Programare – un domeniu important
Programare… o „folosim” zilnic , fără să ştim măcar. De fapt, mai degrabă, ne folosim de ea. Cum aşa? Zi de zi, utilizăm tehnologia: smartphone-uri, laptopuri și tablete. Cu toate acestea, trebuie să știm că lucrurile astea nu ar fi posibile fără ajutorul programatorilor şi a programării.
De-a lungul anilor, programarea și-a creat o nișă de sine stătătoare. Acesta este motivul pentru care a devenit o industrie semnificativă în lumea de astăzi. Lumea tehnologiei a evoluat în diverse moduri. Telefoanele inteligente, computerele, inteligența artificială au un impact asupra lumii. Toate acestea sunt posibile datorită programatorilor.
Știai că un programator se poate axa pe o categorie specifică de programare? În acest articol, vom face o trecere în revistă a celor mai cunoscute joburi în programare.
9 tipuri de joburi în programare
1. Dezvoltatorii de software
Toate telefoanele Android conțin aplicații care ne ajută să efectuăm acțiuni de bază. Aceste aplicații sunt posibile cu ajutorul dezvoltatorilor de software. Fiecare companie digitală din lume lucrează astăzi cu aceştia.
Dezvoltatorii de software lucrează în sectorul comunicațiilor, medical, călătoriilor și în sectorul financiar. Treaba lor nu este doar de a crea aplicații pentru industrii; această categorie de programatori monitorizează, de asemenea, aplicațiile și le actualizează.
Ei folosesc un limbaj de programare specific, unic pentru un anumit software.
Pentru a deveni programator de software trebuie să ai cunoștințe vaste despre sistemele de operare. Câteva exemple de astfel de sisteme de operare sunt Windows, Linux și Mac. De asemenea, programatorii de software au cunoștințe extinse în limbajele de programare pentru dezvoltarea de aplicații, cum ar fi Swift, C#, C, Java, C++ și multe altele.
2. Programare de jocuri
Programatorii de jocuri sunt cei specializați în crearea de jocuri video pentru diverse platforme. Fiecare sistem de operare, de la Mac, Windows, Linux, iOS și Android, foloseşte astfel de programatori pentru a dezvolta jocuri pentru sistemele lor de operare individuale.
Ori de câte ori un client aduce un plan de joc, este treaba programatorului să parcurgă acest plan și să creeze un joc care să îndeplinească cerințele clientului. Un programator de jocuri trebuie să aibă, de asemenea, cunoștințe vaste despre sistemele audio, animații și videoclipuri.
Toate aceste aspecte joacă un rol vital în crearea unui joc video perfect. Cerințele de programare a jocurilor sunt adesea diferite unele de altele. De exemplu, cerința pentru Windows ar putea fi complet diferită de cea pentru Mac. Abilitățile de codare trebuie să fie de top, deoarece se vor angaja în motoare de jocuri precum Godot, Unity și Blender. A fi programator de jocuri nu este floare la ureche.
3. Inginerii de software
Odată ce alţi programatori au terminat de codat un program, acesta va fi verificat. Când vine vorba de studierea codului, este treaba inginerului software – inginerul software testează pentru a depista orice problemă care ar putea apărea pe parcurs.
Există atât de multe companii care se bazează pe eficiența aplicațiilor lor 24/7. Astfel de companii nu ar dori ca aplicația lor să se blocheze, deoarece este principala lor sursă de generare a veniturilor. Pentru a ajuta la evitarea unei astfel de situații, este ideal ca întreprinderile să apeleze la serviciile unui inginer software.
Acești ingineri software sunt adesea numiți specialiști în controlul software. Pentru ca inginerii software să își îndeplinească cu succes sarcinile, aceștia trebuie să aibă cunoștințe vaste despre diverse limbaje de programare. De asemenea, ei trebuie să știe cum să utilizeze instrumentele de testare necesare pentru a testa codurile altor programatori. Inginerii software ar trebui să fie un nucleu vital al oricărei companii care dorește să crească.
