Atunci când auzim cuvântul licitație, probabil că majoritatea dintre noi ne ducem cu gândul direct la un eveniment fancy, elegant, cu mulți oameni îmbrăcați la patru ace, ce sorb discret din paharele lor de cristal și se avântă îl achiziționarea celor mai rare tablouri pictate de Picasso sau van Gogh. Cu toate acestea, revoluția web a adus astfel de evenimente la un alt nivel. Iar asta ne aduce pe noi în fața unui nou subiect din seria Web-ul în 100 de pași, vorbind azi despre licitații online 😊
Licitații online: ce înseamă?
Datorită avântului tehnologic, acum și tu poți lua parte la un astfel la licitații online. Dar, înainte să afli la ce mă refer, hai să vedem mai întâi ce înseamnă mai exact asta.
O licitație online se desfășoară pe internet. Duh… 🤣 La fel ca licitațiile în persoană, licitațiile online sunt de mai multe tipuri, cu reguli diferite de licitație și vânzare.
Industria comerțului electronic și a licitațiilor online, măsurată în funcție de venituri, este de 995,8 miliarde de dolari în 2023. Vânzările de comerț electronic pentru întreprinderi au crescut constant de ani de zile, iar odată cu migrarea practic a tuturor tranzacțiilor către digital datorită pandemiei COVID, vânzările la nivel mondial prin intermediul canalelor de vânzări de comerț electronic, cum ar fi site-urile web și piețele online, au crescut în 2020.
Există două piețe principale pentru licitații online: business to business (B2B) și business to consumer (B2C). Se preconizează că B2C va avea o rată de creștere anuală de peste 1%, atingând o cotă de aproape 22% din totalul vânzărilor cu amănuntul la nivel mondial până în 2024. Valoarea brută a mărfurilor din comerțul electronic B2B a înregistrat o rată la fel de constantă până în 2019.
Cel mai mare site de licitații online consumator la consumator este eBay, care crește în popularitate, deoarece este o metodă convenabilă, eficientă și eficace de cumpărare și vânzare de bunuri. Probabil ai auzit și tu de el, fiind atât de popular.
În ciuda beneficiilor licitațiilor online, anonimatul internetului, piața mare și ușurința de acces fac ca frauda în cadrul licitațiilor online să fie mai ușoară decât în cazul licitațiilor tradiționale. Well, deși nu e un site de licitații online, de câte ori nu ai auzit pe cineva că și-a luat țeapă pe OLX? 😅 Deci, nimic prea surprinzător…
Licitații online: scrut istoric
Acest concept nou, de licitații online, a luat naștere pe forumuri web încă din 1979, pe CompuServe și The Source, precum și prin intermediul sistemelor de e-mail și al bulletin boards. Licitatorii și vânzătorii postau anunțuri care descriau articolele de vânzare, ofertele minime și orele de închidere. Pe măsură ce popularitatea licitațiilor online a crescut, au început să apară site-uri web dedicate acestei practici în 1995, când au fost fondate două site-uri de licitații.
Primul site de licitații online a fost Onsale.com, fondat de Jerry Kaplan în mai 1995. Modelul de afaceri al Onsale prevedea ca firma să acționeze în calitate de vânzător.
În septembrie 1995, eBay a fost fondat de informaticianul franco-iranian Pierre Omidyar, care a folosit o abordare diferită față de licitațiile online, facilitând tranzacțiile de la persoană la persoană, ceea ce a reprezentat o alegere bună pentru consumatori. Asta a făcut ca eBay să devină cel mai mare site de comerț electronic la începutul anilor 2000.
Licitații online și beneficii
Un beneficiu de bază al unei licitații online este eliminarea limitărilor fizice ale unei licitații tradiționale, care necesită ca participanții să fie prezenți împreună într-un anume loc, ceea ce limitează foarte mult publicul.
