Viral content – Web-ul în 100 de pași

Mihaela Cristina Dragomir

mart. 21, 2023

martie 21, 2023

În era digitală, conținutul viral a devenit unul dintre cele mai importante instrumente de marketing și de creare a unei prezențe puternice pe internet. De la videoclipuri amuzante la meme-uri ingenioase, orice material care se răspândește rapid și devine popular într-un timp foarte scurt poate fi considerat viral. Cu toate acestea, a crea conținut viral nu este o sarcină ușoară. Este necesar să ai o înțelegere profundă a publicului tău și a platformei pe care dorești să îți promovezi conținutul. În acest articol, vom explora ce este conținutul viral, exemple, cum poate fi creat și cum poate fi utilizat în mod eficient! 

Ce înseamnă viral content?

Analog cu modul în care se propagă virușii, termenul se referă la un videoclip, o imagine sau un conținut scris care se răspândește la numeroși utilizatori online într-o perioadă scurtă de timp. Acest concept a devenit o modalitate obișnuită de a descrie modul în care gândurile, informațiile și tendințele se propagă printre oameni.

Popularitatea mediilor virale a fost alimentată de creșterea rapidă a site-urilor de rețele sociale, în care publicul – care este descris metaforic ca trăind o „infecție” sau o „contaminare” – joacă mai degrabă rolul de purtător pasiv decât un rol activ pentru a „răspândi” conținutul, făcând ca un astfel de conținut să „devină viral”. 

Terminologie

Meme

Cuvântul meme a fost inventat de Richard Dawkins în cartea sa din 1976, Gena egoistă, ca o încercare de a explica memetica sau cum se replică, mută și evoluează ideile. Când i s-a cerut să evalueze această comparație, Lauren Ancel Meyers, profesor de biologie la Universitatea din Texas, a declarat că „memele se răspândesc prin rețelele sociale online în mod similar cu modul în care bolile o fac prin populațiile offline.” Această dispersie a mișcărilor culturale este demonstrată prin răspândirea memelor online, mai ales atunci când tendințe aparent inofensive sau banale se răspândesc și mor în mod rapid.

Viral

Dacă ceva devine viral, mulți oameni discută despre el. În consecință, Tony D. Sampson definește astfel de fenomene ca fiind acumulări răspândite de evenimente și obiecte care reprezintă un conținut general construit de discursurile populare din jurul culturii de rețea. Există, de asemenea, o relație cu noțiunea biologică de răspândire a bolilor și cu epidemiologia. În acest context, „a deveni viral” este similar cu o răspândire epidemică, care are loc în cazul în care mai mult de o persoană este infectată de o boală pentru fiecare persoană infectată. 

În Understanding Media (1964), filosoful Marshall McLuhan descrie fotografia în special, și tehnologia în general, ca având o potențială „natură virulentă”. În tratatul lui Jean Baudrillard din 1981, Simulacra and Simulation, filosoful descrie An American Family, probabil primul serial de televiziune „reality”, ca fiind un marker al unei noi ere în care mediul televiziunii are o „prezență virală, endemică, cronică, alarmantă”.

Viral content - Web-ul în 100 de pași

Partajarea conținutului

Înainte de scriere și în timp ce majoritatea oamenilor erau analfabeți, mijlocul dominant de răspândire a memelor era cultura orală, cum ar fi poveștile populare, cântecele populare și poezia orală, care au suferit schimbări în timp. Presa tipografică a oferit o modalitate ușoară de a copia texte scrise în locul manuscriselor scrise de mână.

În special, pamfletele puteau fi publicate în doar o zi sau două, spre deosebire de cărți, care necesitau mai mult timp. De exemplu, cele nouăzeci și cinci de teze ale lui Martin Luther au avut nevoie de doar două luni pentru a se răspândi în întreaga Europă. Un studiu al ziarelor din Statele Unite în anii 1800 a constatat că articolele de interes uman, poveștile de tipul „știri pe care le puteți folosi” și articolele axate pe liste circulau la nivel național, deoarece ziarele locale își trimiteau copii prin poștă unele altora și selectau conținutul pentru retipărire. Scrisorile în lanț s-au răspândit prin poștă pe parcursul anilor 1900.

Legendele urbane au început, de asemenea, ca meme de tip „word-of-mouth”. Ca și farsele, ele sunt exemple de falsuri pe care oamenii le înghit și, ca și acestea, ajung adesea la o largă notorietate publică.

CompuServe

Dincolo de schimbul de voci, secolul XX a făcut pași uriași în ceea ce privește World Wide Web și capacitatea de a partaja conținut. În 1979, serviciul de internet dial-up furnizat de compania CompuServ a fost un actor cheie în comunicarea online și în modul în care informația a început să se răspândească dincolo de tipar. Cei care aveau acces la un computer în primele etape nu puteau înțelege efectul deplin pe care accesul public la internet putea sau urma să îl creeze.

