Înveţi programare? Top 10 sfaturi!

invata-programare

Programare – una dintre cele mai valoroase abilități pe care o poţi dobândi.

Poate că speri să construiți jocuri sau să te simţi mai stăpân pe tine în ceea ce priveşte tehnologia. Oricum ar fi, învățarea unui limbaj de programare este un mare plus pentru dezvoltarea ta profesională și personală.

Cu timp, dedicare și acces la internet, oricine poate învăța să codeze. Dacă citești aceste rânduri, este şi cazul tău. De aceea, în acest ghid, vom vorbi despre tot ce trebuie să știi pentru a începe să scrii cod.

invata-programare

De ce programare?

Înainte de a începe prima lecție, gândeşte-te de ce vrei să înveţi programare.

Acest lucru te va ajuta să determini ce limbaj de programare să înveţi mai întâi, apoi ce fel de proiecte să realizezi.

Acum, hai să vedem câteva beneficii ale programării!

Programare – dezvoltă-ţi competențele profesionale

Cunoașterea programării este un plus valoros la angajare.

Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, programarea va deveni din ce în ce mai dorită în rândul angajatorilor.

Dacă vrei să faci un salt în carieră în domeniul tehnologic sau să treci la un rol mai tehnic în cadrul domeniului în care lucrezi deja, cunoașterea a cel puțin un limbaj de programare relevant este o necesitate.

Totuși, acest lucru nu se aplică doar dezvoltatorilor. Designerii web ar trebui să cunoască HTML, CSS și JavaScript. Managerii de proiect ar trebui să cunoască mecanismele interne ale instrumentelor pe care vor să le dezvolte.

Chiar dacă administrezi un simplu site web WordPress, este important să ai puţin habar de ceva limbaje front-end.

Şi dacă nu îţi doreşti un rol strict tehnic, experiența în codare este un avantaj. Aşa demonstrezi că ai cunoștințe tehnice, capacitatea de a înțelege concepte abstracte și faptul că poţi rezolva probleme complexe.

În cele din urmă, cunoștințele de codare îţi permit să lucrezi şi ca freelancer!

Câştigă mai mult

Salariul mediu pentru un junior în România este în jur de 4000 de lei. Asta înseamnă să nu ai deloc experienţă. În ceea ce priveşte un middle full-stack developer, acesta poate primi şi 10.000 lei lunar.

Pe măsură ce continui să înveţi programare, este posibil să vrei să te specializezi. Poţi decide să devi developer – dezvoltator. Pe lângă scrierea de cod, dezvoltatorii se ocupă şi de debugging-ul software-ului și lucrează cu codul sursă. Dezvoltatorii se specializează, de obicei, într-un anumit limbaj de programare.

Aceştia câștigă adesea salarii mai mari decât programatorii; Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, locurile de muncă pentru dezvoltatori ar trebui să crească cu 22% până în 2030.

Creează lucruri

Unul dintre cele mai interesante beneficii ale programării este capacitatea de a da viață ideilor tale. Ai un concept pentru un site web, o aplicație sau un joc pe calculator? Acum, îl poți construi exact cum doreşti, apoi îl poţi împărtăși cu ceilalţi!

Fie că vrei să îți monetizezi proiectul, să îl postezi pe o platformă open-source precum GitHub, sau pur și simplu să faci lucruri ca hobby, vei avea cunoștințele și instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

Este îmbucurător să știi că poți construi programe pe care, până acum, nu le-ai înțeles niciodată pe deplin. În plus, proiectele sunt esențiale pentru procesul de învățare și de căutare a unui loc de muncă.

Înţelege mai bine lumea ce te înconjoară

Învățarea chiar și numai a noțiunilor de bază ale programării te va ajuta să înțelegi mai bine tehnologia.

Vei dobândi o perspectivă cu totul nouă asupra tehnologiilor din viața ta și vei aprecia modul în care toate acestea lucrează.

Distrează-te!

Este banal, dar adevărat – pentru mulți, a învăța să codezi este o experiență plăcută și plină de satisfacții. După ce ţi-ai însușit noțiunile de bază și începi să te ocupi de propriile proiecte, procesul se va simți mai puțin ca o învățare și mai mult ca o distracție.

Cum să începi să înveţi programare?

