După o lungă perioadă în care am absentat de pe blog (dar am fost totuşi prezenţi pe social media😁), ne-am întors şi aici! Şi nu oricum, ci cu un nou articol din seria noastră preferată, Web-ul în 100 de paşi! Un articol despre eticheta în tehnologie sau Netiquette, un alt termen ce înglobează acest concept.
Reguli… dăm nas în nas cu ele de mici. Ni se spune fie că nu trebuie să facem aia, fie că trebuie să facem aia şi tot aşa… 🙄 Când suntem mici, în special, şi descoperim lumea, credem că suntem îndreptăţiţi să facem ce vrem. Deşi uneori – iar aici depinde de fiecare familie în parte – multe reguli impuse sunt absurde, societatea în care trăim toţi vine la pachet cu câteva reguli de bun simţ. Dar vom vedea azi că acelaşi lucru este valabil şi în tehnologie.
Ce înseamnă Netiquette?
Eticheta în tehnologie, denumită colocvial „netiquette”, se referă la codul neoficial de politici care încurajează buna purtare pe internet și care este utilizat pentru a reglementa respectul și comportamentul politicos pe platformele de socializare, pe site-urile de chat online, pe forumurile web și pe alte site-uri de implicare online. Pe scurt, sunt nişte reguli de bun simţ în spaţiul virtual.
Regulile de etichetă sau netiquette care se aplică atunci când se comunică pe internet sunt diferite de cele aplicate atunci când se comunică în persoană sau prin intermediul mijloacelor audio (cum ar fi telefonul) sau video. Există un cod social care se folosește în toate locurile în care se poate interacționa cu alte ființe umane prin intermediul internetului, inclusiv în mesageria text, e-mail, jocuri online, forumuri pe internet, camere de chat și multe altele.
Deși eticheta socială în viața reală este înrădăcinată în viața noastră socială, netiquette este un concept destul de recent. Poate fi o provocare să comunici pe internet fără neînțelegeri, în special pentru că în spațiul cibernetic nu există expresiile faciale și limbajul corporal. Spune drept, de câte ori nu te-ai jucat CS go sau alt joc de genul şi ai simţit că o iei razna?!🤣 Sau de câte ori nu stateai liniştit pe Facebook, Twitter sau Insta şi ai descoperit o întreagă serie de comentarii între oameni necunoscuţi care îşi adresează injurii din te miri ce motiv? Aşa ziceam şi eu…😅
Prin urmare, în încercarea de a evita aceste neînțelegeri și de a descuraja comportamentele neprietenoase, mai multe reguli sunt puse în aplicare în mod regulat pe multe site-uri web și adesea sunt puse în aplicare prin moderare de către utilizatorii sau administratorii site-ului.
Cum funcţionează Netiquette?
La fel ca însăși Internetul, aceste norme în curs de dezvoltare rămân în continuă schimbare și variază de la o comunitate la alta. Punctele pe care se insistă cel mai mult în ceea ce privește netiquette includ adesea utilizarea semnăturilor electronice simple și evitarea postărilor multiple, a postărilor în afara subiectului, a deturnării unui fir de discuție și a altor tehnici utilizate pentru a minimiza efortul necesar pentru a citi o postare.
În mod similar, unele orientări solicită utilizarea unei limbi fără abrevieri (cine îşi mai aduce aminte de era Yahoo! Messenger şi lipsa totală de reguli în ceea ce priveşte scrierea?), în timp ce utilizatorii protocoalelor de mesagerie instantanee, cum ar fi SMS, încurajează ocazional exact contrariul, încurajând utilizarea unui limbaj cât mai scurt.
Regulile precum evitarea conflictelor și a spam-ului sunt constante în majoritatea mediilor și comunităților. O altă regulă este evitarea SCRIERII CU MAJUSCULE (de ce ţipi?!) sau a măririi excesive a textului pentru a pune accentul pe el, ceea ce este considerat a fi echivalentul strigătelor sau al țipetelor.
Este uşor de înţeles, de asemenea, că postările proprii sunt publice, deși această regulă este oarecum flexibilă în funcție de mediu. Cu toate acestea, pe protocoale mai private, cum ar fi e-mailul și SMS-ul, unii utilizatori consideră confidențialitatea mesajelor lor de la sine înțeleasă. Comunicările unu la unu, cum ar fi mesajele private pe forumurile de chat și SMS-urile directe, pot fi considerate mai private decât alte astfel de protocoale.
