Cele mai uşoare limbaje de programare
Care sunt cele mai uşor de învăţat limbaje de programare? Dar cele mai grele? Ei bine, este vorba de preferinţe… Fiecare programator are o preferință și nu există un răspuns corect.
În acest articol, vom identifica și compara cele mai ușoare limbaje de programare. De asemenea, vom identifica noile limbaje de programare, limbajele de programare open-source și care sunt limbajele de la polul opus, anumele cele mai complicate.
Limbaje de programare – create de programatori, pentru programatori
1. HTML
Hypertext Markup Language (HTML) este limbajul utilizat pentru a coda majoritatea paginilor web. Acesta utilizează etichete și elemente pentru a defini modul în care pot fi afișate textul, imaginile și formularele interactive. HTML este deseori susținut de Cascading Style Sheets (CSS) pentru stilizare și de JavaScript pentru programe de scripting. Ușurința sa de utilizare îl face un limbaj ideal pentru noii programatori.
Este ușor de învățat deoarece:
- are o structură simplă, cu etichete de deschidere și închidere lizibile
- poţi utiliza un editor WYSIWYG și poți urmări modificarea codului
- găseşti și corectezi cu ușurință bug-uri
2. JavaScript
Împreună cu HTML și CSS, JavaScript stă la bazele Internetului. Folosind biblioteci precum React și jQuery și framework-uri precum Angular, poți rezolva cele mai complexe probleme ale web-ului. Cu Node.js, ai, de asemenea, acoperit codul de pe partea serverului.
Este ușor de învățat, deoarece:
- e ușor de utilizat de către începători
- e foarte răspândit
- nu ai nevoie de un compilator pentru a vedea JavaScript în acțiune și poţi vedea rezultatele instantaneu
- JavaScript are o comunitate mare care este de ajutor pentru noii programatori
3. C
C este un limbaj de uz general pe care majoritatea programatorilor îl învață înainte de a trece la limbaje mai complexe. De la Unix și Windows la Tic Tac Toe și Photoshop, câteva dintre cele mai utilizate aplicații din prezent au fost construite pe C.
Este ușor de învățat deoarece:
- are o sintaxă simplă, cu doar 32 de cuvinte cheie
- structurile de date sunt ușor de înțeles
4. Python
Un succesor al limbajului ABC, Python este un limbaj de programare high-level cu scop general. Python este favoritul dezvoltatorilor web, al cercetătorilor de date, al profesioniștilor ML/AI și al dezvoltatorilor de aplicații integrate.
Este ușor de învățat deoarece:
- limbajul este lizibil
- e cunoscut pentru utilizarea generoasă a spațiilor albe, ceea ce îl face mai puțin intimidant
- dispune de mai multe biblioteci pentru diverse aplicații
- este susținut de o comunitate uriașă de programatori, care probabil că au răspunsul la toate întrebările tale
5. Java
Java este un limbaj de programare de uz general bazat pe clase şi orientat pe obiecte. Este conceput pentru a funcționa în mai multe medii write once, run anywhere (WORA). Java e unul dintre cele mai populare limbaje printre dezvoltatorii de back-end și aplicații de securitate.
Este ușor de învățat deoarece:
- are o sintaxă intuitivă, concisă și ușor de utilizat pentru începători
- e un limbaj structurat, care lasă puțin loc pentru abateri
- dacă ai experiență anterioară în programarea orientată pe obiecte, îţi va fi şi mai uşor
Ce limbaje de programare să învăţ?
Internetul a dat acces la o mulţime de resurse pentru a învăța orice, inclusiv unele dintre cele mai dificile limbaje de programare din lume. Dar să alegi să înveți limbajul cel mai ușor nu e întotdeauna cheia spre succes rapid.
Dacă nu ai pic de experienţă în programare, începe cu HTML, apoi continuă să înveţi la fel de bine şi CSS. Nu în ultimul rând, învaţă JavaScript, limbajul web-ului. Pentru big data și știința datelor, Python ar putea fi cea mai bună alegere.
Pentru mai multe articole despre tot ceea ce înseamnă web-ul, nu uita să arunci un ochi şi pe blog-ul nostru!
0 Comentarii