+40 764 567 242

contact@trsdesign.ro

Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași

Pay-per-click - Web-ul în 100 de pași
[et_pb_section fb_built=”1″ theme_builder_area=”post_content” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” type=”4_4″ theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Cu pay-per-click sau PPC, companiile pot atrage trafic pe site-urile lor prin plăți pentru fiecare click pe anunțurile lor afișate în căutările online. Pay-per-click poate fi o strategie foarte eficientă de marketing digital, deoarece permite companiilor să-și îndrepte publicitatea către publicul lor țintă și să urmărească rezultatele campaniilor lor în timp real. Însă, pentru a avea succes cu asta, este important să se înțeleagă conceptele de bază, cum ar fi termenii cheie, ofertarea și calitatea anunțului. Înacest articol vom explora aceste concepte și vom afla istoria PPC.

Ce înseamnă pay-per-click (PPC)? 

Pay-per-click (PPC) este un model de publicitate pe internet utilizat pentru a atrage trafic către site-uri web, în care un agent de publicitate plătește un editor (de obicei, un motor de căutare, un proprietar de site web sau o rețea de site-uri web) atunci când anunțul este accesat.

Pay-per-click este asociat, de obicei, cu motoarele de căutare de prim rang (cum ar fi Google Ads, Amazon Advertising și Microsoft Advertising, fostul Bing Ads). În cazul motoarelor de căutare, agenții de publicitate licitează, de obicei, pe fraze de cuvinte-cheie relevante pentru piața lor țintă și plătesc atunci când se face click pe anunțuri (anunțuri de căutare bazate pe text sau anunțuri de cumpărături care sunt o combinație de imagini și text). În schimb, site-urile de conținut percep de obicei un preț fix pe click, în loc să utilizeze un sistem de licitație.

Anunțurile PPC de afișare, cunoscute și sub numele de bannere publicitare, sunt afișate pe site-uri web cu conținut conex care au fost de acord să afișeze anunțuri și, de obicei, nu sunt reclame cu plata la click, ci, în schimb, se taxează la un cost pe mia de impresii (CPM).

Rețelele sociale precum Facebook, Instagram, LinkedIn, Reddit, Pinterest, TikTok și Twitter au adoptat, de asemenea, pay-per-click ca unul dintre modelele lor de publicitate. Suma pe care o plătesc agenții de publicitate depinde de editor și este, de obicei, determinată de doi factori principali: calitatea anunțului și oferta maximă pe care agentul de publicitate este dispus să o plătească pe click, măsurată în raport cu ofertele concurenților săi. În general, cu cât calitatea anunțului este mai mare, cu atât este mai mic costul per click și invers.

Cu toate acestea, site-urile web pot oferi anunțuri PPC. Site-urile web care utilizează anunțuri pay-per-click vor afișa o reclamă atunci când o interogare (cuvânt cheie sau frază) se potrivește cu lista de cuvinte cheie a unui advertiser care a fost adăugată în diferite grupuri de anunțuri sau atunci când un site afișează un conținut relevant. Astfel de reclame se numesc link-uri sponsorizate sau anunțuri sponsorizate și apar adiacente, deasupra sau sub rezultatele organice pe paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP) sau oriunde alege un dezvoltator web pe un site de conținut.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://trsdesign.ro/wp-content/uploads/2023/03/Pay-per-click-Web-ul-in-100-de-pasi-1.png” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” alt=”Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași ” title_text=”Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași (1)” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Scop

Pay-per-click, împreună cu costul pe impresie (CPM) și costul pe comandă, este utilizat pentru a evalua rentabilitatea și profitabilitatea marketing-ului pe internet și pentru a reduce cât mai mult posibil costul de derulare a unei campanii publicitare, păstrând în același timp obiectivele stabilite. În cazul costului pe mie de impresii (CPM), advertiserul plătește doar pentru fiecare 1000 de impresii ale anunțului. Pay-per-click (PPC) are un avantaj față de costul pe impresie prin faptul că transmite informații despre cât de eficientă a fost publicitatea.