Licitațiile online oferă utilizatorilor avantaje pe care formatele tradiționale de licitație nu le oferă, cum ar fi utilizarea licitațiilor automate, utilizarea motoarelor de căutare pentru a găsi obiecte și posibilitatea ca utilizatorii să vizualizeze obiectele pe categorii. Pe lângă aceste avantaje, licitațiile online au crescut foarte mult varietatea de bunuri și servicii care pot fi cumpărate și vândute într-un format de licitație. Doar intră pe eBay și vei vedea acolo de la telefoane, la … apă folosită și borcane cu aer respirat de Beyonce 🤣🤣
Legalități
Licitații online de tip Shill
Shill bidding este cel mai întâlnit tip de fraudă la licitațiile online, în care vânzătorii depun oferte pentru a crește prețul unui obiect fără a intenționa să câștige. Shill bidding este, de asemenea, unul dintre cele mai dificil de detectat tipuri de fraudă, deoarece este de obicei efectuat de către vânzătorul licitației în conivență cu unul sau mai mulți ofertanți din licitație.
Alternativ, vânzătorul poate crea mai multe shill bids pe contul pe care l-a folosit pentru a depune oferta falsă. Prin urmare, se propune un mecanism de detectare la sfârșitul licitației. Cu toate acestea, dacă Shill nu reușește să detecteze ofertanții în timpul licitației, ofertanții nevinovați pot cădea în plasă la sfârșitul licitației.
În 2011, un membru al eBay a devenit prima persoană care a fost condamnată pentru shill bidding la o licitație. Prin participarea la acest proces, o persoană încalcă normele de comerț echitabil ale Uniunii Europene, ceea ce atrage o amendă usturătoare.
Licitații online de tip Shield
Shield bidding este o tehnică care implică un cumpărător ce folosește un alt cont (numit „shield”) pentru a descuraja alți concurenți să liciteze prin creșterea artificială a prețului, iar apoi, în ultimul moment, își retrage oferta pentru a permite cumpărătorului real să câștige licitația cu un preț mai mic. Majoritatea site-urilor de licitații online nu permit retragerea ofertelor, ceea ce face ca această tehnică să fie aproape imposibil de realizat. Această tehnică poate fi totuși folosită pe site-urile unde regula nu este implementată.
Spotting Shills și Shields
Este dificil să depistezi o astfel de tehnică folosită de o persoană anonimă sau pseudonimă în cadrul licitațiilor online, dar cu siguranță este posibil. Aceasta poate fi descoperită prin examinarea istoricului de licitații online al unui vânzător și căutarea unui cont care a licitat la toate sau aproape toate licitațiile vânzătorului respectiv. Dacă există o persoană care îndeplinește aceste caracteristici, cel mai probabil este vorba de un „shill” care folosește acel cont pentru a crește prețul.
Un Shield poate fi depistat în mod similar. Realizând o căutare a licitațiilor câștigate de o persoană, se poate afla dacă există sau nu un alt cont care participă la aceleași licitații fără să câștige vreodată ceva. Dacă există, este posibil ca acea persoană să se folosească de un shield pentru a se ajuta să câștige anumite licitații online.
Fraudă
Popularitatea tot mai mare a utilizării licitațiilor online a dus la o creștere a activităților frauduloase. Aceasta se realizează de obicei pe un site de licitații online prin crearea unei licitații de neratat, cum ar fi o sumă de pornire mică. Odată ce un cumpărător câștigă o licitație și plătește pentru aceasta, vânzătorul fraudulos fie nu va continua cu livrarea, fie va trimite o versiune mai puțin valoroasă a obiectului cumpărat (replicat, folosit, recondiționat etc.). Protecția pentru a preveni astfel de acte a devenit ușor disponibilă, în special politica de protecție a cumpărătorului de la PayPal. Deoarece PayPal se ocupă de tranzacție, are capacitatea de a reține fondurile până la o concluzie prin care victima poate fi despăgubită.