Este greu să ne amintim de vremurile în care ziarele erau livrate în gospodăriile din întreaga țară pentru a primi știrile zilei, și a fost momentul în care The Columbus Dispatch din Columbus, Ohio, a spart barierele atunci când a fost primul care a publicat în format online. Succesul care a fost prezis de CompuServe și Associated Press a determinat unele dintre cele mai mari ziare să se alăture mișcării de publicare a știrilor în format online. Împărtășirea de conținut în lumea jurnalismului aduce noi progrese în ceea ce privește aspectele virale ale modului în care știrile sunt răspândite în câteva secunde.

Meme pe internet

Crearea internetului a permis utilizatorilor să selecteze și să împărtășească conținut între ei în mod electronic, oferind noi canale controlate, mai rapide și mai descentralizate pentru răspândirea meme-urilor. Transmiterea e-mailurilor este în esență meme de text, incluzând adesea glume, farse, escrocherii prin e-mail, versiuni scrise ale legendelor urbane, mesaje politice și scrisori digitale în lanț; dacă sunt transmise pe scară largă, acestea pot fi numite „e-mailuri virale”.

Instrumentele de editare a fotografiilor ușor de utilizat de către consumatori, cum ar fi Photoshop, și site-urile de editare a imaginilor au facilitat crearea genului de macro-imagine, în care o imagine populară este suprapusă cu diferite fraze de text umoristice. Aceste meme-uri sunt create de obicei cu fontul Impact. Dezvoltarea site-urilor de partajare video, precum YouTube, a făcut posibile videoclipurile virale.

Uneori este dificil de prezis ce imagini și videoclipuri vor deveni populare; uneori, crearea unei noi celebrități pe internet este o surpriză bruscă. Unul dintre primele videoclipuri virale documentate este „Numa Numa”, un videoclip realizat cu camera web în care Gary Brolsma, pe atunci în vârstă de 19 ani, face playback și dansează pe melodia pop românească „Dragostea Din Tei”.

Împărtășirea de texte, imagini, videoclipuri sau linkuri către acest conținut a fost mult facilitată de mediile sociale precum Facebook și Twitter. Popularitatea și distribuția pe scară largă a memelor de pe internet au atras atenția agenților de publicitate, creând domeniul marketingului viral. O persoană, un grup sau o companie care dorește multă publicitate rapidă și ieftină poate crea un hashtag, o imagine sau un videoclip conceput pentru a deveni viral; multe astfel de încercări nu au succes, dar cele câteva postări care „devin virale” generează multă publicitate.

Viral content - Web-ul în 100 de pași

Tipuri de fenomene virale

Videoclipuri virale

Videoclipurile virale se numără printre cele mai frecvente tipuri de fenomene virale. Un videoclip viral este orice clip de animație sau film care se răspândește rapid prin partajare online. Videoclipurile virale pot primi milioane de vizualizări pe măsură ce sunt partajate pe site-urile de socializare, postate pe blog-uri, trimise în e-mailuri și așa mai departe. Atunci când un videoclip devine viral, acesta a devenit foarte popular.

Clasificarea este probabil atribuită mai mult ca urmare a activității intense și a ratei de creștere în rândul utilizatorilor într-un interval de timp relativ scurt decât a numărului de accesări pe care le primește ceva. Majoritatea videoclipurilor virale conțin umor și se încadrează în categorii largi:

Neintenționate: Videoclipuri pe care creatorii nu au intenționat niciodată să el facă virale. Este posibil ca aceste videoclipuri să fi fost postate de către creator sau împărtășite cu prietenii, care apoi au răspândit conținutul.

Umoristice: Videoclipuri care au fost create special pentru a amuza oamenii. Dacă un videoclip este suficient de amuzant, acesta se va răspândi.

Promoționale: Videoclipuri care sunt concepute pentru a deveni virale cu un mesaj de marketing pentru a crește gradul de conștientizare a mărcii. 

Caritate: Videoclipuri create și răspândite cu scopul de a colecta donații. De exemplu, Ice Bucket challenge a fost un succes pe rețelele de socializare în vara anului 2014.

Performanțe artistice: un videoclip creat de artiști pentru a ridica problema, a exprima idei și libertatea creativității.

Politice: Videoclipurile virale sunt instrumente puternice pentru politicieni pentru a-și spori popularitatea. Campania lui Barack Obama a lansat sloganul Yes We Can sub forma unui videoclip viral pe YouTube. Campania lui Obama a postat aproape 800 de videoclipuri pe YouTube, iar campania lui McCain a postat puțin peste 100 de videoclipuri. Videoclipul pro-Obama „Yes we can” a devenit viral după ce a fost încărcat pe YouTube în februarie 2008.

