MMORPG – Web-ul în 100 de pași

februarie 9, 2023

Astăzi vorbim despre un subiect mai plăcut, și anume despre Massively multiplayer online role-playing game – MMORPG, așa cum ne vom raporta la acest termen în articol – sau, într-o încercare de traducere îm română, joc de rol online cu mulți jucători în masă 😅 Probabil mulți am jucat la un momentdat un astfel de joc. Sunt șanse destul de mari ca primul care îți trece acum în minte să fie Metin2 💻 Deși numele spune deja multe despre articolul de azi, hai să vedem totuși cum au influențat aceste jocuri web-ul pe care îl știm noi, așa cum este el în acest moment!

Ce înseamnă MMORPG?

Un MMORPG este un joc care combină aspecte ale unui joc video de rol (un gen de joc video în care jucătorul controlează acțiunile unui personaj) și ale unui joc online cu mulți jucători în masă.

La fel ca în jocurile de rol, jucătorul își asumă rolul unui personaj (adesea într-o lume fantastică) și preia controlul asupra multor acțiuni ale acelui personaj.

MMORPG-urile se deosebesc de jocurile de rol online cu un singur jucător sau cu mai mulți jucători prin numărul de jucători care pot interacționa împreună și prin lumea jocului (de obicei găzduită de editorul jocului), care continuă să existe și să evolueze în timp ce jucătorul este offline și departe de joc.

De la primele MMORPGs… la cele mai recente

MMORPG este un termen inventat de Richard Garriott. Înainte de acest termen și de altele înrudite, aceste jocuri erau în general numite MUD-uri grafice (multi-user dungeon; o lume virtuală multiplayer în timp real, de obicei bazată pe un scenariu).

Istoria MMORPG-urilor se trage direct din genul MUD. Prin această legătură, MMORPG-urile pot fi considerate ca având rădăcini în primele jocuri cu mai mulți utilizatori, cum ar fi Mazewar (1974) și MUD1 (1978).

În 1985 a fost lansat Island of Kesmai pe CompuServe și Habitat al Lucasfilm. Primul RPG multi-utilizator complet grafic a fost Neverwinter Nights, care a fost livrat prin America Online în 1991 și a fost susținut personal de președintele AOL, Steve Case.

Alte RPG-uri online grafice brevetate timpurii includ trei de pe The Sierra Network: The Shadow of Yserbius în 1992, The Fates of Twinion în 1993 și The Ruins of Cawdor în 1995.

În 1995, când restricțiile NSFNET – un program de proiecte coordonate și în continuă evoluție, sponsorizat de Fundația Națională pentru Știință (NSF) între 1985 și 1995 pentru a promova cercetarea avansată și rețelele educaționale în Statele Unite – au fost ridicate, deschizând internetul pentru dezvoltatorii de jocuri, ceea ce a permis apariția primelor jocuri cu adevărat “masive”.

În cele din urmă, MMORPG-urile, așa cum sunt definite astăzi, au început cu Meridian 59 în 1996, inovator atât prin amploarea sa, cât și prin faptul că oferea grafică 3D, The Realm Online apărând aproape simultan. Ultima Online, lansat în 1997, este adesea creditat ca fiind primul care a popularizat genul, deși o atenție mai mare a fost atrasă de EverQuest și Asheron’s Call din 1999 în Occident și de Nexus din 1996: The Kingdom of the Winds în Coreea de Sud.

Succesul financiar al acestor titluri timpurii a asigurat concurența în acest gen de atunci încoace. În 2008, pe piața MMORPG-urilor, World of Warcraft al Blizzard Entertainment domina ca fiind cel mai mare MMORPG, alături de alte titluri precum Final Fantasy XIV și Guild Wars 2, deși există o piață suplimentară pentru MMORPG-urile free-to-play, care sunt susținute de publicitate și achiziții de obiecte din joc. Acest model free-to-play este deosebit de comun în Coreea de Sud, cum ar fi MapleStory, Rohan: Blood Feud, Atlantica Online și Lost Ark.

De asemenea, există și unele jocuri free-to-play, precum RuneScape și Tibia, în care jocul este gratuit, dar ar trebui să plătești o taxă lunară pentru a avea acces la anumite features, pofitând de mai multe caracteristici. Guild Wars și continuarea sa evită un anumit grad de concurență cu alte MMORPG-uri prin faptul că necesită doar achiziționarea inițială a jocului pentru a putea fi jucat.

