Webby Awards – Web-ul în 100 de pași

Mihaela Cristina Dragomir

mart. 13, 2023

martie 13, 2023

În articolul de astăzi, vorbim despre Webby Awards – una dintre cele mai prestigioase ceremonii de premiere din lumea digitală! Dacă ești un pasionat al internetului și al tehnologiei, atunci probabil ai auzit deja de acest eveniment. Dar pentru cei care nu știu, Webby Awards este un eveniment anual care onorează cele mai bune site-uri web, aplicații mobile, podcast-uri și campanii publicitare online.

În acest articol, vom explora istoria acestui eveniment, nominalizații cei mai cunoscuți și tendințele actuale în lumea digitală. Vom descoperi cum Webby Awards au devenit un standard pentru excelența online și cum au ajutat la definirea și recunoașterea celor mai bune practici în domeniul digital.

În plus, vom discuta despre cum Webby Awards poate fi benefic pentru afacerea ta sau pentru dezvoltarea personală. 

Cu această introducere, sperăm să te fi convins să citești mai departe și să descoperi mai multe despre Webby Awards. Așadar, hai să începem explorarea fascinantei lumi a excelenței online!

Ce înseamnă Webby Awards?

Webby Awards sau premiile Webby (denumite colocvial Webbys) reprezintă niște premii pentru excelență pe internet, acordate anual de Academia Internațională de Arte și Științe Digitale. Un juriu format din peste trei mii de experți din industrie decernează an de an aceste premii. Categoriile includ site-uri web, publicitate și media, filme și videoclipuri online, site-uri și aplicații mobile și de socializare.

În fiecare categorie sunt selectați doi câștigători, unul de către membrii Academiei Internaționale de Arte și Științe Digitale și unul de către publicul care își exprimă votul în cadrul votului Webby People’s Voice. Fiecare câștigător prezintă un discurs de acceptare de doar cinci cuvinte, o marcă înregistrată a ceremoniei anuale de premiere.

Apreciat ca fiind „cea mai mare onoare a internetului”, evenimentul este unul dintre cele mai vechi orientate spre internet și este asociat cu sintagma „Oscarurile internetului”.

Așa arată trofeele Webby Awards

Istoria Webby Awards

În primii săi ani, organizația a fost una dintre multe altele care se luptau pentru a fi prima emisiune de premii pe internet, un alt exemplu cunoscut fiind Cool Site of the Year Awards. Ambele emisiuni aveau să se compare cu Oscarurile, la fel ca și instituții media precum The New York Times sau Canada’s Globe & Mail.

Câștigătorii primei ediții a premiilor Webby din 1995 au fost prezentați de John Brancato și Michael Ferris, scenariști pentru Columbia Pictures. Evenimentul a avut loc la Hollywood Roosevelt Hotel. Premiile Webby televizate au fost sponsorizate de Academy of Web Design și Cool Site of the Day. Primele Webby Awards au fost produse de Kay Dangaard la Hollywood Roosevelt Hotel, ca o aluzie la primul sediu al Academiei de Arte și Științe Cinematografice (Oscar). În acel prim an, acestea au fost denumite Premiile „Webbie”. Primul câștigător al premiului „Site of the Year” a fost pionierul serialului webisodic The Spot.

Webby Awards moderne au fost cofondate de Tiffany Shlain, o cineastă, când a fost angajată de The Web Magazine pentru a le readucce la viață, și au avut loc pentru prima dată la San Francisco în 1997. Au devenit rapid cunoscute pentru cerința ca cei ce câștigau să își țină discursurile de acceptare folosind doar cinci cuvinte. După aceea, premiile au avut mai mult succes decât revista, așadar publicația a fost închisă. Shlain și co-fondatoarea Maya Draisin Farrah au continuat să conducă The Webby Awards până în 2004.