Alte videoclipuri virale politice au servit nu ca promovare, ci ca agent de susținere și unificare. Social media a fost utilizată în mod activ în Primăvara arabă. Revolta tunisiană a avut o rezonanță specială în Egipt, deoarece a fost provocată de incidente de corupție a poliției și de condamnarea virală a acestora de către rețelele sociale.

Dilema rochiei care a devenit virală: albastră sau aurie?

Efectul YouTube

Odată cu crearea YouTube, a avut loc o creștere uriașă a numărului de videoclipuri virale pe internet. Acest lucru se datorează, în primul rând, ușurinței de acces la aceste videoclipuri și ușurinței de a le partaja prin intermediul site-urilor de socializare. Posibilitatea de a partaja videoclipuri de la o persoană la alta cu ușurință înseamnă că există multe cazuri de videoclipuri virale „peste noapte”.

YouTube a depășit televiziunea în ceea ce privește mărimea audienței. Ca un exemplu, American Idol a fost cel mai vizionat show TV în 2009 în SUA, în timp ce „un videoclip cu scoțianca Susan Boyle la audiția pentru Britain’s Got Talent, în care cânta, a fost vizionat de peste 261 de milioane de ori pe YouTube.

Un exemplu al unuia dintre cele mai prolifice videoclipuri virale de pe YouTube care se încadrează în categoria videoclipurilor virale promoționale este Kony 2012. Pe 5 martie 2012, organizația caritabilă Invisible Children Inc. a postat un scurtmetraj despre atrocitățile comise în Uganda de Joseph Kony și armata sa rebelă. Artiștii folosesc YouTube ca pe una dintre principalele platforme de comunicare și de branding pentru a răspândi videoclipurile și a le face virale.

Videoclipurile virale de pe YouTube fac vedete. Spre exemplu, Justin Bieber, care a fost descoperit după ce videoclipul său de pe YouTube „With You” al lui Chris Brown a devenit viral. De la lansarea sa în 2005, YouTube a devenit un centru pentru cântăreții și muzicienii aspiranți.

Marketingul viral

Marketingul viral este fenomenul prin care oamenii evaluează în mod activ un mijloc de comunicare sau un conținut și decid să îl răspândească altora, cum ar fi recomandarea din gură în gură, transmiterea de conținut prin intermediul rețelelor sociale, postarea unui videoclip pe YouTube, etc. Termenul a fost popularizat pentru prima dată în 1995, după ce Hotmail și-a răspândit oferta de servicii „Get your free web-base email at Hotmail.”

Marketingul viral a devenit important în domeniul afacerilor în construirea recunoașterii mărcii, companiile încercând să își implice clienții și alte categorii de public în circulația și partajarea conținutului lor pe rețelele de socializare, atât în mod voluntar, cât și involuntar. Unele campanii de marketing încearcă să implice un public care să transmită involuntar mesajul campaniei lor.

Utilizarea marketingului viral se schimbă de la conceptul conform căruia conținutul își atrage singur atenția la încercarea intenționată de a atrage atenția. Companiile sunt preocupate de faptul că își fac conținutul să „devină viral” și de modul în care comunicarea clienților lor are potențialul de a circula pe scară largă. 

Un exemplu de marketing viral eficient poate fi creșterea fără precedent a vânzărilor sandvișului cu pui Popeyes. După ce contul de Twitter pentru Chick-fil-A a încercat să submineze Popeyes sugerând că sandvișul cu pui Popeyes nu era „sandvișul cu pui original”, Popeyes a răspuns cu un tweet care avea să ajungă viral. După ce răspunsul a adunat 85.000 de retweeturi și 300.000 de like-uri, lanțurile Popeyes au început să vândă mult mai multe sandvișuri, până în punctul în care multe locații și-au vândut tot stocul de sandvișuri cu pui. 

Cum este viața ta după ce te transformi într-un meme? Uite poveștile oamenilor din spatele celor mai virale meme-uri!

În concluzie, conținutul viral poate fi o unealtă puternică în strategiile de marketing și promovare online, dar nu este un obiectiv în sine. Pentru a crea conținut viral, trebuie să înțelegem publicul țintă, să oferim ceva unic și valoros și să utilizăm canalele potrivite pentru distribuție. Pe de altă parte, crearea unui conținut util și interesant, care oferă o valoare reală pentru publicul tău, este cheia construirii unei prezențe online de succes pe termen lung.

Acesta a fost articolul de astăzi! Dacă ți-a plăcut, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru pentru mai multe articole interesante, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași! De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram!

0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Job în programare. Merită să faci facultate?

Job în programare. Merită să faci facultate?

Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...