SVG – Web-ul în 100 de pași

Mihaela Cristina Dragomir

mart. 17, 2023

martie 17, 2023

În această serie, am mai vorbit despre formate de imagine precum GIF sau JPEG. Dacă le-ai citit înainte, știi deja că acestea nu sunt singurele. Dar cu ce se deosebește SVG-ul de ele? Pe care să îl alegi și de ce? În acest articol vom vorbi despre acest format numit Scalable Vector Graphics sau prescurtat SVG și vom vedea ce rol joacă el în familia formatelor de imagine.

Ce însemnă SVG?

Scalable Vector Graphics (SVG) este un format de imagine vectorială conceput pentru a afișa imagini pe web. Folosește marcaje XML pentru a descrie imaginile în termeni de linii, forme și curbe, mai degrabă decât de pixeli, ceea ce permite obținerea unor imagini de înaltă calitate care pot fi redimensionate fără a pierde din rezoluție. SVG există încă de la sfârșitul anilor 1990 și a devenit un instrument esențial pentru dezvoltatorii și designerii web. În acest articol, vom explora istoria SVG, funcționalitatea sa, precum și avantajele și dezavantajele sale.

Istoria formatului

SVG a fost dezvoltat de World Wide Web Consortium (W3C) ca un standard deschis pentru grafica vectorială pe web. Proiectul a fost lansat în 1998, iar prima versiune a specificației SVG a fost publicată în 2001. De atunci, SVG a suferit mai multe actualizări, cea mai recentă versiune, SVG 2.0, fiind lansată în 2018.

SVG a fost dezvoltat ca răspuns la limitările graficii raster, care utilizează pixeli pentru a afișa imagini. Imaginile raster pot deveni pixelate și își pierd calitatea atunci când sunt mărite sau micșorate, ceea ce le face nepotrivite pentru multe tipuri de grafică web. SVG, pe de altă parte, utilizează ecuații matematice pentru a defini formele și liniile unei imagini, care pot fi mărite sau micșorate fără a-și pierde calitatea.

Cum funcționează SVG

Fișierele SVG sunt scrise în marcaje XML, care definesc coordonatele liniilor, formelor și curbelor care alcătuiesc imaginea. Codul XML poate fi editat manual sau poate fi generat de un program grafic. Imaginile SVG pot fi afișate în orice browser web care acceptă acest format, inclusiv Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge.

Imaginile SVG pot fi, de asemenea, stilizate cu ajutorul CSS, ceea ce permite un control mai mare asupra aspectului imaginii. De exemplu, culoarea umpluturii și a bordurii unei forme SVG poate fi modificată cu ajutorul CSS. În plus, imaginile SVG pot fi animate cu ajutorul JavaScript, ceea ce le face un instrument puternic pentru crearea de grafice web interactive.

De ce este important SVG?

Acest format de imagine este important din mai multe motive. În primul rând, permite afișarea pe web a unor grafice vectoriale de înaltă calitate, ceea ce era imposibil până acum cu ajutorul graficii raster. Acest lucru înseamnă că designerii și dezvoltatorii pot crea imagini care arată clar și precis pe orice dispozitiv, indiferent de rezoluția acestuia.

În al doilea rând, este ușor și poate fi comprimat cu ușurință, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea pe web. Spre deosebire de grafica rasterizată, care poate avea o dimensiune mare a fișierului, fișierele SVG sunt de obicei mici, ceea ce ajută la reducerea timpului de încărcare a paginilor și la îmbunătățirea performanțelor site-ului web.

În al treilea rând, este accesibil. Deoarece fișierele SVG sunt scrise în marcaje XML, ele pot fi citite de cititoarele de ecran și de alte tehnologii de asistență, ceea ce le face accesibile persoanelor cu dizabilități.