1. Gândeşte-te de ce vrei să înveţi

Este tentant să te apuci imediat de lucru atunci când începi să codezi. Dar, dacă nu ai un scop final, s-ar putea să devi frustrat și să te opreşti din învățare înainte de a ajunge la partea distractivă.

Așadar, înainte de a începe să studiezi, gândeşte-te de ce vrei să înveţi; la proiectele pe care doreşti să le realizezi, de ce te entuziasmează această abilitate și ce resurse ai la dispoziție.

De exemplu, să spunem că vrei să devii dezvoltator pentru a câștiga mai mulţi bani. Știi unde doreşti să lucrezi și pentru ce fel de proiecte? Eşti pregătit să dedici timp pentru a învăța să codezi, să înveţi limbajele de programare potrivite și să construieşti proiecte care să arate că te pricepi?

Stabilirea unui astfel de obiectiv amplu poate fi foarte frustrant. În schimb, începe cu obiective mai mici, mai specifice. De exemplu, să spunem că vrei să construiești o aplicație mobilă pentru prietenul tău care se antrenează pentru un semimaraton peste un an.

Acest obiectiv:

 • te va ajuta să îţi dezvolţi abilitățile de care ai nevoie;
 • îţi va da o idee cu ce limbaj de programare să începi;
 • va stabili un termen limită, astfel încât să îţi poți gestiona timpul în timp ce înveţi.

2. Alege ce limbaj de programare vrei să înveți mai întâi

Nu ştii ce limbaj să alegi? Gândeşte-te la obiectivele tale pe termen lung. Codezi pentru distracție sau pentru a avansa la locul de muncă? Ai un program flexibil sau trebuie să termini un proiect în grabă?

Ca începător, poate vrei să începi cu un limbaj care nu utilizează structuri de date sau algoritmi. Dacă acesta este cazul, HTML sau CSS sunt excelente pentru a începe. Dar limbaje precum Java și Python sunt, de asemenea, perfecte pentru începători și au o gamă largă de aplicații.

Uneori poate dura luni de zile pentru a învăța un limbaj de programare, așa că ia-ți ceva timp dacă te decizi.

3. Urmează cursuri online

Învățarea programării nu se face doar la şcoală. Astăzi, există mii de cursuri online care acoperă totul, de la HTML de bază la structuri de date și algoritmi complecși.

Primul curs ar trebui să prezinte elementele de bază ale unui limbaj și să conțină module interactive și sarcini care să ghideze învățarea.

Cursurile creează o structură pentru învățare, ceea ce este esențial. Un curs organizat asigură că înveţi lucrurile în ordinea corectă.

Uite câteva cursuri gratuite:

Aceste opțiuni sunt excelente pentru a determina din timp dacă eşti pregătit să investeşti timpul necesar pentru a învăța un anumit limbaj.

Există, de asemenea, o mulțime de cursuri plătite disponibile:

4. Urmăreşte tutoriale video

Probabil că ai urmărit un tutorial pe YouTube sau două – de ce să nu faci același lucru pentru programare?
În timp ce cursurile online sunt cele mai bune pentru experiența practică, videoclipurile îţi pot completa învățarea.

Uite nişte exemple:

5. Citeşte cărți și e-book-uri

Preferi o abordare de tip old-school? Cumpără o carte despre limbajul ales pentru începători. Cărțile te vor introduce în conceptele fundamentale.

Iată câteva exemple pentru mai multe limbaje de programare populare:

6. Foloseşte instrumente care facilitează învățarea programării

Deși este grozav să știi că nu ai nevoie de instrumente speciale pentru a scrie cod, există instrumente care te pot ajuta.

Editor de cod

Editorii de text includ funcții care facilitează codificarea, cum ar fi codarea în culori, autocompletare, căutare și înlocuire și dark-mode.

Majoritatea profesioniștilor folosesc un editor de cod. Acest instrument te poate ajuta să scrii cod curat mai rapid. Editorii de cod sunt ca editorii de text, dar au caracteristici suplimentare care te ajută să gestionezi și să editezi codul, cum ar fi:

 • evidențierea sintaxei
 • căutarea codului
 • mediu terminal încorporat

Notepad++, Sublime Text și Emacs sunt editoare populare pentru începători.