Academia Internațională de Arte și Științe Digitale, care selectează câștigătorii premiilor Webby a fost înființată în 1998 de cofondatorii Tiffany Shlain, Spencer Ante și Maya Draisin.  Printre membrii Academiei se numără Kevin Spacey, Grimes, Questlove, inventatorul internetului Vint Cerf, comediantul Jimmy Kimmel, Biz Stone, fondatorul Twitter, Shane Smith, cofondator și director executiv al Vice Media, David Karp, de la Tumblr, Susan P. Crawford, director al Berkman Klein Center for Internet & Society de la Harvard și lista poate continua.

Premiile Webby sunt deținute și gestionate de Webby Media Group, o divizie a Recognition Media, care deține și produce, de asemenea, Premiile Lovie în Europa și Netted by the Webbys, o publicație zilnică prin e-mail lansată în 2009. David-Michel Davies, CEO al Webby Media Group, actual director executiv al premiilor Webby și cofondator al Internet Week New York, a fost numit director executiv al Webby Awards în 2005.

În 2009, cea de-a 13-a ediție anuală a premiilor Webby a primit aproape 10.000 de înscrieri din toate cele 50 de state și din peste 60 de țări. În același an, au fost exprimate peste 500.000 de voturi în cadrul premiilor Webby People’s Voice. În 2012, cea de-a 16-a ediție anuală a premiilor Webby a primit 1,5 milioane de voturi din peste 200 de țări pentru premiile People’s Voice. În 2015, cea de-a 19-a ediție anuală a premiilor Webby a primit aproape 13.000 de înscrieri din toate cele 50 de state americane și din peste 60 de țări din întreaga lume.

Tiffany Shlain, fondatoarea Webby Awards

Cum decurge procesul de nominalizare

Premiile din anul 2000 au început tranziția către nominalizări. Anterior, candidații fuseseră selectați de un comitet intern.

În timpul fazei de apel la înscrieri, fiecare candidat este evaluat de către membrii asociați ai Academiei Internaționale de Arte și Științe Digitale. Lucrările care primesc cele mai mari note în timpul acestei prime runde de votare sunt incluse pe listele de preselecție specifice fiecărei categorii și sunt evaluate ulterior de către membrii executivi ai Academiei.

Membrii executivi ai Academiei, care au experiență în anumite categorii, evaluează lucrările de pe lista scurtă pe baza criteriilor corespunzătoare din categoriile Website, Advertising & Media, Online Film & Video, Mobile Sites & Apps și Social și votează pentru a determina premianții, nominalizații și câștigătorii Webby. Deloitte oferă consultanță în ceea ce privește centralizarea voturilor pentru premiile Webby.

În plus față de premiul acordat în fiecare categorie de către Academia Internațională de Arte și Științe Digitale, în fiecare categorie este selectat un alt câștigător, determinat de publicul larg în timpul votului People’s Voice. Câștigătorii atât ai premiilor selectate de Academie, cât și ai celor selectate de People’s Voice sunt invitați la Webbys.

Premii acordate la The Webby Awards

Premiile Webby sunt acordate în peste o sută de categorii între toate cele patru tipuri de participări. Un site web poate fi înscris în mai multe categorii și poate primi mai multe premii.

Printre câștigătorii din trecut se numără Amazon.com, eBay, Yahoo! iTunes, Google, FedEx, BBC News, CNN, MSNBC, The New York Times, Facebook, Wikipedia, Flickr, ESPN, Comedy Central, The Office webisodes, My Damn Channel, NASA, People News Chronicle, Airbnb, The Onion, Kickstarter, Mashable, Zach Galifianakis, Justin Bieber, Rhett and Link și Humans of New York.

În fiecare an, Academia Internațională a Artelor și Științelor Digitale onorează, de asemenea, persoane cu premii speciale Webby pentru realizări speciale. Printre laureații anteriori ai premiilor Webby Special Achievement se numără Stuart Webster, Al Gore, Prince, David Bowie, Meg Whitman, Tim & Eric, Sir Tim Berners-Lee, Lorne Michaels, Craig Newmark, Thomas Friedman, Stephen Colbert, Michel Gondry, Beastie Boys, Kevin Spacey, Banksy, Lawrence Lessig, Van Jones, Gillian Anderson, Tituss Burgess, Ellie Kemper și Jerry Seinfeld.