Click-urile sunt o modalitate de a măsura atenția și interesul. Dacă scopul principal al unui anunț este de a genera un click sau, mai exact, de a conduce traficul către o destinație, atunci plata pe click este măsura preferată. Calitatea și plasarea anunțului vor afecta ratele de click-uri și costul total rezultat al pay-per-click.

Istoric

Există mai multe site-uri care pretind a fi primul model PPC de pe web, multe dintre ele apărând la mijlocul anilor 1990. De exemplu, în 1996, prima versiune cunoscută și documentată a unui PPC a fost inclusă într-un director web numit Planet Oasis. Aceasta era o aplicație desktop care conținea link-uri către site-uri web informative și comerciale și a fost dezvoltată de Ark Interface II, o divizie a Packard Bell NEC Computers. Cu toate acestea, reacțiile inițiale ale companiilor comerciale la modelul „pay-per-visit” al Ark Interface II au fost sceptice. Până la sfârșitul anului 1997, peste 400 de mărci importante plăteau între 0,005 și 0,25 dolari pe click, plus o taxă de plasare.

În februarie 1998, Jeffrey Brewer de la Goto.com, o companie nou înființată cu 25 de angajați (mai târziu Overture, în prezent parte a Yahoo!), a prezentat la conferința TED din California o dovadă de concept a unui motor de căutare cu pay-per-click. Această prezentare și evenimentele care au urmat au creat sistemul de publicitate PPC. Meritul pentru conceptul modelului PPC îi revine, în general, lui Bill Gross, fondatorul Idealab și Goto.com.

Google a început publicitatea pe motorul de căutare în decembrie 1999. Abia în octombrie 2000 a fost introdus sistemul AdWords, care permite agenților de publicitate să creeze anunțuri text pentru a fi plasate pe motorul de căutare Google. Cu toate acestea, pay-per-click a fost introdus abia în 2002; până atunci, anunțurile publicitare erau taxate la costul pe mia de impresii. Overture a intentat un proces de încălcare a brevetelor împotriva Google, afirmând că serviciul de căutare rival și-a depășit limitele cu instrumentele sale de plasare a anunțurilor.

Deși GoTo.com a început să facă PPC în 1998, Yahoo! nu a început să distribuie agenții de publicitate GoTo.com decât în noiembrie 2001. Când contractul de sindicalizare cu Yahoo! a ajuns la termen pentru reînnoire în iulie 2003, Yahoo! și-a anunțat intenția de a achiziționa GoTo.com, acum devenit Overture, pentru 1,63 miliarde de dolari. În prezent, companii precum adMarketplace, ValueClick și adknowledge oferă servicii PPC, ca alternativă la AdWords și AdCenter.

Dintre furnizorii de PPC, Google Ads (fostul Google AdWords), Microsoft adCenter și Yahoo! Search Marketing au fost cei mai mari trei operatori de rețea, toți trei funcționând după un model bazat pe oferte. De exemplu, în anul 2014, PPC (Adwords) sau publicitatea online a atribuit aproximativ 45 de miliarde de dolari SUA din totalul de 66 de miliarde de dolari SUA al veniturilor anuale ale Google.

În 2010, Yahoo și Microsoft și-au lansat efortul combinat împotriva Google, iar Bing al Microsoft a început să fie motorul de căutare pe care Yahoo îl folosea pentru a furniza rezultatele căutărilor sale. De când și-au unit forțele, platforma PPC a fost redenumită AdCenter. Rețeaua lor combinată de site-uri terțe care permit ca anunțurile AdCenter să populeze reclame de tip banner și text pe site-ul lor se numește BingAds.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://trsdesign.ro/wp-content/uploads/2023/03/Pay-per-click-Web-ul-in-100-de-pasi-2.png” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” alt=”Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași ” title_text=”Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași (2)” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Statistici PPC

[/et_pb_text][et_pb_blurb _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ use_icon=”on” font_icon=”N||divi||400″ icon_placement=”left”]

Șansele ca un client să cumpere ceva după ce da click pe un anunț plăctit cresc cu 50%

