Ce înseamnă limbaj de programare?

octombrie 7, 2022

După cum știm, pentru a comunica cu o persoană, avem nevoie de un limbaj specific; în mod similar, pentru a comunica cu computerele, programatorii au nevoie de un limbaj, numit limbaj de programare.

Ce este un limbaj de programare?

Limbajul este un mod de comunicare folosit pentru a împărtăși idei, opinii unii cu alții. De exemplu, dacă vrem să învățăm pe cineva ceva, avem nevoie de un limbaj care să fie ușor de înțeles de către ambii comunicatori.

Un limbaj de programare este un limbaj de calculator care este utilizat de programatori (dezvoltatori) pentru a comunica cu calculatoarele. Este un set de instrucțiuni scrise în orice limbaj specific ( C, C++, Java, Python, etc.) pentru a îndeplini o anumită sarcină.

Un limbaj de programare este utilizat în principal pentru a dezvolta aplicații desktop, site-uri web și aplicații mobile.

limbaje-de-programare
invata-programare

Tipuri de limbaje de programare

1. Low-level programming language

Low-level programming language este un limbaj de programare dependent de computer (0s și 1s). Procesorul execută programele de nivel scăzut direct, fără a fi nevoie de un compilator sau de un interpret, astfel încât programele scrise în low-level programming language pot fi executate foarte rapid.

Limbajul de nivel scăzut este împărțit în continuare în două părți:

 • Machine Language

Machine Language este un tip de limbaj de programare de nivel scăzut. Este denumit și cod mașină sau cod obiect. E mai ușor de citit deoarece este afișat în mod normal în formă binară sau hexazecimal (baza 16). Nu este nevoie de un traducător pentru a converti programele, deoarece calculatoarele înțeleg direct programele în machine language.

Avantajul limbajului mașină este că ajută programatorul să execute programele mai rapid decât limbajul de programare de nivel înalt.

 • Limbajul de asamblare

Limbajul de asamblare este, de asemenea, un tip de limbaj de programare low-level care este proiectat pentru procesoare specifice. Acesta reprezintă setul de instrucțiuni într-o formă simbolică și ușor de înțeles de către om. Utilizează un asamblor pentru a converti limbajul de asamblare în machine language.

Avantajul limbajului de asamblare este că necesită mai puțină memorie și un timp de execuție mai scurt pentru a executa un program.

2. High-level programming language

High-level programming language este conceput pentru dezvoltarea de programe software și site-uri web ușor de utilizat. Acest limbaj de programare necesită un compilator sau un interpretor pentru a traduce programul în machine language.

Principalul avantaj al unui astfel de limbaj de programare este uşurinţa cu care e scris şi citit.

Printre high-level programming languages se numără Python, Java, JavaScript, PHP, C#, C++, Objective C, Cobol, Perl, Pascal, LISP, FORTRAN și limbajul de programare Swift.

invata-programare

Un limbaj de nivel înalt este împărțit în continuare în trei tipuri:

 • Procedural Oriented programming language

Procedural Oriented programming language este derivat din programarea structurată și se bazează pe conceptul de apel de procedură. Acesta împarte un program în mici proceduri numite rutine sau funcții.

Procedural Oriented programming language este utilizat de programatori pentru a crea un program care poate fi realizat cu ajutorul unui editor de programare precum IDE, Adobe Dreamweaver sau Microsoft Visual Studio.

Un astfel de limbaj îi ajută pe programatori să urmărească cu ușurință fluxul programului, iar codul poate fi refolosit în diferite părți ale programului.

Exemplu: C, FORTRAN, FORTRAN, Basic, Pascal, etc.

 • Object-Oriented Programming language

Object-Oriented Programming language se bazează pe obiecte. În acest limbaj, programele sunt împărțite în părți mici numite obiecte. Este utilizat pentru a implementa în program entități din lumea reală, cum ar fi moștenirea, polimorfismul, abstractizarea etc., pentru a face programul eficient și ușor de utilizat.

Principalul avantaj al programării orientate pe obiecte este rapiditatea și uşurinţa în executare, întreținere, modificare, precum și în debugging.

Exemplu: C++, Java, Python, C# etc.

  • Natural language

  Limbajul natural este o parte a limbajelor umane, cum ar fi engleza, rusa, germana și japoneza. Acesta este utilizat de calculatoare pentru a înțelege, manipula și interpreta limbajul uman. Este utilizat de către programatori pentru a efectua sarcini precum traducerea, rezumarea automată sau segmentarea subiectelor.

  Principalul avantaj al limbajului natural este că ajută utilizatorii să pună întrebări despre orice subiect și să primească un răspuns direct în câteva secunde

  3. Middle-level programming language

  Middle-level programming language se situează între limbajul de programare low-level și limbajul de programare high-level. Este cunoscut și sub numele de limbaj de programare intermediar și pseudo-limbaj.

  Avantajele unui limbaj de programare middle-level sunt că suportă caracteristicile programării high-level, este un limbaj ușor de utilizat și este strâns legat de limbajul computerelor și de limbajul uman.

  Exemplu: C, C++, etc.

  Uite aici şi un video care cred că te va ajuta să consolidezi informaţia primită! Şi nu uita să arunci un ochi şi pe celelalte articole de pe blog-ul nostru!

  0 Comentarii

  0 Comentarii

  Înaintează un Comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Alte Articole

  Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

  Ecommerce – Web-ul în 100 de pași

  Odată cu apariția Internetului, o mare parte din viața noastră de zi cu zi s-a mutat în online. Dacă înainte ne puteam face cumpărăturile doar fizic, acum găsim online absolut orice poftim, la orice oră din zi sau noapte. Și toate acestea datorită ecommerce-ului, care...

  Job în programare. Merită să faci facultate?

  Job în programare. Merită să faci facultate?

  Cum să înveţi programare? Vrei să înveţi programare dar nu te-ai convins încă dacă chiar merită? Ei bine, dacă ştii programare, reprezinţi clar o resursă valoroasă pentru angajatori. Mai mult, poți chiar lucra independent. Pe măsură ce industria de programare creşte,...

  Meme – Web-ul în 100 de pași

  Meme – Web-ul în 100 de pași

   Data trecută am vorbit despre conținutul viral, iar dacă ai citit articolul, probabil îți amintești de faptul că, printre exemple de conținut viral se numărau și meme-urile. Ei bine, ele au devenit o parte așa importantă din viața noastră încât dedicăm un articol...