Drew Barrymore, Adam Scott, Megan Thee Stallion s-au numărat printre câștigătorii Webby Awards 2022

Ceremonia de decernare a The Webby Awards

Între 2005 și 2019, premiile Webby au fost decernate la New York. Comediantul Rob Corddry a fost gazda ceremoniei din 2005 până în 2007. Apoi, dea-lungul edițiilor, prezentatorii s-au tot schimbat.

Așa cum am mai precizat în acest articol, Webbys Awards sunt renumite pentru faptul că limitează câștigătorii la discursuri de cinci cuvinte, care sunt adesea pline de umor, deși unii depășesc această limită.

În 2005, când a acceptat premiul pentru întreaga carieră, discursul fostului vicepreședinte Al Gore a fost „Please don’t recount this vote” (Vă rog să nu renumărați acest vot). El a fost prezentat de Vint Cerf, care a folosit același format pentru a declara: „We all invented the Internet.” (Noi toți am inventat internetul).

În 2008, Stephen Colbert a strigat „Me. Me. Me. Me. Me. Me” (Eu. Eu. Eu. Eu. Eu.) atunci când și-a acceptat premiul pentru Persoana Webby a anului. La acceptarea premiului pentru cel mai bun blog politic în 2008, discursul Ariannei Huffington a fost „President Obama … Sounds good, right?” (Președintele Obama …. Sună bine, nu-i așa?”).

Alte discursuri populare includ „Poate cineva să-mi repare calculatorul?”. (The Beastie Boys); „Tot ce crezi este adevărat” (Prince); „Slavă Domnului că Conan a fost promovat” (Jimmy Fallon), „Free, open… Keep one Web” (Sir Tim Berners Lee), „Holy – Fucking – Shit, Buzz Aldrin” (Jake Hurwitz), „A E I O U” (Björk) și „Holocaust. S-a întâmplat? Da”. (Sarah Silverman).

În 2013, creatorul formatului Graphics Interchange Format (GIF), Steve Wilhite, și-a acceptat Webby-ul și a ținut celebrul său discurs de acum în cinci cuvinte: „Se pronunță „Jif”, nu „Gif””.

Critici

Premiile Webby au fost criticate pentru politica lor de a plăti pentru a intra și a plăti pentru a participa (câștigătorii și nominalizații trebuie, de asemenea, să plătească pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor) și, prin urmare, pentru că nu iau în considerare majoritatea site-urilor web înainte de a distribui premiile lor. Blog-ul Gawker și alții au numit premiile o înșelătorie, Valleywag afirmând: „…undeva pe parcurs, organizatorii și-au dat seama că această șaradă prostească poate fi folosită pentru profit”.

În replică, directorul executiv al Webby Awards, David-Michel Davies, a declarat pentru Wall Street Journal că taxele de înscriere „oferă cel mai bun și mai durabil model pentru a ne asigura că procesul nostru de jurizare rămâne consecvent și riguros și nu depinde de lucruri precum sponsorizările, care pot fluctua de la un an la altul”.

În concluzie, Webby Awards reprezintă o oportunitate unică de a recunoaște și onora excelența în lumea digitală. Prin premiile lor prestigioase și procesul riguros de selecție, Webby Awards a ajutat la definirea și recunoașterea celor mai bune practici în domeniul digital.

Participarea la acest eveniment poate fi o modalitate excelentă de a-ți face cunoscut brandul și de a atrage atenția publicului asupra afacerii tale. Asta dacă ești dispus să plătești taxa de vreo 400 de dolari de înscriere 🤣

Cu toate acestea, Webby Awards ne amintește că tehnologia și internetul continuă să schimbe lumea în care trăim și să influențeze în mod fundamental modul în care interacționăm. 

Dacă ți-a plăcut articolul de astăzi, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru, în special categoria Web-ul în 100 de pași, pentru alt știri din domeniul tehnologiei. De asemenea, ne găsești și pe Instagram, și pe TikTok, unde postăm zilnic!

0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Job în programare. Merită să faci facultate?

Job în programare. Merită să faci facultate?

Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...