Modem – Web-ul în 100 de paşi

noiembrie 9, 2022

Începuturi

Continuăm seria „Web-ul în 100 de paşi” cu episodul 4, anume modem-ul. Probabil ai auzit şi tu de el sau poate chiar ai avut unul în casă. Dacă nu, te afli în locul perfect pentru a-i afla istoria! Dar hai să vedem mai întâi ce anume înseamnă acest dispozitiv.

Un modulator-demodulator sau modem este un dispozitiv hardware de calculator care convertește datele dintr-un format digital într-un format adecvat pentru un mediu de transmisie analogic, cum ar fi telefonul sau radioul. El transmite date prin modularea unuia sau mai multor semnale de unde purtătoare pentru a codifica informațiile digitale, în timp ce receptorul demodulează semnalul pentru a recrea informațiile digitale originale. Scopul său este de a produce un semnal care poate fi transmis cu ușurință și decodificat în mod fiabil. Acestea pot fi utilizate cu aproape orice mijloc de transmitere a semnalelor analogice, de la diode emițătoare de lumină la radio.

O definiţie destul de…rigidă, aşa-i?. Dar pe scurt, modem-ul este urmașul digital al telegrafului, care permite calculatoarelor să trimită date între ele prin intermediul unei linii telefonice. Acesta transformă un semnal analogic într-un semnal digital și invers.

Modem
Telegraful, precursorul modem-ului

Primele modele

Până în 1968, AT&T a deținut monopolul asupra utilizării liniilor sale telefonice, permițând doar conectarea la rețeaua sa a propriilor dispozitive Bell Laboratories. Acest lucru a dus la apariția modemurilor cuplate acustic, care erau conectate cu stângăcie la un telefon prin intermediul receptorului. Chiar și după 1968, regulile de cuplare electronică a unui dispozitiv la liniile telefonice erau complexe. Numai marile corporații își puteau permite o astfel de tehnologie.

La una dintre aceste corporații lucra Dennis Hayes, pasionat de calculatoare. Expus în fiecare zi la modem-uri computerizate, el nu a văzut niciun motiv pentru care nu ar putea fi făcut unul pentru Altair 8800 (un microcalculator proiectat în 1974 de MITS și bazat pe procesorul Intel 8080) pe care îl avea acasă. S-a apucat să proiecteze un prototip și a adunat piesele. În 1977, pe masa din sufragerie, împreună cu prietenul său Dale Heatherington, Hayes a construit primul său modem pentru PC.

La prețul de 49,95 dolari pentru placa goală neasamblată, denumit sugestiv 80-103A s-a dovedit extrem de popular printre posesorii de Altair. Hayes și Heatherington au renunțat la locurile de muncă de la National Data Corporation și au format D.C. Hayes Associates. Era începutul unei noi industrii.

Dennis Hayes
Dale Heatherington

Un nou început în era digitală

Vânzările s-au îmbunătățit cu următorul lor model, Micromodem 100. Dar Hayes și Heatherington aveau nevoie de o soluție unică, pentru fiecare calculator în parte, ceea ce însemna un dispozitiv programabil, mai degrabă decât unul cablat. Cum ar putea dispozitivul să facă distincția între instrucțiuni și date?!

Soluția a fost ca gadget-ul lor să funcționeze în două moduri. În modul „date”, informațiile erau transmise în mod normal. În modul de „comandă”, informațiile erau în schimb interpretate ca fiind comenzi. Cunoscut sub numele de set de comenzi Hayes, modem-ul pornea în modul „comandă” și trecea în modul „date” după ce primea trei semne plus (+++) urmate de o pauză de o secundă. Hayes Smartmodem a fost lansat în iulie 1981, fiind primul care putea fi utilizat cu orice calculator.

Introducerea Smartmodemului a făcut comunicațiile mult mai simple și mai ușor de accesat. Acest lucru a oferit o piață în creștere pentru alți vânzători, care au acordat licențe pentru brevetele Hayes. Creșterea vitezei a îmbunătățit considerabil capacitatea de reacție a sistemelor online și a făcut ca transferul de fișiere să devină practic.

Introducerea sistemelor de microcalculatoare cu sloturi de expansiune internă a făcut ca modem-urile interne de mici dimensiuni să devină practice. Acest lucru a dus la apariția unei serii populare pentru computerele Apple II, care puteau să formeze direct, să răspundă la apelurile primite sau să închidă doar din software.

Smartmodem-ul lui Hayes

Modem-ul după anii ’90

Lansarea World Wide Web în 1991 a crescut exponențial cererea de modemuri dial-up. Această creștere, alimentată chiar de modemurile inventate de Hayes, s-a dovedit a fi sfârșitul lor. Hayes Microcomputer Products, așa cum se numea acum, nu a putut ține pasul cu trecerea rapidă de la modemurile de 14k la cele de 56k. Aşadar, aceşti au sfărşit prin a da faliment în 1999.

Când a fost introdusă tehnologia de bandă largă la începutul secolului, routerele, comutatoarele de rețea, WiFi și modemurile au fost combinate într-un singur dispozitiv. În cadrul dispozitivului, moștenirea lui Hayes și Heatherington continuă să trăiască.

Modem vs Router

Am ajus şi la această întrebare…poate că deja, în timp ce citeai articolul, te gândeai cu ce diferă un modem de un router. Deși atât modemul, cât și routerul ajută dispozitivele să se conecteze la internet, acestea au funcții separate (și complementare). Un modem este practic o „cutie” care conectează rețeaua ta de acasă la furnizorul de servicii de internet. Un router este şi el o „cutie” dar una care permite tuturor dispozitivelor tale cu și fără fir să utilizeze simultan acea conexiune la internet și să comunice direct între ele.

Adesea, furnizorul de servicii de internet oferă un dispozitiv denumit de obicei gateway, o singură „cutie” care servește atât ca modem, cât și ca router. Ai nevoie de caracteristicile atât ale unui modem, cât și ale unui router, integrate sau nu, pentru a avea conexiune la internet.

Acesta a fost şi articolul de astăzi din seria „Web-ul în 100 de paşi”! Dacă ţi-a plăcut, nu uita să arunci un ochi şi peste blog-ul nostru. Mai mult, suntem şi pe TikTok şi Insta, unde postăm zilnic.

Modem vs Router
0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Job în programare. Merită să faci facultate?

Job în programare. Merită să faci facultate?

Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...