Consola

Vei dori, de asemenea, să îşi cunoşti puțin mai bine calculatorul. Când începi să codezi, ar trebui să înveţi cum să navighezi prin consolă. Aceasta este interfața bazată pe text pentru sistemul tău de operare.

Consola îţi permite să găseşti fișiere și să execuţi comenzi asupra acestora mai rapid decât interfața grafică standard a utilizatorului. Familiarizează-te cu modul de utilizare a acesteia, inclusiv cu comenzile de bază UNIX, deoarece vei face lucruri care nu sunt posibile în interfața grafică.

Gestionarea proiectelor

Multe proiecte încep simplu, dar devin mai complicate pe măsură ce avansează. Cu ajutorul unui instrument de gestionare a proiectelor poţi partaja fișiere, actualiza calendarele și împărți părți separate ale proiectelor de codare. Astfel, este mai ușor să ții evidența proiectelor secundare și a fișierelor suplimentare, respectând în același timp calendarul.

Rezolvarea problemelor

Pe măsură ce lucrezi la proiecte, este posibil să dai peste bug-uri, blocaje și alte provocări. Acest lucru poate fi foarte frustrant. Rubber Duck Debugging te poate ajuta să  simplifici problema și să găseşti soluții utile.

7. Vezi cum codează alți oameni

Pentru unele persoane este mai ușor să editeze munca altcuiva. Dacă acesta este cazul tău, o modalitate excelentă de a învăța cum să codezi este să parcurgi codul altcuiva.

Verificarea codului altor programatori te poate, de asemenea, inspira și îţi poate împinge abilitățile de codare și mai departe. Această abordare te va ajuta:

 • Să îţi înţelegi mai bine propriul cod
 • Să înţelegi mai repede codul nou
 • Oferă exemple concrete de codare de calitate

Începe cu un program sau un fișier de cod care îţi place. Dacă nu eşti sigur cu ce cod să începi, GitHub și searchcode sunt puncte de plecare excelente. Încearcă să începi cu coduri revizuite de colegi sau cu proiecte open-source, dacă poţi.

Dacă ştii ce face codul, alege o mică secțiune și apoi lucrează în sens invers. Acest lucru te va ajuta să înţelegi fiecare linie de cod. De asemenea, este o idee bună să citeşti documentația. Aceasta îţi va arăta ideile din spatele codului pe care îl revizuieşti.

8. Fă proiecte de codare

Învăță programare programând – nu există nicio modalitate de a evita acest lucru. Poţi citi toate conceptele și sintaxa necesare pentru a scrie cod funcțional. Degeaba.

Dar dacă nu pui în practică ceea ce înveţi, ideile nu se vor materializa pe deplin în mintea ta. Aici intervin proiectele.

Un proiect este orice program (sau site web) construit cu limbajul ales de tine. Pentru început, alege proiecte scurte.

Dacă urmezi un curs, este posibil să primeşti proiecte drept temă. Există, de asemenea, o mulțime de proiecte de programare pentru începători pe care le poţi încerca pe cont propriu. Unele proiecte clasice includ:

 • Convertor de timp, în care utilizatorul trimite un număr de secunde, iar programul tău oferă echivalentul în ore, minute, zile etc.
 • Generator de numere aleatoare, care produce un număr aleator între două valori specificate de utilizator.
 • Calculator, în care utilizatorul își specifică intrările și operația matematică, iar programul tău oferă o ieșire.
 • O agendă de adrese, în care utilizatorii pot trimite numele contactelor, apoi pot căuta contactele stocate în programul tău.
 • Un program, în care utilizatorul oferă o listă de cuvinte, iar ele sunt sortate în ordine alfabetică.
 • Joc Hangman, în care utilizatorul încearcă să ghicească un cuvânt ascuns prin introducerea de litere, iar jocul tău oferă feedback pentru ghicitul corect sau incorect. Când utilizatorul ghicește toate literele cuvântului, câștigă.
Beneficiile proiectelor de codare

Pe lângă exersarea conceptelor, proiectele oferă încă două beneficii pentru învățarea ta.

În primul rând, te vor menține motivat. Proiectele ajută la solidificarea “de ce-ului” din spatele codării și stabilesc repere clare și tangibile pentru progresul tău. Fiecare proiect finalizat înseamnă o abilitate în plus la activ.

