Job în programare. Merită să faci facultate?

octombrie 17, 2022

Cum să înveţi programare?

Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte, skill-urile în domeniu au devenit necesare pentru asigurarea siguranței locului de muncă și succesului în carieră. Și nici nivelul salariilor nu este rău. Dar ai nevoie de o diplomă pentru a fi programator?

Cea mai evidentă cale pentru a începe o carieră în programare este să obţi o diplomă în domeniul informaticii. Deci, să înveţi un limbaj de dezvoltare web (cum ar fi JavaScript, Java, Python, Ruby, etc.). Dar, s-ar putea să te surprindă faptul că mulţi renunţă la idea de a mai face o facultate şi aleg fie un curs, fie să înveţe singuri.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, se crede că ocuparea forței de muncă în domeniul dezvoltatorilor de software va crește cu 24% până în 2026. Aceasta este de peste trei ori mai mare decât creșterea medie de 7% preconizată a ocupării forței de muncă în celelalte domenii.

programare

O diplomă în programare

O diplomă în computer science reprezintă o temelie grozavă pentru orice dezvoltator web, dar există câteva dezavantaje pe care ar trebui să le cunoști. În primul rând, obținerea unei diplome în domeniul programării este un angajament de lungă durată. Dacă mergi la o facultate, este nevoie de patru ani pentru a termina licenţa în programare. Iar în funcţie de cât de pasionat eşti, dacă te decizi să mai faci şi un master, mai adaugi încă 2 ani.

În al doilea rând, un alt dezavantaj al obținerii unei diplome în programare este suma de bani pe care o vei investi în educația ta. Dacă nu intri la buget, la Politehnică, Automatică şi Calculatoare, taxa anuală este de 4000 de lei, iar pentru master, de 5000 de lei. La aceste sume, mai adaugă şi costul unui laptop bunicel de care ai nevoie. Crede-mă, nu te poţi baza pe calculatoarele de care dispui la facultate. Mai ales că vei avea şi teme sau proiecte.

Da, ştiu…poate că te gândeşti că şi un curs costă destul. Dar vei câştiga mult timp pe care la facultate îl pierzi cu materii care nu te ajută neapărat sau nu te atrag. Fun fact: ştiai că vei avea obţionale (care sunt obligatorii, aiurea, ştiu) precum religie sau filosofie? Şi tu eşti la computer science… În cadrul unui curs, vei învăţa strict ceea ce ai nevoie. Iar dacă te apuci să înveţi singur, şi mai bine.

La ce te ajută diploma

O diplomă este o dovadă fizică a faptului că ai muncit, disperat și poate chiar plâns în sesiune, totul doar pentru a învăţa programare. Deci, ai nevoie de o diplomă pentru a fi programator? Uneori, da. Unele companii rămân la vechile obiceiuri, ceea ce înseamnă că nu te vor lua în considerare pentru un post de programator dacă nu ai o diplomă în computer science.

Cu toate astea, există şi companii care acceptă angajaţi ce au urmat doar cursuri sau au învăţat singuri. Mulţi absolvenţi de cursuri sunt la fel de pregătiți, uneori chiar mai bine, pentru o carieră în domeniul programării decât cei ce au terminat o facultate, dar au trecut prin ea cu examene plătite sau trecute la limită.

Atunci când alții spun că nu poți obține un loc de muncă în programare fără o diplomă, mint.

Pe cine mai angajează companiile

Angajatorii moderni caută persoane care ştiu ceea ce fac. Ei se concentrează mai mult pe portofoliu și testele de la interviu. Vor să știe că poți face ceea ce ai de făcut, nu dacă ai obținut o diplomă în programare.

În afară de dovada că știi efectiv să codezi, angajatorii caută, de asemenea, să afle cum te vei integra în restul echipei lor. Este foarte important să fii dispus să lucrezi în echipă.

programare

Căi alternative să înveţi programare

Cursurile pentru începători pot fi utile, pentru că ai ocazia să îţi pregăteşti un portofoliu puternic. De asemenea, îţi pot oferi abilitățile de care ai nevoie pentru a putea trece cu brio testele pe care angajatorii ţi le vor oferi la interviu. Aceste portofolii vor conține proiectele la care ai lucrat (aplicații, site-uri web, etc.).

Ai nevoie de o diplomă pentru a fi programator?

Poţi răspunde la această întrebare doar dacă îţi dai seama mai întâi care sunt obiectivele tale personale. Îţi doreşți experienţa facultăţii, cu tot ce înseamnă ea? Atunci da, ai nevoie de o diplomă. Poți obține un loc de muncă de programator fără diplomă? Da, se poate. Dacă eşti mai degrabă interesat să începi rapid o carieră în domeniul programării, atunci nu ai neapărat nevoie de o diplomă. Un curs îţi poate oferi abilitățile de care ai nevoie, într-un mod mult mai accesibil și mai eficient din punct de vedere al timpului, pentru a-ţi începe cariera în programare.

Nu uita să arunci un ochi şi pe blog-ul nostru pentru mai multe articole tari legate de tot ce înseamnă web!

programare
0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Articole

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

Top 10 limbaje de programare pe care să le înveţi în 2022

Top 10 limbaje de programare pe care să le înveţi în 2022

Aşa cum am vorbit şi în articolul de data trecută, un limbaj de programare se referă la mijloacele de comunicare utilizate de oameni pentru le spune computerelor ce sarcini să îndeplinească. Te-ai apucat să înveţi programare dar nu ştii ce limbaj ar fi cel mai bun...

Meme – Web-ul în 100 de pași

Meme – Web-ul în 100 de pași

 Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...