Cu siguranță fiecare dintre noi a folosit la un moment dat o aplicație de chat online. Cred că cel mai cunoscut exemplu pentru noi este mess-ul. Dar care este povestea chat-urilor online? Cum au apărut ele, cum au evoluat și cât de populare mai sunt astăzi? Răspunsurile acestor întrebări le vom afla astăzi!
Ce este un chat online?
Chat-ul online se poate referi la orice tip de comunicare pe internet care oferă o transmisie în timp real de mesaje de tip text de la un expeditor la un destinatar. Mesajelesunt în general scurte pentru a permite celorlalți participanți să răspundă rapid. Astfel, se creează o senzație similară unei conversații vorbite, ceea ce distinge chat-ul online de alte forme de comunicare online bazate pe text, cum ar fi forumurile de pe internet și poșta electronică sau e-mail-ul.
Într-o definiție mai puțin riguroasă, un chat online poate fi, în principal, orice chat direct bazat pe text sau video (camere web), unu-la-unu sau unu-la-mulțime (cunoscut oficial și sub numele de conferință sincronă), folosind instrumente precum mesageri instantanee, Internet Relay Chat (IRC), talkers și, eventual, MUD-uri sau alte jocuri online.
Expresia chat online provine de la cuvântul englez chat, care înseamnă „conversație informală”. Un chat online include aplicațiile bazate pe web care permit comunicarea – adesea adresată direct, dar anonimă între utilizatori într-un mediu cu mai mulți utilizatori. Conferința web este un serviciu online mai specific, care este adesea vândut ca un serviciu separat, găzduit pe un server web controlat de vânzător.
Cum a apărut chat-ul online
Primul sistem de chat online a fost numit Talkomatic și a fost creat de Doug Brown și David R. Woolley în 1973 pe sistemul PLATO de la Universitatea din Illinois. Acesta oferea mai multe canale, fiecare dintre ele putând găzdui până la cinci persoane, iar mesajele apăreau pe ecranele tuturor utilizatorilor, caracter cu caracter, pe măsură ce erau tastate. Talkomatic a fost foarte popular printre utilizatorii PLATO până la mijlocul anilor 1980. În 2014, Brown și Woolley au lansat o versiune web a Talkomatic.
Primul sistem online care a folosit comanda reală „chat” a fost creat pentru The Source în 1979 de Tom Walker și Fritz Thane de la Dialcom, Inc.
Alte platforme de chat au înflorit în anii 1980. Printre primele cu o interfață grafică a fost BroadCast, o extensie Macintosh care a devenit deosebit de populară în campusurile universitare din America și Germania.
Cel mai utilizat standard de chat online în prezent este Internet Relay Chat (IRC), dezvoltat în 1988 de către studentul finlandez Jarkko Oikarinen de la Universitatea din Oulu. La fel ca cele mai bune produse și servicii, IRC s-a răspândit virulent. Oikarinen și-a convins prietenii de la universitățile din Denver și Oregon să creeze servere IRC pentru a putea discuta și ei pe chat. Aceștia i-au determinat pe prietenii lor să facă același lucru. În scurt timp, au existat mii de instalații ale software-ului în întreaga lume.
Primul serviciu de chat online dedicat care a fost disponibil pe scară largă pentru public a fost CompuServe CB Simulator în 1980, creat de directorul executiv al CompuServe, Alexander „Sandy” Trevor, în Columbus, Ohio. Printre strămoși se numără software-ul de chat în rețea, cum ar fi UNIX „talk”, folosit în anii 1970.
Chat-ul este implementat în multe instrumente de videoconferință. Un studiu privind utilizarea chat-ului în timpul videoconferințelor legate de muncă a constatat că chat-ul în timpul ședințelor permite participanților să comunice fără a întrerupe ședința, să planifice acțiuni în jurul unor resurse comune și permite o mai mare incluziune. Studiul a constatat, de asemenea, că chat-ul poate provoca distrageri și asimetrii de informații între participanți.
În trecut, atunci când intrai într-o cameră de chat online, primul lucru pe care era posibil să ți-l ceară ceilalți din cameră era „A/S/L/”, adică vârsta, sexul și locația. Într-o cameră de chat online, acestea erau atribute flexibile. Într-o cameră, puteai fi un model de 18 ani din Paris, iar în următoarea, un star rock sud-american în vârstă. De fapt, cei mai mulți oameni erau elevi, care le făceau părinților lor „cadou” facturi uriașe și acaparau liniile telefonice. „Ieși de pe internet, vreau să dau un telefon” era o expresie des auzită în anii ’90.