Când un e-mail şi lipsa de netiquette fac ravagii…
Un e-mail de grup trimis de directorul general al Cerner, Neal Patterson, managerilor unei unități din Kansas City, referitor la „declinul eticii muncii la Cerner”, spunea, în parte: „Parcarea este puțin folosită la ora 8 dimineața; la fel şi la ora 17. În calitate de manageri, fie nu știți ce fac angajații voștri, fie nu vă pasă… În oricare dintre cazuri, aveți o problemă și o veți rezolva sau vă voi înlocui.” După ce e-mailul a fost transmis la sute de alți angajați, acesta a ajuns rapid la cunoștința publicului. În ziua în care e-mailul a fost postat pe Yahoo!, prețul acțiunilor Cerner a scăzut cu peste 22%!
Dincolo de chestiunile de curtoazie și confidențialitate de bază, sintaxa e-mailului permite diferite tipuri de destinatari. Destinatarul principal, definit de linia Către:, este de așteptat să răspundă, dar destinatarii copiilor conforme nu pot răspunde, deși ar putea totuși să o facă.
De asemenea, utilizarea abuzivă a funcțiilor CC: în locul listelor de distribuție tradiționale poate duce la probleme tehnice grave. La sfârșitul anului 2007, angajați ai Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite au folosit liste CC: de mari dimensiuni pentru a transmite mesaje către câteva sute de utilizatori. Utilizarea greșită a funcției „răspunde tuturor” a făcut ca numărul de răspunsuri la acel mesaj să se extindă rapid la aproximativ două milioane de mesaje, ceea ce a dus la căderea serverului de e-mail.
În astfel de cazuri, regulile de netiquette au mai degrabă legătură cu partajarea eficientă a resurselor – asigurând că tehnologia asociată continuă să funcționeze.
De ce netiquette?
Atunci când cineva face o greșeală – fie că este vorba de o greșeală de ortografie, de o întrebare stupidă sau de un răspuns inutil de lung – fii amabil cu el. Dacă este o eroare minoră, s-ar putea să nu fie nevoie să vrei să intervi. Chiar dacă ai sentimente puternice în legătură cu aceasta, gândeşte-te de două ori înainte de a reacționa.
Faptul că eşti bine manierat nu îţi dă dreptul să corectezi pe toată lumea. Dacă te decizi să informezi pe cineva despre o greșeală, semnaleaz-o politicos și, de preferință, în privat, mai degrabă decât în public. Oferă oamenilor beneficiul îndoielii; presupune că pur și simplu nu știu mai mult. Și să nu fi niciodată arogant sau să te simţi îndreptățit în această privință.
Din cauza variației mari între ceea ce este considerat un comportament acceptabil în diverse medii profesionale și între rețelele profesionale și cele sociale, manualele interne de netiquette pot ajuta la clarificarea limitelor și granițelor acceptabile pentru comportamentul utilizatorilor. De exemplu, nepublicarea unui astfel de ghid de stil pentru e-mailuri a fost citată printre motivele unei condamnări pentru concediere abuzivă în valoare de 17.000 de dolari neozeelandezi împotriva unei firme care a concediat o femeie pentru utilizarea abuzivă a majusculelor în traficul de e-mailuri la nivelul întregii companii.
Netiquette în Coreea de Sud
În Coreea de Sud, Comisia coreeană pentru siguranța internetului a dus netiquette mai departe şi a declarat „Codul de etică a netizenilor” (da, ai ghicit, net + citizen = netizen) la 15 iunie 2000, iar Ministerul Educației a pregătit „Orientările privind educația în domeniul eticii comunicațiilor informaționale” la începutul anului 2001. Prin urmare, unele școli gimnaziale și licee au început să ofere educație privind netiquette.
Conținutul de bază al educației privind netiquette în Coreea de Sud este următorul:
- scrisul de pe un avizier ar trebui să fie scris clar și concis, ţinându-se cont de gramatica și ortografia coreeană
- cine scrie un e-mail ar trebui să se identifice
- într-un chat, ar trebui să te prezinţi mai întâi, să te angajezi în conversație, să foloseşti titlul „Nim”, iar calomniile, abuzurile sau comentariile sarcastice ar trebui să fie prudente
- este împotriva etichetei să repeţi aceleași cuvinte deodată și trebuie să saluţi atunci când ieşi dintr-un chat.