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ use_icon=”on” font_icon=”N||divi||400″ icon_placement=”left”]

IMM-urile cheltuiesc anual între 108.000 și 120.000 de dolari pe anunțuri PPC

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ use_icon=”on” font_icon=”N||divi||400″ icon_placement=”left”]

57,5% dintre utilizatori nu recunosc anunțurile plătite atunci când le văd

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ use_icon=”on” font_icon=”N||divi||400″ icon_placement=”left”]

Click Bots și traficul fals îi costă pe agenții de publicitate online 35 de miliarde de dolari

[/et_pb_blurb][et_pb_text _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Legal

În 2012, Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori (Australian Competition & Consumer Commission – ACCC) a stabilit inițial că Google a avut un comportament înșelător, probabil în primul caz juridic de acest gen. ACCC a hotărât că Google este responsabil pentru conținutul anunțurilor AdWords sponsorizate de aceasta, care au afișat link-uri către un site de vânzări de mașini, Carsales. Anunțurile fuseseră afișate de Google ca răspuns la o căutare pentru Honda Australia.

ACCC a declarat că anunțurile au fost înșelătoare, deoarece sugerau că „avea legătură cu compania Honda. Decizia a fost ulterior anulată când Google a făcut apel la Înalta Curte din Australia. Google nu a fost găsită responsabilă pentru reclamele înșelătoare difuzate prin AdWords, în ciuda faptului că reclamele au fost difuzate de Google și create cu ajutorul instrumentelor companiei.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://trsdesign.ro/wp-content/uploads/2023/03/Pay-per-click-Web-ul-in-100-de-pasi-4.png” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ alt=”Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași” title_text=”Pay-per-click – Web-ul în 100 de pași (4)”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

De ce să alegi (sau nu) abordarea pay-per-click

Pay-per-click (PPC) sunt o tactică eficientă de marketing digital pentru a atrage trafic pe site-urile companiilor prin afișarea de anunțuri plătite în căutările online sau în alte locații. PPC-ul poate fi de folos din mai multe motive.

În primul rând, oferă o soluție rapidă pentru a obține trafic către un site web. Odată ce o campanie este lansată, anunțurile plătite sunt afișate imediat în căutările relevante sau în alte locații selectate, ceea ce poate aduce trafic rapid pe site-ul tău. În plus, pay-per-click oferă posibilitatea de a targeta publicul țintă în mod precis prin selectarea cuvintelor cheie relevante, alocarea bugetului de publicitate și definirea criteriilor de afișare a anunțurilor.

Un alt avantaj al pay-per-click este că permite companiilor să măsoare și să urmărească rezultatele campaniilor lor în timp real. Acest lucru este posibil datorită instrumentelor și funcționalităților disponibile în platformele de PPC, care oferă rapoarte detaliate despre performanța campaniilor. Această abordare bazată pe date permite companiilor să identifice rapid ceea ce funcționează și ceea ce nu și să ia măsuri pentru a optimiza campaniile lor.

Cu toate acestea, există și dezavantaje ale pay-per-click. În primul rând, costurile pot fi semnificative. În plus, concurența poate fi intensă în anumite domenii, ceea ce înseamnă costuri mari și obținerea de rezultate mai greu. De asemenea, poate fi nevoie de timp și de expertiză pentru a înțelege și a gestiona campaniile PPC în mod eficient, iar erorile pot duce la pierderi semnificative de bani.

În general, PPC-ul poate fi o tactică eficientă de marketing digital pentru companii, cu condiția ca acestea să înțeleagă în mod clar avantajele și dezavantajele acestei abordări și să investească timp și resurse pentru a o gestiona în mod eficient.

Dacă ți-a plăcut articolul de astăzi, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru, în special categoria Web-ul în 100 de pași, pentru alt știri din domeniul tehnologiei. De asemenea, ne găsești și pe Instagram, și pe TikTok, unde postăm zilnic!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Share this :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recent post

Need a Website SEO Analysis?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Sed porttitor lectus nibh. Donec rutrum congue leo eget malesuada. Nulla porttitor accumsan tincidunt