Vânzarea de bunuri furate
Site-urile de licitații online sunt folosite de hoți pentru a vinde bunuri furate unor cumpărători neștiutori. Potrivit statisticilor poliției, în 2009 au fost raportate pe eBay peste 8.000 de infracțiuni care implicau bunuri furate, fraudă sau înșelăciune. A devenit o practică obișnuită pentru infractorii organizați să fure articole la mare căutare, adesea în vrac. Aceste articole sunt apoi vândute online, deoarece este o opțiune mai sigură datorită anonimatului. Fraudele în domeniul licitațiilor reprezintă un procent mare din plângerile primite de către Internet Crime Complaint Center al FBI (aproximativ 63% în 2005 și 45% în 2006).
Spălarea de bani
Licitațiile online sunt vulnerabile la activități criminale și la spălarea banilor. Departamentul american al trezoreriei a realizat un studiu privind facilitarea spălării banilor și a finanțării terorismului prin intermediul comerțului cu opere de artă.
Vreau să licitez… ce fac acum?
Dacă articolul acesta ți-a stârnit interesul pentru licitații, atunci hai să vedem care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi.
Înregistrarea pentru licitații online
Înainte de începerea licitației, trebuie să te înregistrezi din timp pentru licitație. Este un proces ușor și durează doar câteva momente. Pregătește-ți doar numele, adresa, numărul de telefon și informațiile de plată.
În general, există mai multe opțiuni de plată pentru o licitație online. Majoritatea site-ruilor sau caselor de licitații online acceptă o gamă largă de carduri de credit, precum și alte forme de plată. Nu ți se va percepe nicio taxă până când nu câștigi un obiect. Odată ce licitația te aprobă ca ofertant, poți merge mai departe și începe să licitezi pentru ce îți dorești.
Există două tipuri diferite de oferte pe care le poți face la o licitație online live. Prima este o preofertă, care reprezintă o sumă fixă pe care o oferi înainte de data licitației online live. În această perioadă, alte persoane pot licita împotriva ta cu preofertele lor.
Dacă vorbim de o casă de licitație, în ziua respectivă, licitația intră în desfășurare. În timpul unei licitații online live, multe case de licitații au capacitatea de a permite urmărirea sau ascultarea ei live.
Când începe licitația, licitatorii prezintă fiecare obiect și, de acolo, poți face oferte „live”. Acest lucru se face prin apăsarea unui buton pentru a mări oferta prin intermediul computerului sau al aplicației casei de licitații. Procesul va continua până când nimeni nu mai licitează, iar adjudecătorul declară obiectul vândut. Cel care oferă cel mai mult câștigă. Dacă un obiect nu este vândut, acesta este declarat refuzat.
Greșeli de evitat la licitațiile online
Pentru a evita dezamăgirile și pentru a te asigura că toată lumea are o experiență pozitivă la licitație, este important să știi ce greșeli să eviți.
În primul rând, fă cercetări înainte de a licita pentru un obiect. Casa de licitații a venit deja cu o evaluare, dar pentru a lua o decizie informată, ar trebui să îți faci propriile cercetări înainte de a decide cât ești dispus să plătești pentru un obiect.
Sfaturi pentru licitații online
Nu începe cu oferta maximă, ci mai degrabă cu suma minimă pe care ești dispus să o plătești. Când cineva licitează mai mult decât tine, mărește-ți oferta. În cazul licitațiilor prealabile sau al licitațiilor în absență (atunci când nu vei fi disponibil să participi la licitația live), oferă suma maximă.
Nu plasa niciodată o ofertă pe care nu ești dispus să o plătești. Oferta pe care o plasezi este finală și trebuie plătită!
Citește termenii și condițiile caselor de licitație și înțelege-ți obligațiile
În cele din urmă, încearcă să te simți bine în timpul licitației, dar nu lua decizii iraționale. De multe ori, ofertanții se lasă prinși în războaie de licitații și plasează oferte mai mari doar de dragul de a câștiga, apoi au remușcări pentru că au plătit prea mult.
Fii atent la unele licitații online
„Nu crede tot ce vezi pe internet sau la TV”, probabil și ție ți-au spus așa la un moment dat părinții. Iar tu făceai tot ca tine… 🤣 Dar ar trebui să fii prudent înainte de a te înscrie la o licitație online.