4. Dezvoltatorii de date
Spațiul digital este plin de baze de date. Bazele de date se regăsesc în toate sectoarele, de la aplicațiile cloud la e-commerce. Toate aceste platforme au nevoie de o bază de date virtuală pentru a funcționa. Baza de date găzduiește multe informații vitale, cum ar fi datele despre clienți și fiecare tranzacție și schimb comercial efectuat. Toate activitățile și operațiunile companiei sunt incluse în baza de date. Sarcina dezvoltatorilor de date este de a crea și de a structura o bază de date pentru o afacere.
Aceşti programatori sunt foarte vitali în spațiul digital de astăzi. De asemenea, sarcina unui dezvoltator de baze de date este de a descompune datele din baza de date în părți mai simple. Pentru a avea succes în acest domeniu ca dezvoltator de date este necesar să ai cunoștințe vaste în DDL, SQL, DCL și SQL.
5. Dezvoltator de hardware
Când porneşti un computer, ecranul de pornire apare mai întâi înainte de orice alt lucru. Acel ecran de pornire care apare primul nu este controlat de sistemul de operare al computerului. În schimb, este controlat de firmware-ul de nivel inferior. Unii dintre noi s-ar putea să se întrebe cum este posibil acest lucru. Este posibil prin intermediul ajutorului dezvoltatorilor de hardware.
Întotdeauna există un software secundar care sprijină software-ul principal. Dezvoltatorii de hardware sunt cei care creează software-ul secundar care susține software-ul primar.
Cerința pentru a deveni dezvoltator de hardware este cunoașterea aprofundată a limbajelor de programare lower-level și a Java.
6. Dezvoltatorii web
Trăim într-o eră a calculatoarelor în care aproape totul este condus de tehnologie. De fapt, în această lume, nu putem trăi fără internet. Oamenii fac cumpărături pe internet, studiază pe internet și, de asemenea, efectuează tranzacții financiare pe internet.
Succesul internetului nu ar fi fost niciodată complet fără dezvoltatorii web. Fiecare site web pe care îl vedem astăzi pe internet este posibil datorită dezvoltatorilor web. Fără dezvoltatorii web, acest articol nu ar mai fi ajuns la tine. Dezvoltatorii web creează site-uri web folosind diferite tipuri de scripturi. Aceste scripturi prezic acțiunile utilizatorilor atunci când aceștia intră pe o pagină web.
Chiar și informația pusă pe site-ul web face parte, de asemenea, din munca dezvoltatorului web.
Pentru ca dezvoltatorii web să își îndeplinească cu succes sarcinile, ei trebuie să aibă cunoștințe complete despre limbajele de programare obișnuite, inclusiv JavaScript și Hypertext Markup. Alte aplicații esențiale utilizate de dezvoltatorii web includ Joomla, WordPress și drupal.
7. Programatori de hardware pentru calculatoare
Pentru ca un computer să funcționeze și să-și îndeplinească funcțiile, are nevoie de un limbaj de programare pe care să îl poată înțelege. Acest limbaj este mai degrabă un fel de instrucțiuni pe care computerul le poate urma odată ce a primit instrucțiuni. Programatorii de hardware pentru calculatoare scriu instrucțiunile pe care calculatorul le urmează.
Limbajul respectiv îi spune calculatorului ce trebuie să facă atunci când apasăm un buton. De exemplu, atunci când apăsăm butonul de pornire, limbajul îi spune calculatorului ce trebuie să facă. Astfel, atunci când este apăsat butonul de pornire, calculatorul primește o instrucțiune de oprire.
Oamenii au descoperit că este posibil să comunicăm perfect cu computerele. Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul programatorilor de hardware pentru calculatoare. Atunci când porniți un computer pentru prima dată, acesta începe să citească anumite instrucțiuni. Acestea sunt instrucțiunile introduse de către programatorii hardware ai computerului pentru a permite computerului să comunice bine cu utilizatorul.
8. Administratori de sistem de rețea
Calculatoarele sunt un aspect foarte vital al locurilor noastre de muncă. Oricât de utile ar fi computerele, atunci când nu sunt monitorizate în mod adecvat, acestea sunt predispuse la multe probleme, cum ar fi atacurile malware, virușii și hackerii.
