Mouse-ul – Web-ul în 100 de paşi

noiembrie 15, 2022

În ciuda dezvoltării rapide a tehnologiei din ultimii 50 de ani, design-ul mouse-ului a rămas mai mult sau mai puțin neschimbat. Chiar și odată cu apariția ecranelor tactile, acest produs clasic pare să își păstreze poziția de dispozitiv de introducere a datelor pentru încă o perioadă de timp. Dar cum a apărut el şi cum s-a schimbat? Cine stă în spatele aceste invenţii care a uşurat atât de mult experienţa utilizatorului cu computer-ul? Răspunsurile la toate aceste întrebări plus întreaga poveste le vom afla în articolul de azi! smile

Primul trackball inventat de Marină
Primul mouse, inventat de Engelbart

Ce este un mouse?

Un mouse este un dispozitiv de indicare care detectează mișcarea bidimensională în raport cu o suprafață. Această mișcare este transpusă, de obicei, în mișcarea unui pointer pe un ecran, ceea ce permite un control uniform al interfeței grafice a unui computer.

Trackball-ul sau părintele mouse-ului

Trackball-ul a fost inventat ca parte a unui sistem de urmărire radar de după cel de-al Doilea Război Mondial, denumit Comprehensive Display System (CDS), de către Ralph Benjamin, care lucra pentru Serviciul Științific al Marinei Regale Britanice. Proiectul lui Benjamin folosea computere analogice pentru a calcula poziția viitoare a aeronavelor țintă pe baza mai multor puncte de intrare inițiale furnizate de un utilizator cu ajutorul unui joystick.

Benjamin a considerat că era nevoie de un dispozitiv de intrare mai elegant și a inventat în acest scop, în 1946, un “roller ball”. Dispozitivul a fost patentat în 1947, însă a fost construit doar un prototip care folosea o bilă metalică ce se rostogolea pe două roți acoperite cu cauciuc, iar dispozitivul a fost păstrat ca secret militar. Versiunile de producție ale CDS au folosit joystick-uri.

Sistemul CDS fusese, de asemenea, studiat de mai mulți ingineri de la Ferranti Canada, care s-au întors în Canada și au început dezvoltarea sistemului DATAR al Marinei Regale Canadiene în 1952. Principalii proiectanți Tom Cranston, Fred Longstaff și Kenyon Taylor au ales trackball-ul ca intrare principală, folosind o bilă de bowling standard cu cinci popice ca role. DATAR era similar în concept cu afișajul lui Benjamin, dar folosea un computer digital pentru a calcula trasee și trimitea datele rezultate către alte nave dintr-o forță operațională folosind semnale radio cu modulație de cod de impulsuri.

Trackball-ul DATAR folosea patru discuri pentru a capta mișcarea, câte două pentru direcțiile X și Y. Câteva role suplimentare au asigurat suportul mecanic. Când bila era rostogolită, discurile de captare se roteau, iar contactele de pe marginea lor exterioară intrau periodic în contact cu firele, producând impulsuri de ieșire la fiecare mișcare a bilei. Prin numărarea impulsurilor, se putea determina mișcarea fizică a bilei.

Engelbart cu mouse-ul inventat de el
Primul mouse inventat de Apple

Începuturile

În 1963, Engelbart înființase deja un laborator de cercetare, Augmentation Research Center (ARC), pentru a dezvolta atât hardware cât și software şi a “spori” inteligența umană. La 14 noiembrie 1963, el și-a notat pentru prima dată ideile în caietul său personal despre ceva ce a numit inițial “bug”, care, într-o formă de “3 puncte”, ar putea avea un “punct de cădere și 2 roți ortogonale”. El a scris că “bug-ul” ar fi “mai ușor” și “mai natural” de utilizat și, spre deosebire de un stylus, ar rămâne nemișcat atunci când este lăsat să plece, ceea ce înseamnă că ar fi “mult mai bun pentru coordonarea cu tastatura”.

În 1964, Bill English s-a alăturat ARC, unde l-a ajutat pe Engelbart să construiască primul prototip de mouse. Au botezat dispozitivul “mouse”, deoarece primele modele aveau un fir atașat la partea din spate a dispozitivului care arăta ca o coadă și care, la rândul său, semăna cu un şoarice. Potrivit lui Roger Bates, un designer hardware sub conducerea lui English, un alt motiv pentru alegerea acestui nume a fost faptul că, la acea vreme, cursorul de pe ecran era denumit și “CAT”.

La 9 decembrie 1968, Engelbart a făcut o demonstrație publică a mouse-ului în cadrul a ceea ce avea să fie cunoscut sub numele de “The Mother of All Demos”.

Rollkugel de la Telefunken

La 2 octombrie 1968, la trei ani după prototipul lui Engelbert, un dispozitiv de mouse numit Rollkugelsteuerung a fost prezentat într-o broșură de vânzări de către compania germană AEG-Telefunken ca dispozitiv de intrare opțional pentru terminalul grafic vectorial SIG 100. Bazat pe un dispozitiv trackball mai vechi, dispozitivul mouse a fost dezvoltat de companie încă din 1966 în ceea ce a fost o descoperire paralelă și independentă. După cum sugerează și numele și spre deosebire de mouse-ul lui Engelbart, modelul Telefunken avea deja o bilă și două traductoare mecanice de poziție rotativă pe 4 biți, permițând o mișcare ușoară în orice direcție.

Primul mouse al Xerox Alto
Primul mouse realizat de Microsoft

Calculatoarele personale şi mouse-ul

Bill English a continuat să lucreze pentru Xerox PARC, iar mouse-ul a devenit componenta cheie a revoluționarului sistem de calcul Xerox Alto și a sistemului de monitorizare a acestuia din 1981, Xerox Star. Mouse-ul de la Xerox Star a fost primul disponibil pe piața comercială, deși la prețul de 75.000 de dolari pentru un sistem de bază, numărul clienţilor a fost scăzut.

Inspirat de Alto de la PARC, Lilith, un computer care a fost dezvoltat de o echipă la ETH Zürich între 1978 și 1980, a furnizat și el un mouse. Cea de-a treia versiune comercializată a unui mouse integrat livrat ca parte a unui calculator și destinat navigării pe un computer personal a apărut odată cu Xerox 8010 Star în 1981. Abia în 1983, când Apple a lansat Apple Lisa, la un preț mai accesibil de 10.000 de dolari, mouse-ul a fost recunoscut ca fiind o parte esențială a calculatorului de uz casnic.

În 1982, Logitech a prezentat mouse-ul P4 la târgul Comdex din Las Vegas, primul său mouse hardware. În același an, Microsoft a a dezvoltat primul mouse compatibil cu PC-ul. Mouse-ul Microsoft a fost livrat în 1983, dând astfel startul diviziei Microsoft Hardware a companiei.

În zilele noastre, avem acces la o mulţime de variante, mai mari, mai compacte, colorate, şi lista paote continua la nesfârşit…Dar nu ar trebui să uităm de unde am plecat totusi. Majoritatea dintre noi am crescut cu mouse-ul cu bilă, aşa cum i se spunea pe atunci rapid. Mouse-ul a fost dispozitivul care a făcut ca hipertextul să devină fezabil. Fără el, nu ar fi existat nici un hiperlink, iar fără hiperlink nu ar fi existat nici o rețea web.

Dacă ţi-a plăcut articolul de azi, nu uita să arunci un ochi şi pe celelalte articole de pe blog. Şi suntem chiar şi pe TikTok sau Insta! Te aşteptăm cu postări zilnice! smile

0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Job în programare. Merită să faci facultate?

Job în programare. Merită să faci facultate?

Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...