Asigură-te că este vorba despre o casă de licitații, o galerie sau o instituție de renume înainte de a vă înregistra și de a începe să licitezi pentru obiecte. Vezi dacă poți găsi recenzii sau opinii online pentru a le judeca validitatea.
Cele mai ciudate obiecte vândute la licitații online… și nu numai
Iar acum, în încheiere, hai să ne mai descrețim puțin frunțile și să vedem un top al celor mai ciudate obiecte pentru care oamenii au licitat!
1. Imperiul Roman. Vândut pentru 6.250 de drahme.
Una dintre cele mai importante licitații din toate timpurile a avut loc în anul 193 d.Hr., când Garda Pretoriană, care servea drept poliție secretă, a scos Imperiul la vânzare. În mod bizar, cel care a licitat cel mai mult a sfârșit prin a fi decapitat!
2. Molarul lui John Lennon. Vândut în 2011 pentru 31.200 de dolari.
Acesta a fost vândut unui dentist canadian pe nume Michael Zuk, care are dintele expus în cabinetul său.
3. Chiloții reginei Victoria. Vânduți în 2015 pentru 16.300 de dolari.
Brodați cu inițialele ei, „VR”, de la Victoria Regina, chiloții erau în stare impecabilă, fiind păstrați într-o cameră cu temperatură controlată.
4. O șuviță de păr a lui Elvis Presley. Vândută pentru 115.000 de dolari.
Aparent frizerița lui Elvis i-a colecționat podoaba capilară în toți acești ani și a transformat-o într-o mică avere în 2002.
5. Un Dorito în formă de pălărie a Papei. Vândut pentru 1.209 dolari în 2005.
Vânzătorul a creat apoi un site numit PopeHatChip.com pentru a profita de popularitatea chips-ului.
6. Suspensorul lui Russell Crowe. Vândut pentru 6.500 de dolari în 2018.
Obiectul provine din rolul lui Crowe din Cinderella Man și a fost vândut la o licitație din Australia, ca parte a licitației sale postdivorț, numită în mod corespunzător „The Art of Divorce”.
7. Cea mai mare pictură cu pisici (42!) din lume. Vândută pentru 826.000 de dolari (unui miliardar iubitor de pisici).
Cântărește 227 de kilograme și este atât de grea încât a trebuit să fie expusă pe un perete special întărit!
8. Sângele lui Ronald Reagan. Vândut în 2012 pentru 3.550 de dolari.
Una dintre cele mai controversate licitații care a stârnit atâta vâlvă încât atunci când a fost scoasă la vânzare – a doua oară – a fost retrasă de Fundația Prezidențială.
9. Radiografiile lui Marilyn Monroe. Vândute cu 45.000 de dolari în Las Vegas.
Păstrate de ginecologul ei, copiii doctorului le-au moștenit când acesta a murit și au decis să le vândă imediat ce au avut ocazia…
10. Peruca lui John Wayne. Una dintre multele, vândută pentru 6.250 de dolari după ce a început să le poarte în 1948.
Toupee-ul este făcut din păr uman și legat manual, câte o șuviță de păr pe rând, pe o plasă de dantelă cu benzi interioare pentru a da aspectul unui scalp.
11. Un prezervativ vechi de 200 de ani făcut din intestine de oaie. Vândut pentru 556 de dolari.
Se crede că este din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea și avea o lungime neobișnuită de 19 cm și, credeți sau nu, a dus la un adevărat război al licitațiilor!
12. Piatra de la rinichi a lui William Shatner. Vândut pentru 25.000 de dolari în 2006.
Cu toate acestea, lista poate continua… fie că vorbim despre o banană lipită pe perete și vândută pentru 120.000 de dolari sau despre o felie din tortul de nuntă a reginei Elisabeta aII-a din anul 1947, lumea pare să o ia puțin razna.
Ei bine, acesta a fost și articolul de astăzi, despre licitații online. Dacă ți-a plăcut, nu uita să arunci un ochi pe blog-ul nostru, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași. De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Insta! Pe data viitoare!
0 Comentarii