Acesta este motivul pentru care securitatea fiecărui computer ar trebui să fie considerată o prioritate absolută. Este sarcina administratorilor de sistem de rețea să contribuie la protejarea rețelelor de sistem. Nu trebuie să existe nicio breșă cibernetică sau disfuncționalitate în sisteme. Ei se asigură că rețelele sunt organizate în mod corespunzător.
Aceşti programatori lucrează, de asemenea, în colaborare cu experți în tehnologia informației și cu manageri de sisteme informatice. Ei sunt cei care monitorizează serviciul de calculatoare și echipamentele desktop din organizații. De asemenea, ei se asigură că hardware-ul și software-ul necesar sistemelor organizației sunt instalate ori de câte ori este nevoie.
Aceștia monitorizează activitățile de stocare a datelor și activitățile de e-mailing desfășurate de companie pentru a asigura o securitate cibernetică optimă.
De asemenea, aceștia analizează datele și rezolvă problemele pentru a verifica dacă sistemele funcționează cât mai eficient posibil. Un administrator de sistem de rețea trebuie să aibă cunoștințe complete de Perl, Java și Python.
9. Programatori analiști
Pogramatorii analişti petrec o cantitate considerabilă de timp analizând, documentând și găsind soluții acolo unde este necesar. Companiile de analiză a datelor mari folosesc analiști de date, iar cei mai buni oameni pentru acest job sunt analiștii programatori. Poziția unui analist programator este de a analiza, dezvolta și proiecta programe de calculator care vor juca un rol semnificativ în sistemele companiei.
Distribuția aplicațiilor și a programelor informatice în sistemul sau în rețelele organizației este realizată de către analistul programator. Sarcina analistului programator este de a analiza sistemele companiei pentru a determina zonele care vor avea nevoie de o actualizare și zonele în care programele trebuie menținute.
Din punct de vedere tehnic, un analist programator ar avea mai multe sarcini, cum ar fi documentarea rapoartelor generate de analize, crearea de planuri de sistem pentru rețelele companiei, efectuarea de teste, codarea și debugging-ul. Aceștia studiază fiecare program pe care organizația îl folosește și generează un raport ulterior. Fiecare organizație are nevoie de un analist programator pentru a-și evalua corect sistemele și rețelele de calculatoare.
Niciun limbaj de programare nu este perfect; întotdeauna va veni un moment în care poate apărea o eroare din cauza limbajului. Sarcina analistului programator este să detecteze și să corecteze aceste erori ori de câte ori apar. De asemenea, este de datoria lor să stabilească un protocol pentru a se asigura că programele de sistem sunt executate conform specificațiilor. Un analist programator trebuie să aibă cunoștințe complete despre limbajele de programare, procesele de afaceri și bazele de date.
Vreau să lucrez în programare, dar nu ştiu ce job mi s-ar potrivi. Ce să fac?
Ei bine, dacă şi tu îţi pui întrebarea asta, am răspunsul perfect. Tot ce trebui să faci este să încerci cât ai multe domenii. Vezi ce te atrage. Îţi place să te joci LoL sau alte jocuri pe calculator? Atunci, e posibil să fii un game developer pe cinste. Adori programarea dar ai şi simţ artistic? Poate că te poţi îndrepta spre o carieră de web developer. În orice situaţie te-ai afla, ţine minte că tebuie să experimentezi pentru a-ţi da seama ce îţi place.
Fă cursuri online, citeşte despre fiecare job în parte, gândeşte-te la colectivul în care ai vrea să lucrezi, la spaţiul în care îţi vei desfăşura activitatea…gândeşte-te la ce companiei mare ţi-ar plăcea să munceşti. Doar atunci vei avea răspunsul cu adevărat.
Dacă ţi-a făcut plăcere să citeşti acest articol, nu uita să arunci un ochi pe blog-ul nostru, locul unde găseşti totul despre web! Ah, şi să ştii că ne găseşti şi pe insta şi tiktok cu cele mai noi postări!
0 Comentarii