MMORPG
MMORPG

Caracteristici comune

Deși MMORPG-urile moderne diferă uneori dramatic de predecesorii lor, multe dintre ele împărtășesc aceleași caracteristici de bază. Acestea includ câteva caracteristici comune: mediu de joc persistent, o anumită formă de progresie a nivelului, interacțiune socială în cadrul jocului, cultură în joc, arhitectura sistemului, apartenența la un grup și personalizarea personajului.

Teme

Majoritatea MMORPG-urilor populare se bazează pe teme fantaziste, care se desfășoară adesea într-un univers în joc comparabil cu cel din Dungeons & Dragons. Unele folosesc teme hibride care fie fuzionează, fie înlocuiesc elementele fantasy cu cele din Science fiction, sabie și vrăjitorie, sau crime fiction. Alții extrag materiale tematice din benzile desenate americane, din ocultism și din alte genuri. Aceste elemente sunt adesea dezvoltate cu ajutorul unor sarcini și scenarii similare care implică misiuni sau monștri.

Interacțiunea socială

MMORPG-urile au aproape întotdeauna instrumente pentru a facilita comunicarea între jucători. Majoritatea MMOG-urilor necesită un anumit grad de lucru în echipă în anumite părți ale jocului. Aceste sarcini necesită, de obicei, ca jucătorii să își asume roluri în cadrul grupului, cum ar fi protejarea altor jucători, “vindecarea” daunelor provocate altor jucători sau atacarea dușmanilor.

MMORPG-urile au, în general, moderatori de joc (denumiți frecvent GM), care pot fi angajați plătiți sau voluntari neplătiți care încearcă să supravegheze jocul. Unii GM pot avea acces suplimentar la caracteristici și informații legate de joc care nu sunt disponibile pentru alți jucători.

Relațiile formate în MMORPG-uri pot fi adesea la fel de intense ca și relațiile formate între prieteni sau parteneri întâlniți în afara jocului, și implică adesea elemente de colaborare și încredere între jucători.

Joc de rol

Majoritatea MMORPG-urilor oferă diferite tipuri de clase pe care jucătorii le pot alege. Dintre aceste clase, sunt jucători ce aleg să își joace personajele cu adevărat. Există resurse ale comunității, cum ar fi forumuri și ghiduri, în sprijinul acestui stil de joc.

De exemplu, dacă un jucător dorește să joace un rol de preot în lumea MMORPG-ului său, ar putea să cumpere un mantie de la magazinul jocului și să învețe abilitățile preoțești, procedând să vorbească, să acționeze și să interacționeze cu ceilalți așa cum ar face-o personajul lor. 

Cultură

De-a lungul timpului, comunitatea MMORPG a dezvoltat o subcultură cu propriul argou și metafore, precum și o listă nescrisă de reguli sociale și tabuuri. Jucătorii vorbesc deseori de “grind” (un termen de argou pentru orice activitate repetitivă și consumatoare de timp într-un MMORPG), sau despre “buffs” și “nerfs” (respectiv o îmbunătățire sau o reducere a unei anumite mecanici de joc).

La fel ca în toate culturile de acest gen, există reguli sociale pentru lucruri precum invitațiile de a se alătura unui grup de aventură, împărțirea corectă a comorilor și modul în care se așteaptă ca un jucător să se comporte atunci când este grupat cu alți jucători.

MMORPG
MMORPGs sunt pentru toată lumea

Efecte psihologice

Se tot vorbește despre efectele pe care jocurile le au asupra noastră. Probabil că și tu atunci când era copil și te jucai non stop la calculator te dojeneau părinții când depășeai timpul pe care puteai să îl petreci pe internet. Dar cum afectează cu adevărat MMORPG-urile oameni?

Deoarece interacțiunile dintre jucătorii MMORPG-urilor sunt reale, chiar dacă mediile sunt virtuale, psihologii și sociologii pot folosi MMORPG-urile ca instrumente de cercetare academică. S-a descoperit că multe persoane și-au extins gama emoțională prin explorarea numeroaselor roluri diferite (inclusiv identități de gen) pe care MMORPG-urile le permit unei persoane să le exploreze.