- în plus, hărțuirea de orice fel şi folosirea înjurăturilor nu ar trebui să fie permise
Netiquette şi eticheta telefonului mobil
Problema comunicării și a etichetei în materie de telefonie mobilă a devenit, de asemenea, un subiect de interes academic. Adoptarea rapidă a dispozitivului a dus la pătrunderea telefoniei în situații în care nu era utilizată anterior. Acest lucru a expus regulile implicite de curtoazie și le-a deschis spre reevaluare.
Majoritatea școlilor din Statele Unite, Europa și Canada au interzis telefoanele mobile în sala de clasă, invocând perturbarea orelor de curs și potențialul de a trișa prin intermediul mesajelor text. În Marea Britanie, posesia unui telefon mobil în timpul unui examen poate duce la descalificarea imediată de la acea materie sau de la toate materiile elevului respectiv. Acest lucru se aplică și în cazul în care telefonul mobil nu era pornit în acel moment. În orașul New York, elevilor li s-a interzis să ia telefoane mobile la școală până în 2015. Acest lucru a fost dezbătut timp de mai mulți ani, dar în cele din urmă a fost adoptat legislativ în 2008.
Utilizarea telefonul mobil în public poate părea o distragere a atenției pentru multe persoane. În public, există două momente în care se folosește telefonul. Primul este atunci când utilizatorul este singur; celălalt este atunci când utilizatorul se află într-un grup. Principala problemă pentru majoritatea persoanelor este atunci când se află într-un grup, iar telefonul mobil devine o distragere a atenției sau o barieră pentru o socializare reușită între familie și prieteni.
În ultimii câțiva ani, societatea a devenit mai puțin tolerantă față de utilizarea telefonului mobil în zonele publice; de exemplu, în transportul public, în restaurante și multe altele. Acest lucru este exemplificat de recunoașterea pe scară largă a unor campanii precum Stop Phubbing, care a provocat discuții cu privire la modul în care ar trebui să fie utilizate telefoanele mobile în prezența altora.
Utilizarea telefoanelor mobile poate fi o chestiune importantă de lipsă de curtoazie socială, cum ar fi telefoanele care sună în timpul înmormântărilor sau nunților, în toalete, cinematografe și teatre.
Încotro se va îndrepta netiquette?
Unul dintre cele mai mari obstacole în calea comunicării în mediile online este lipsa indiciilor emoționale. Expresiile faciale şi dicţia dictează starea de spirit a oamenilor în conversații. În timpul conversațiilor telefonice, tonul vocii comunică emoțiile celor ce vorbesc. În schimb, în camerele de chat, aplicațiile de mesagerie instantanee, mesajele text și alte tipuri de comunicare bazată pe text, semnalele care ar indica starea emoțională a unei persoane sunt absente. Din această cauză, au fost dezvoltate adaptări, în special utilizarea emoticoanelor și a abrevierilor.
Emoticoanele folosesc semne de punctuație și simboluri pentru a reprezenta grafic expresiile faciale. De exemplu, două puncte și o paranteză pot fi folosite pentru a reprezenta o față zâmbitoare, indicând fericirea sau satisfacția. Pentru a simboliza râsul, s-a dezvoltat abrevierea „LOL” (care înseamnă „laughing out loud”). Alte abrevieri utilizate în mod obișnuit sunt „BRB” („be right back”) și „TTYL” („talk to you later”).
Acum, pe măsură ce noile moduri de comunicare devin din ce în ce mai frecvente, aplicații precum Snapchat se dezvoltă pentru a dezvolta netiquette. Snapchat permite unui utilizator să trimită imagini sau videoclipuri care dispar după câteva secunde. Deși este pe deplin posibil să se utilizeze Snapchat în scopul sexting-ului, și anume trimiterea de fotografii nud și erotice, a devenit acum un standard să comunici prin Snapchat prin trimiterea de imagini. Ceea ce poate fi o problemă… De aceea, netiquette ar putea rezolva asta.
Şi, acesta a fost articolul de astăzi. Ce părere ai? Ar trebui netiquette să se schimbe odată cu internetul? Nu uita, dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Insta şi pe TikTok, pentru mai multe postări! Şi aruncă şi un ochi pe blog-ul nostru! Pe data viitoare!
0 Comentarii