De ce să alegi formatul acesta de imagine

Există mai multe avantaje ale utilizării acestui format de imagine în detrimentul altora pentru grafica web:

1. Este scalabil

Imaginile SVG pot fi redimensionate în sus sau în jos fără a pierde din calitate, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate în design-ul web responsiv.

2. Dimensiune mică a fișierelor

Fișierele sunt de obicei mai mici decât grafica rasterizată, ceea ce ajută la reducerea timpilor de încărcare a paginilor și la îmbunătățirea performanțelor site-ului web.

3. Este accesibil

Fișierele pot fi citite de cititoarele de ecran și de alte tehnologii de asistență, ceea ce le face accesibile persoanelor cu dizabilități.

4. Este flexibil

Imaginile SVG pot fi stilizate cu ajutorul CSS și animate cu ajutorul JavaScript, ceea ce le face un instrument puternic pentru crearea de grafice web interactive.

5. Se editează cu ușurință

Fișierele pot fi editate cu ajutorul oricărui editor de text sau program grafic, ceea ce facilitează actualizarea și modificarea imaginilor în funcție de necesități.

SVG - Web-ul în 100 de pași

De ce să nu alegi acest format de imagine

Există, de asemenea, unele dezavantaje ale utilizării lor pentru grafica web:

1. Suport limitat pentru browsere

În timp ce majoritatea browserelor web moderne acceptă SVG, este posibil ca browserele mai vechi să nu le afișeze corect.

2. Necesită scrierea de cod complex

Fișierele SVG sunt scrise în marcaje XML, care pot fi complexe și dificil de citit pentru unii dezvoltatori.

3. Limitări de design

Deși poate fi utilizat pentru a crea imagini complexe și detaliate, este posibil să nu fie potrivit pentru toate tipurile de grafică. De exemplu, grafica raster poate fi mai bună pentru imagini fotografice, în timp ce SVG este mai bun pentru imagini cu linii clare și forme simple.

4. Probleme de performanță

Deși fișierele au, de obicei, o dimensiune mică, ele pot cauza totuși probleme de performanță dacă sunt utilizate în exces pe o pagină web. Acest lucru este valabil mai ales dacă fișierul SVG conține un număr mare de elemente sau dacă este animat cu ajutorul JavaScript.

Să vorbim acum despre câteva dintre aplicațiile practice ale SVG-urilor, precum și câteva sfaturi pentru a lucra cu astfel de fișiere. Ele pot fi utilizate într-o gamă largă de proiecte de design și dezvoltare web. Iată câteva exemple:

1. Icons

Sunt perfecte pentru crearea de pictograme, deoarece pot fi redimensionate fără a pierde din calitate și sunt ușoare, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate în designul web responsive.

2. Logo-uri

Sunt ideale pentru logo-uri, deoarece pot fi ușor de personalizat cu ajutorul CSS.

3. Diagrame și grafice

Pot fi utilizate pentru a crea diagrame și grafice interactive, care pot fi actualizate dinamic cu ajutorul JavaScript.

4. Ilustrații

Sunt perfecte pentru crearea de ilustrații, deoarece pot fi editate și modificate cu ușurință folosind orice program grafic.

5. Animații

Pot fi animate folosind JavaScript, ceea ce le face un instrument puternic pentru crearea de grafice web interactive.

Lucrul cu SVG-uri poate fi puțin diferit de lucrul cu grafica raster, așa că iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începi:

1. Păstrează codul simplu

Atunci când crezi fișiere SVG, este important să păstrezi codul simplu și curat. Acest lucru va facilita citirea și editarea ulterioară a codului.

2. Utilizează un editor de text

Fișierele sunt scrise în marcaje XML, care pot fi editate folosind orice editor de text. Acest lucru poate fi util atunci când lucrezi cu fișiere mari sau complexe.

3. Utilizează programe de grafică vectorială

Deși fișierele pot fi editate folosind orice editor de text, este adesea mai ușor să creezi designul inițial folosind un program de grafică vectorială precum Adobe Illustrator sau Inkscape.