Peste 35.000 de jucători de MMORPG-uri au fost intervievați în ultimii ani, cercetătorii concentrându-se asupra aspectelor psihologice și sociologice ale acestor jocuri. Printre constatările recente se numără faptul că 15% dintre jucători devin lider de breaslă la un moment dat în joc, dar majoritatea consideră, în general, că această sarcină este grea; și că jucătorii petrec o cantitate considerabilă de timp (adesea o treime din totalul investiției lor de timp) făcând lucruri care sunt exterioare jocului, dar care fac parte din metagame.

Mulți jucători declară că emoțiile pe care le resimt în timp ce joacă un MMORPG sunt foarte puternice, până la punctul în care 8,7% dintre jucătorii de sex masculin și 23,2% dintre jucătorii de sex feminin dintr-un studiu statistic au avut o nuntă online. 

Într-un studiu realizat de Zaheer Hussain și Mark D. Griffiths, s-a constatat că puțin peste unul din cinci jucători (21%) a declarat că preferă să socializeze online decât offline. Un număr semnificativ mai mare de jucători de sex masculin decât de jucătoare au declarat că le este mai ușor să converseze online decât offline. S-a constatat, de asemenea, că 57% dintre jucători au creat un personaj de sex opus și se sugerează că personajul feminin online are o serie de atribute sociale pozitive.

Au existat numeroase discuții și evaluări ale diferitelor instituții academice cu privire la efectele pe termen lung ale utilizării excesive a jocurilor video. Multe agenții de știri au criticat jocurile video ca promovând tendințe violente în rândul jucătorilor săi și încurajând comportamente antisociale. În cele din urmă, acest lucru ar culmina cu clasificarea de către Organizația Mondială a Sănătății a utilizării excesive a jocurilor video drept “dependență tehnologică” în mai 2019.

MMORPGs sunt atât benefice pentru skill-urile noastre, cât și nocive
MMORPGs au efecte interesant asupra noastră

Cercetarea bolilor

În World of Warcraft, o eroare temporară de proiectare a atras atenția psihologilor și epidemiologilor din America de Nord, când o boală intitulată “Corrupted Blood” a unui monstru a început să se răspândească în mod neintenționat – și necontrolat – în lumea mai largă a jocului. Centrele pentru controlul bolilor intenționau să folosească incidentul ca model de cercetare pentru a trasa atât evoluția unei boli, cât și potențialul răspuns uman la o infecție epidemică pe scară largă.

Cu toate acestea, din cauza eșecului Blizzard Entertainments de a ține evidența statistică a evenimentului, epidemia de corrputed blood din 2005 nu va produce în cele din urmă niciun rezultat. Cu toate acestea, centrele au continuat să își exprime interesul pentru utilizarea MMORPG-urilor pentru cercetarea bolilor.

Educație

A fost sugerat de către Springer Universität din Germania că MMORPG-urile încurajează și oferă oportunități de a studia și de a se perfecționa în teoria economică, oferind un mediu controlat pentru dezvoltarea naturală a practicilor economice între jucători, inclusiv profesii, comerț și servicii.

Cercetările au arătat că interacțiunea bazată pe joc ar putea reduce inhibiția, precum și spori plăcerea și motivația învățării unei a doua limbi străine.

Aplicații terapeutice

Divizia de autism și dizabilități de dezvoltare a publicat un raport semnificativ care detaliază valoarea MMORPG-urilor pentru tratamentul persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Raportul sugerează că indivizii cu tulburări din spectrul autist ar putea beneficia de MMORPG-uri prin faptul că li se oferă un spațiu pentru a-și dezvolta liber abilitățile sociale și de comunicare fără stresul unui contact față în față. Acest lucru, la rândul său, deschide noi căi pentru terapia socială pentru persoanele cu dizabilități de dezvoltare.

Așadar, după câte putem vedea, jocurile pe calculator au atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu toate acestea, dacă ne place să ne angajăm în astfel de activități, ar trebui să fim totuși cumpătați și să nu cădem pradă unei lumi virtuale care să o înlocuiască pe cea reală. 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să arunci un ochi pe blog, în special pe categoria Web-ul în 100 de pași, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre. De asemenea, ne găsești și pe TikTok, și pe Instagram! 😊 Pe data viitoare!

0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Job în programare. Merită să faci facultate?

Job în programare. Merită să faci facultate?

Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...