Noul val de software de chat combină Voice over IP (VoIP), videoconferințele și chat-ul, cel mai popular fiind Skype. Lansat în 2003 de către cei care au creat programul de partajare de fișiere peer to peer Kazaa, Skype are în prezent peste 300 de milioane de utilizatori pe lună. Fie că este față în față, în camere de chat sau prin videoconferință, un lucru este clar. Oamenilor le place să vorbească.
Chatiquette sau eticheta în chat-ul online
Termenul chatiquette (eticheta de chat) este o variantă a netiquette (eticheta pe internet) și descrie regulile de bază ale comunicării online. Aceste convenții sau orientări au fost create pentru a evita neînțelegerile și pentru a simplifica comunicarea între utilizatori. Chatiquette variază de la o comunitate la alta și, în general, se referă la regulile de politețe de bază. De exemplu, este considerat nepoliticos să scrii doar cu majuscule, deoarece dai senzația că țipi la cel cu care vorbești. Cuvântul „chatiquette” a fost folosit în legătură cu diverse sisteme de chat (de exemplu, Internet Relay Chat) încă din 1995.
Camerele de chat pot produce un puternic sentiment de identitate online care duce la impresia de subcultură.
Critică
Printre criticile aduse chat-ului online și mesajelor text se numără îngrijorarea că acestea înlocuiesc limba noastră corectă cu stenograme sau cu o limbă hibridă aproape complet nouă. Cine își mai aduce aminte de cum scriam în urmă cu ani de zile pe mess? 🤣
Scrisul se schimbă pe măsură ce preia unele dintre funcțiile și caracteristicile vorbirii. Camerele de chat online și teleconferințele în timp real permit utilizatorilor să interacționeze cu oricine se întâmplă să coexiste în spațiul cibernetic. Aceste interacțiuni virtuale ne implică în „vorbirea” mai liberă și mai largă decât oricând înainte. Având în vedere că sălile de chat online înlocuiesc multe conversații față în față, este necesar să se poată purta o conversație rapidă ca și cum persoana respectivă ar fi prezentă, astfel încât mulți oameni învață să tasteze la fel de repede cum ar vorbi în mod normal. Unii critici se tem că această formă de vorbire ocazională este folosită atât de mult încât va prelua încet-încet gramatica obișnuită.
Odată cu creșterea populației de camere de chat online, a avut loc o creștere masivă a cuvintelor noi create sau a cuvintelor de argou, multe dintre acestea fiind documentate pe site-ul Urban Dictionary. Sven Birkerts susține:
„noile modalități electronice de comunicare provoacă neliniști similare în rândul criticilor care își exprimă îngrijorarea că tinerii sunt în pericol, puși în pericol de un val crescător de informații asupra căruia controalele tradiționale ale presei scrise și ale gardienilor cunoașterii nu au niciun control”.
În articolul lui Guy Merchant, Teenagers in Cyberspace: An Investigation of Language Use and Language Change in Internet Chatrooms, Merchant susține:
„adolescenții și tinerii se află în fruntea mișcării de schimbare pe măsură ce profită de posibilitățile tehnologiei digitale, schimbând drastic fața alfabetizării într-o varietate de medii prin utilizarea mesajelor text de pe telefonul mobil, a e-mailurilor, a paginilor web și a camerelor de chat online. Această nouă alfabetizare dezvoltă abilități care ar putea fi importante pentru piața muncii, dar care în prezent sunt privite cu suspiciune în mass-media și de către pedagogi”.
Merchant mai spune că „Tinerii tind să fie mai adaptabili decât alte sectoare ale societății și, în general, se adaptează mai repede la noile tehnologii. Într-o anumită măsură, ei sunt inovatorii, forțele schimbării în noul peisaj al comunicării.” În acest articol, el spune că tinerii nu fac decât să se adapteze la ceea ce li s-a dat.
Acesta a fost și articolul de astăzi despre chat-ul online ! Dacă ți-a plăcut, nu uita să arunci un ochi peste blog-ul nostru pentru alte articole interesante, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași! De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Insta! ❤️
0 Comentarii