4. Optimizează dimensiunea fișierului

Deși fișierele sunt de obicei mai mici decât grafica rasterizată, este totuși important să optimizezi dimensiunea fișierului pentru a reduce timpul de încărcare a paginilor. Acest lucru poate fi realizat prin eliminarea elementelor inutile sau prin utilizarea instrumentelor de compresie.

5. Testează pe mai multe browsere

Deși majoritatea browserelor web moderne acceptă SVG, este totuși important să testați fișierele pe mai multe browsere pentru a asigura compatibilitatea.

SVG - Web-ul în 100 de pași

Pe lângă aplicațiile practice și sfaturile pentru lucrul cu SVG-urile, merită menționat faptul că au fost adoptate de comunitatea de design în general. Mulți designeri și dezvoltatori au recunoscut beneficiile utilizării lor în munca lor și au adoptat formatul ca pe o componentă cheie a designului web modern.

O tendință care a apărut în ultimii ani este utilizarea animațiilor pentru a crea experiențe web atractive și interactive. Prin animarea graficii cu ajutorul JavaScript, designerii pot crea elemente vizuale dinamice care răspund la interacțiunile utilizatorilor și adaugă un strat de interactivitate pe web.

Așa cum am menționat și la începutul articolului, există mai multe alte formate de imagine utilizate în mod obișnuit în design și dezvoltare web, fiecare cu propriile sale puncte forte și puncte slabe. 

JPEG (Joint Photographic Experts Group) este un format popular pentru imagini fotografice. Fișierele JPEG sunt comprimate pentru a reduce dimensiunea fișierului, dar acest lucru poate duce la o pierdere a calității imaginii. Fișierele nu sunt scalabile și pot apărea pixelate dacă sunt mărite prea mult.

PNG (Portable Network Graphics) este un format popular pentru imagini cu fundal transparent. Fișierele PNG sunt fără pierderi, ceea ce înseamnă că își păstrează calitatea atunci când sunt salvate și resalvate. Fișierele PNG au dimensiuni mai mari decât JPEG, dar pot fi comprimate fără a pierde calitatea.

GIF (Graphics Interchange Format) este un format pentru animații scurte și grafice simple. Fișierele GIF au dimensiuni mici și pot fi animate, dar sunt limitate la 256 de culori și pot apărea pixelate dacă sunt mărite prea mult.

WebP este un format de imagine relativ nou dezvoltat de Google, care oferă fișiere de dimensiuni mai mici decât JPEG și PNG, menținând în același timp o calitate ridicată a imaginii. Fișierele WebP nu sunt încă acceptate pe scară largă de toate browserele web, dar oferă o alternativă promițătoare la formatele de imagine tradiționale.

Fiecare dintre aceste formate are propriile sale puncte forte și puncte slabe, iar designerii trebuie să aleagă formatul potrivit pentru fiecare imagine pentru a asigura cea mai bună experiență posibilă pentru utilizator.

Concluzie

Scalable Vector Graphics este un instrument puternic pentru designerii și dezvoltatorii web, oferind imagini de înaltă calitate care pot fi scalate fără a pierde din calitate. Sunt perfecte pentru o gamă largă de proiecte de design și dezvoltare web, inclusiv pictograme, logo-uri, diagrame și grafice, ilustrații și animații.

Atunci când lucrezi cu ele, este important să păstrezi codul simplu, să folosești un editor de text sau un program de grafică vectorială, să optimizezi dimensiunea fișierului și să testezi pe mai multe browsere. Ținând cont de aceste sfaturi, poți crea SVG-uri de înaltă calitate care să îți îmbunătățească proiectele web și să ofere o experiență de utilizare mai bună pentru toți.

Pentru mai multe articole interesante din lumea web-ului, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași! De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram!

0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Job în programare. Merită să faci facultate?

Job în programare. Merită să faci facultate?

Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...