În al doilea rând, proiectele de codare, în special cele pe termen lung, oferă ceva satisfacţie pentru munca depusă. Una este să treci “Python” în CV-ul tău – alta este să arăți că ai construit un întreg site web sau o aplicație de la zero.

Cum să rămâi motivat în timp ce codifici

Atunci când te lansezi în proiecte pe termen lung, gândeşte-te la lucruri în care eşti dispus să investeşti timp. Fie că este vorba de un site web personal, de o aplicație mobilă sau de un instrument desktop, vei întâmpina obstacole pe parcurs. Alegerea unui proiect care îţi face cu adevărat plăcere și la care ţii cu adevărat asigură că vei merge până la capăt.

O altă modalitate excelentă de a rămâne implicat în proiecte de codare este prin freelancing. Nu trebuie să fii un programator expert pentru a construi un instrument util pentru cineva. Ajută un prieten, un membru al familiei sau o afacere locală care are nevoie de un instrument sau de un site web – este un câștig pentru ambele părți.

9. Găseşte un mentor și o comunitate

Resursele pe care le-am enumerat până acum sunt toate valoroase, dar sunt în mare parte ghidate de eforturi individuale. A avea un prieten sau o comunitate online care să îţi ofere îndrumări suplimentare poate fi de neprețuit pentru învățare.

În primul rând, recomand să găseşti un mentor. Pe măsură ce progresezi, vei întâlni probabil probleme pe care, oricât de mult ai încerca, nu le vei putea rezolva. Aici este momentul în care mentorii intervin.

Un mentor nu trebuie să fie neapărat un profesor propriu-zis – poate fi orice persoană cu cunoștințe. Acesta ar trebui să fie capabil să îţi explice conceptele dificile și să indice soluții. Un mentor cu experiență te poate ajuta să urmezi practicile de codare care nu sunt acoperite în tutoriale și îţi poate oferi sfaturi pentru o carieră în domeniul tehnologiei.

De asemenea, este posibil să doreşti să te alături unei comunități. Caută grupuri locale, evenimente de networking și întâlniri în zona ta sau hackathons, unde poţi te poţi întâlni în persoană cu alți programatori.

Comunitățile de programatori online sunt, de asemenea, o resursă bogată pentru începători.

Nu uita să verifici:

 • Stack Overflow, un site forum pentru întrebări și discuții despre programare
 • GitHub, un depozit de cod pentru proiecte open-source cu o comunitate activă de dezvoltatori
 • Women Who Code, o organizație nonprofit care organizează evenimente, comunități și anunțuri de angajare pentru femeile care urmează o carieră în domeniul tehnologiei
 • r/learnprogramming, un subreddit pentru programatorii începători

10. Ia în considerare posibilitatea de a te înscrie într-o tabără de inițiere în codare

O tabără de pregătire în codare este un program de formare pe termen scurt care cuprinde un curriculum complet de codare într-o perioadă de câteva luni. Aceste programe sunt rapide, captivante și reprezintă o rampă de lansare pentru o carieră în dezvoltare web.

Taberele de inițiere în codare sunt intensive și costisitoare – nu este genul de lucru în care să te arunci fără nicio experiență în codare.

Aceste programe se adresează mai ales începătorilor care sunt hotărâți să aibă o carieră în dezvoltare și sunt gata să aloce timp, energie și bani pentru a obține rapid competențele necesare.

În timp ce absolvenții tind să găsească locuri de muncă în industria tehnologică, trebuie să ştii că nimeni nu garantează rezultate. Vei investi mult timp şi bani pentru o astfel de tabără. Cu toate acestea, este greu de întrecut un mediu de învățare în persoană, înconjurat de colegi și profesori la fel de motivați ca și tine!

Asta a fost pe ziua de azi! Sper că te-am încurajat să îţi urmezi visul de a avea o carieră în domeniul programării. Dacă cumva încă mai ai dubii, te aştept pe blog-ul nostru, unde postăm regulat ştiri, tips&tricks şi alte noutăţi legate de programare!

Distribuie:

Articole recente

Ai nevoie de ajutor cu website-ul tău?

Completează formularul de mai jos și te vom contacta curând.