită pentru a transmite un ton sarcastic sau ironie. Acest meme a devenit popular pe rețelele sociale, fiind folosit în mesaje de protest și de cei care nu sunt de acord cu anumite decizii sau situații.
  3. “Woman Yelling at a Cat” – o imagine care prezintă o femeie care strigă la un pisoi, aflat pe masă. Această imagine a devenit populară datorită faptului că femeia și pisica par să aibă reacții diferite la același lucru.  Oferă astfel oportunitatea de a face glume și de a critica situațiile în care oamenii au reacții diferite la aceleași evenimente.
  4. “Surprised Pikachu” – o imagine cu Pikachu, personajul din seria Pokemon, care pare surprins. Acest meme a devenit popular în special datorită capacității sale de a transmite emoții puternice, cum ar fi surpriza sau șocul.
 

Acestea sunt doar câteva exemple care au devenit virale pe internet. Deși pot părea simple și haioase, meme-urile pot avea un impact semnificativ asupra culturii populare și a modului în care oamenii comunică și interacționează online.

Cum arată viitorul?

Unele persoane care sunt subiecții acestor fenomele virale (și, prin urmare, deținătorii drepturilor de autor) au făcut bani prin vânzarea de NFT-uri în licitații. Ben Lashes, manager, a declarat că vânzările acestora ca NFT-uri au făcut peste 2 milioane de dolari și le-au stabilit ca forme serioase de artă.

Un exemplu este “Disaster Girl”, bazată pe o fotografie a lui Zoe Roth la vârsta de 4 ani, făcută în Mebane, Carolina de Nord, în ianuarie 2005. Această fotografie a devenit celebră și a fost folosită de sute de ori fără permisiune. Așadar, Roth a decis să vândă exemplarul original ca NFT pentru 500.000 de dolari americani. Asta cu un acord pentru o cotă suplimentară de 10% din orice vânzări viitoare.

Ar fi nevoie de mult timp pentru a analiza fiecare meme popular care a apărut pe internet. Dar există câteva momente notabile ale culturii care oferă o bază pentru înțelegerea acestui mod de comunicare în continuă evoluție. Multe persoane s-au referit la LOLcats ca fiind una dintre tendințele originale ale meme-urilor.

Evoluția și viitorul

Cultura lor este în continuă evoluție, iar viitorul este imprevizibil. Unii dintre cei mai populari creatori de pe internet au deja păreri personale despre direcția în care s-ar putea îndrepta. “Cred că meme-urile vor deveni NFT-uri și vom vedea creatori care își vor vinde cele mai bune lucrări ca active digitale”. Asta a declarat Haley Sacks, fondatoarea contului de Instagram @mrsdowjones. “Eu aș cumpăra un astfel de NFT”, a adăugat ea.

Dl. Price, de la Memes.com, a prezis că în cinci ani – sau mai devreme – fiecare moment cultural și fiecare știre va avea un meme care îl va însoți. Iar acela va fi o mare parte din conversația principală despre acel eveniment. For sure, nu știe nimeni încă.

În concluzie, meme-urile sunt o parte importantă a culturii internetului. Acestea ne oferă o modalitate unică de a ne exprima și de a comunica într-un mod amuzant și captivant. Ele ne permit să legăm relații cu alte persoane și să construim comunități online în jurul intereselor noastre comune. În plus, au demonstrat puterea lor de a influența cultura pop și de a genera schimbări culturale și sociale semnificative. Deși există riscul de a fi utilizate într-un mod incorect, pot fi o sursă de bucurie și conectare pentru cei care le creează și pentru cei care le urmăresc.

Acesta a fost articolul de astăzi! Dacă ți-a plăcut, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru pentru mai multe articole interesante, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași! De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram!

Distribuie:

Articole recente

Ai nevoie de ajutor cu website-ul tău?

Completează formularul de mai jos și te vom contacta curând.